Görüntüde 112 Acil görevlisi, bir vatandaþ ile telefonda konuþuyor ve enkazýn olduðu bölge helikopterin düþmesinden hemen sonra acil servis görevlisine söyleniyor.
Diðer yandan kazanýn görgü tanýklarýnýn ‘156 Jandarma Ýmdat’ý arayýp helikopterin düþtüðü yeri tam olarak söyleyerek enkazýn yanlýþ yerde arandýðý yönünde uyarýda bulunduðu; ancak bu ihbarlarýn ciddiye alýnmadýðý ortaya çýktý.
Cihan’ýn ulaþtýðý görüntüler helikopter kazasýnýn olduðu 25 Mart 2009 tarihinde 19.54’te Kýzýlöz köyü muhtarýnýn evinde çekiliyor. Söz konusu görüntülerde arama kurtarma çalýþmalarýna katýlan 112 Acil görevlisinin eve gelen bir telefona cevap vermesi görülüyor. Telefon konuþmasýnda acil servis görevlisi telefondaki görgü tanýðýndan helikopterin muhtemel bulunabileceði yer ile ilgili bilgi alýyor. Görgü tanýðý, görevliye ‘Enkazýn Kýzýlöz köyünün karþýsýndaki dað ve Sisne tarafýna doðru bir bölgede’ olduðunu söylüyor. Enkaz 27 Mart 2009 tarihinde Keþ Daðý’nýn Karayakup tepesinde Sisne’ye bakan yamaçta bulunmuþtu. Yani görgü tanýðýnýn tarifi enkazýn bulunduðu yerle örtüþüyor.
GÖRGÜ TANIÐI EDANUR ÜNAL: HELÝKOPTER DÜÞTÜÐÜNDE DUMAN ÇIKTI
Görüntüler, helikopteri düþerken gören Kozcaðýz köyü sakinlerinden Zülfikar Ünal ve Kýzý Edanur Ünal´ýn Devlet Denetleme Kurulu (DDK)’na telefonla verdiði bilgiler ile örtüþüyor. Baba Ünal’ýn DDK’ya verdiði bilgiler þöyle: “Evde misafirler ile oturuyorduk. Köyümüz vadiye göre daha yüksek bir yamaçta, bizim evimiz de Kozcaðýz’ýn en tepesinde. Kýzým Edanur balkonda idi. Helikopter geçerken bize haber verdi, biz de çýktýk baktýk, bizim eve göre neredeyse hizamýzdan geçi. Pilotu ve baþýndaki kulaklýklarý seçebilecek kadar yakýndý. Ýki daðýn arasýnda gözükmez oldu, biz içeri girdik. Biz helikopteri izlerken bizim köyün bulunduðu yerde hava açýktý. O sýrada karþýdaki Karayakup ve Keþ Daðý gözüküyordu. Sadece o bölgede kar vardý ve güneþle parlýyordu. Sis daðýn Kýzýlöz tarafýndan ucuna inmiþti, o taraf gözükmüyordu.” Edanur Ünal’ýn anlatýmlarý ise þöyle: “Helikopter derenin üstünden geçti, evin hizasýndan Sisne yönünde uçtu, bir süre izledim sonra ilerde gözükmez oldu, ben balkonda o taraflara bakmaya devam ediyordum. 5-10 dakika orada durdum. Sonra helikopteri yeniden gördüm. Orada iki daðýn arasýndan izledim. Üçüncü daðýn karlý daðýn orada duman çýktý düþtü. Ýçeri koþtum babama helikopterin düþtüðünü söyledim.”