








Bernanke´nin konuþmasý yatýrýmcýlarý hayal kýrýklýðýna uðrattý. ABD Merkez Bankasý Baþkaný Ben Bernanke büyüme oranlarýný artýrmak için acil bir adým atmayacaklarýnýn sinyalini verdi.
Bernanke, piyasalarýn yeni bir ekonomiyi canlandýrma planýna dair iþaretler görmek için yakýndan izlediði konuþmasýnda yalnýzca, merkez bankasýnýn "ekonominin canlandýrýlmasý için mali önlemler alabileceði bir dizi mekanizmaya sahip olduðunu" söylemekle yetindi.
Yatýrýmcýlarý hayal kýrýklýðýna uðratan konuþmanýn ardýndan dünya borsalarýnda düþüþler yaþandý.
Bu arada, Amerikan Ticaret Bakanlýðý tarafýndan sunulan yeni veriler, ülkenin yýlýn ilk çeyreðindeki büyüme oranýnýn 1,3 olmasý beklenirken, yüzde 1´de kaldýðýný ortaya koydu.
Bernanke, Wyoming eyaletindeki Jackson Hole´da, her yýl dünyanýn dört bir yanýndan gelen merkez bankasý baþkanlarýný bir araya getiren geleneksel konuþmasýnda geçen yýl 600 milyar dolarlýk bir canlandýrma paketi açýklamýþtý.
Bu yýl da, ABD ekonomisindeki yavaþlama nedeniyle, piyasalar yeni bir canlandýrma paketinin yakýn olduðunu düþünüyor.
Geçen hafta canlandýrma paketi beklentisiyle piyasalar yükselmiþti. Aybaþýndaysa, ABD ve Avrupa´daki büyüme rakamlarý nedeniyle borsalarda büyük kayýplar yaþandý.
Altýn da geçen Salý günü yeni bir rekor kýrdý.
Yatýrýmcýlar, ekonomik belirsizlik dönemlerinde altýný güvenli liman olarak görüyor. Piyasaya yeni para enjektesiyle dolarýn deðerinin daha da düþmesi ve altýnýn daha da çekici bir yatýrým aracý olmasý bekleniyor.
Ancak çok sayýda uzman, piyasaya para pompalanmasýnýn iþe yarayýp yaramayacaðý konusunda da þüpheli.
Uzmanlar ABD´nin, Merkez Bankasý ne yaparsa yapsýn, kimsenin para harcamak istemediði bir ´likidite tuzaðýna´ düþmesinden kaygýlý.
Çok fazla borçlanan hanelerin, önümüzdeki yýllarda harcamalarýný dondurmasý bekleniyor.
Bu durumda da bankalar, yeni üretim yatýrýmlarýna para aktarmak yerine, faiz geliri kazanamasalar da parayý ellerinde tutuyor.












