Kayýtlý Reklam Bulunamadý

22 Mayýs 2012, Salý
Seri Ýlan
Kategori: Yok
Foto Galeri

Ýzlenme: 23848

Ýzlenme: 1916

Ýzlenme: 2219

Ýzlenme: 2621
 
Reklam




 



Kayýtlý Reklam Bulunamadý
  Ana Sayfa        Dünya
Elektrik Artýk Karneyle
Çin'de kuraklýk son yýllarýn en ciddi elektrik darlýðýna yol açarken, enerji kesintileri uygulamaya konuldu.
18 Mayýs 2011, Çarþamba  12:31 Karakter Boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çin Elektrik Konseyi yetkilisi Xue Jing, dün yerel basýna yaptýðý açýklamada, ülkenin 2004´ten beri en ciddi elektrik darlýðýyla karþý karþýya bulunduðunu söyledi. Xue, ülke çapýnda elektrik arzýnýn bu yaz tüketimin 30 milyon kilovatsaat gerisinde kalacaðýný tahmin ettiklerini belirterek, bunun 90 milyon nüfuslu bir eyaletin tüketimine eþdeðer olduðunu vurguladý. Çinli yetkililer, son haftalarda elektrik darlýðýna yönelik endiþeleri dile getiriyordu.

Çin´de enerji krizi baþ gösterirken, her yýl yaz aylarýnda uygulanan elektrik kýsýntýlarý bu yýl çok daha erken baþladý. Guangdong, Shanghai ve Chongqing gibi üretim merkezlerine ek olarak, son günlerde Zhejiang, Jiangsu, Hunan ve Anhui gibi büyük eyaletler de kýsýntýlar uygulamaya girdi.

TERMÝK SANTRALLER ZORDA

Dünyada fiyatlarý Yükselen enerji girdileri, Çinli elektrik üreticilerini maliyet baskýsý altýna soktu. Devlet kontrolündeki elektrik fiyatlarýnýn enflasyon korkusuyla yükseltilmemesi ise, en büyük 5 termik santral iþletmecisinin yýlýn ilk dört ayýnda 1, 5 milyar Dolar zarar etmesine yol açtý.

Enerji ihtiyacýnýn yüzde 70´inin kömürden karþýlandýðý Çin´de, linyit fiyatlarý son bir yýlda yüzde 20´ye yakýn artarken, eletktrik fiyatlarý yalnýzca yüzde 2 dolayýnda arttý. Endüstri analistleri, bazý üreticilerin zararlarýný azaltmak amacýyla üretimi kýstýklarýný ifade ediyor. Xiamen Üniversitesi´den enerji uzmaný Lin Boqiang, Hong Kong´da yayýnlanan South China Morning Post gazetesine yaptýðý açýklamada , ´Enerji santralleri düzenleyici otoritelere tam kapasite sözü veriyor. Ancak, Mali kayýplardan dolayý üretimi kýsýyor. ´ dedi.

KURAKLIK HÝDRO ELEKTRÝÐÝ VURDU

Çin´de etkisini göstermeye baþlayan kuraklýk özellikle güneydeki hidro elektrik üretimine darbe vuruyor. Yerel basýnda, nehirlerin su seviyelerinin anormal düzeylerde düþtüðünü gösteren fotograflar yayýnlanýrken, nehir taþýmacýlýðýnýn bazý bölgelerde durduðu kaydediliyor.

Hunan eyaletinin merkezi Changsha kentinde yol aydýnlatmalarýnýn azaltýldýðý göze çarparken, günde bir saatlik elektrik kesintileri uygulanýyor.

Çin´in en büyük imalat merkezi Guangdong, geçtiðimiz haftalarda olasý elektrik kesintileri konusunda uyarýlar yayýnladý. Uzmanlar, elektrik kesintilerinin imalatçýlarý dizel jeneratörlere yönelteceðini belirterek, bunun dizel yakýt talebini arttýraðýna iþaret ediyor. Çin hükümeti, geçen hafta dizel yakýt darlýðý nedeniyle ihracata sýnýrlama getirmiþti.

HÜKÜMETE ELEÞTÝRÝLER

Çin´de enerji sektörü devlet tarafýndan kontrol ediliyor. Analistler, Pekin yönetiminin enerji fiyatlarý yönetimini sýkça eleþtiriyor. Çin Kömür Nakliye ve Daðýtým Birliði´nden Li Chaolin, Financial Times gazetesine yaptýðý açýklamada, elektrik ve kömür fiyatlarý üzerindeki kontrolleri eleþtirerek, ´Çin piyasa ekonomisini düzenlemek için planlý ekonomi metodlarýný kullanýyor. Otoriteler, kömür ve elektrik piyasasýnýn içine çok fazla girdi´ diye konuþtu


Bu haber 1468 kez okunmuþtur.
 

Haber   Video Foto Ýlanlar

Üye Giriþi
Röportaj
Sýnýf öðretmenliði yapan Talip Demir in yakýn zamanda piyasaya çýkan Oðlum Okuyacak adlý roman türündeki kitabýný ve bundan sonra yazarlýktaki hedeflerini konuþtuk.
Yazarlar
Video
reklamalaný

DOLAR

   Alýþ     : 1.825 TL

   Satýþ  : 1.8258 TL

 
                                                                                                                     REKLAM   l  ÝLETÝÞÝM   l   KÜNYE   l   GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ   l   RSS