








Genelkurmay Mehteran Bölüðü Çinlileri büyüledi
Dünyanýn bilinen en eski askeri bandosu olan Mehteran Bölüðü, Shanghai EXPO 2010 “Dünya Fuarýnda” ziyaretçileri kendine hayran býraktý. Türkiye Pavyonu tarafýndan düzenlenen kültürel etkinlikler kapsamýnda Çin’e giden Genelkurmay Baþkanlýðý Mehteran Bölüðü, 6 Ekim 2010 tarihine kadar Þanghay’da konserler verecek. EXPO alanýnýn yaný sýra þehrin farklý noktalarýnda da performanslar sergileyecek olan Genelkurmay Baþkanlýðý Mehteran Bölüðü’nün ilk günkü gösterisini yaklaþýk 75 bin kiþi izledi.
Türkiye Pavyonu’nun önünden baþlayarak, gösteri yürüyüþü yapan 72 kiþilik Genelkurmay Baþkanlýðý Mehteran Bölüðü, EXPO alanýndaki diðer ülke pavyonlarýnýn da önünden geçti. Çin’de ‘Milli Gün’ olarak kutlanan 1 Ekim tarihinde de 40 dakikalýk bir konser veren Genelkurmay Baþkanlýðý Mehteran Bölüðü, on binlerce izleyicinin ilgi odaðý oldu.
Dünyanýn ilkleri buluþtu
Ana temasý “Daha iyi þehir, daha iyi yaþam” olan ve Türkiye’nin de dünyanýn bilinen en eski sosyal yaþam alaný Çatalhöyük ile katýldýðý Shanghai EXPO 2010, tüm dünya ülkelerini bir araya topladý. Ülkeler için yüzyýlýn en büyük tanýtým fýrsatýna dönüþen EXPO 2010’da, Türkiye, en popüler birkaç ülke arasýna girmeyi baþardý. Çatalhöyük ile dünyanýn ilklerini Çin’e taþýyan Türkiye, dünyanýn bilinen ilk askeri bandosu olan Mehteran Bölüðü ile Shanghai EXPO 2010 ile birlikte Çin’de de yanký uyandýrdý.
Çince þarký söylediler
Çin medyasýnýn da yakýndan izlediði Genelkurmay Baþkanlýðý Mehteran Bölüðü, haber bültenlerinin de baþ sýrasýnda yer alýyor. Çaldýðý marþlarýn yaný sýra “Katibim” þarkýsý ile birlikte Çince bir þarkýyý da seslendiren Genelkurmay Baþkanlýðý Mehteran Bölüðü’ne, EXPO ziyaretçileri ve Çin halký büyük ilgi gösteriyor. Genelkurmay Baþkanlýðý Mehteran Bölüðü, Türkiye Pavyonu konuðu olarak 30 Eylül-6 Ekim 2010 tarihleri arasýnda EXPO alanýnýn yaný sýra Þanghay kentinin çeþitli yerlerinde 30’dan fazla gösteri yapacak.
Þanslý çifte uçak bileti
Öte yandan, Türkiye Pavyonu, Çin Halk Cumhuriyeti Milli Günü nedeniyle, o gün pavyona giren 8888’inci þanslý ziyaretçiye Türk Hava Yollarý’ndan 2 kiþilik gidiþ dönüþ uçak bileti hediye etti. Milli günde Türkiye Pavyonu’nun sürprizi ile karþýlaþan Çinli çifte hediyesini Türkiye Pavyonu Yüksek Komiseri Sencar Özsoy verdi.












