








KCK davasý kapsamýnda þüpheli sýfatýyla ifadeye çaðrýlan MÝT Müsteþarý Hakan Fidan ile ilgili olarak sahip ve yöneticileri Ergenekon soruþturmalarýnda sanýk olan Odatv ve Aydýnlýk Gazetesi’nde sistematik olarak yýpratma-karalama haberleri yapýlmýþtý.
Ergenekon soruþturmasý kapsamýnda tutuklanan Odatv’nin sahibi Soner Yalçýn’ýn bu haberleri Ýsrailli gazeteci Rafael Sadi ile eþ güdümlü olarak yayýnladýðý ortaya çýkmýþtý. Sadi’nin yurtdýþýnda MÝT, Türkiye ve AK Parti aleyhinde çýkacak haberlerden önceden bilgi sahibi olduðu ve daha yayýnlanmadan bu haberler konusunda Yalçýn’ý uyararak internet sitesinde kullanmasýný istediði tespit edilmiþti.
Ses kaydýnýn ‘Mýsýr’ zamanlamasý
Hakan Fidan aleyhindeki ses kaydý da Baþbakan Tayyip Erdoðan’ýn Mýsýr gezisinde Ýsrail’e karþý yürütülmesi planlanan yaptýrýmlarý açýklamasýyla eþ zamanlý olarak servis edilmiþ, ses kaydýný PKK’ya yakýn sitelerden hemen sonra Odatv yayýnlamýþtý.
Ýngiliz Daily Telegrafh gazetesinin özür dilemek zorunda kaldýðý “AK Parti kuruluþunda Ýran’dan 25 milyon Dolar aldý” haberinin altýndan da Rafael Sadi ismi çýkmýþtý. Erdoðan konuyla ilgili “14 Eylül’de Daily Telegraph’ta yayýnlanan haber 15 dakika sonra Ýsrail’in Haaretz Gazetesi’nin internet sitesinde yayýnlanýyor. Sonra oradan buraya geliyor ve Türkiye’de açýklamalar baþlýyor. Paslaþmaya dikkat edelim” sözleriyle iliþkiler aðýna dikkat çekmiþti.
Haber deðil dezenformasyon
Bu süreçte Ýngiliz ve ABD basýnýnda Ýsrail’in Hakan Fidan’ýn MÝT Müsteþarý olmasýndan son derece rahatsýz olduðu yönünde haberler yayýnlanýrken Odatv de Fidan ve ailesi aleyhine daha sonra yalan olduðu ortaya çýkan çok sayýda dezenformasyon haberleriyle destek vermiþti. Fidan’ýn Müsteþar Yardýmcýlýðý görevine atanacaðýnýn belli olmasýnýn ardýndan Odatv çok sayýda aleyhte haber yaptý. Fidan’ýn müsteþar olmasýnýn ardýndan ise bu haberlerin sayýsý arttý.
Fýratnews’le ortak hareket
Soruþturma devam ederken Soner Yalçýn’ýn bazý Ergenekon üyelerinin yaný sýra PKK üyeleriyle de irtibatýnýn belirlendiði ileri sürüldü. Yalçýn’ýn PKK’nýn yayýn organý Fýratnews sitesi yöneticileriyle de irtibatýnýn bulunduðu belirlenmiþti. Yalçýn’ýn, sitesinde yayýnlayacaðý haberlere Fýratnews’in yöneticileriyle birlikte karar verdiði iddia edilmiþti. PKK yöneticilerinin kritik süreçlerde yaptýklarý açýklamalarýn tamamýnýn Fýratnews’le organize biçimde Odatv’de de yayýnlandýðý tespit edilmiþti.
Ýþte ODATV’nin dezenformasyon haberleri
26 Nisan 2010: “F Tipi MÝT’e de mi bulaþtý”... MÝT Müsteþarlýðý’na en yakýn isim Fidan’ýn cemaatçi olduðu iddia edildi.
26 Nisan 2010: “Askerde MÝT Müsteþarý sýkýntýsý”... Emre Taner’in emekliliði durumunda müsteþarlýk koltuðuna ismi geçen Fidan’ýn askerler tarafýndan istenmediði eski bir astsubay olan Fidan’a komutanlarýn saygý duyamayacaðý savunuldu.
29 Nisan 2010: “MÝT raporunu kim sýzdýrdý”... Fidan’ýn MÝT Müsteþarlýðýnýn ele alýnacaðý MGK öncesi Vakit Gazetesi’nde yer alan bir haber Odatv tarafýndan MÝT kaynaklý sýzma olarak sunuldu. Habere göre, Yýkýcý Dinci Örgütlenmeler arasýnda yer almayan Fethullah Gülen cemaati 2010 yýlýnda MÝT tarafýndan listeye dahil edildi.
2 Aðustos 2010: “MÝT Müsteþarý 20 Temmuz’da neredeydi?”... Fidan’ýn iki kiþi ile birlikte Ýmralý’ya giderek Öcalan’la görüþtüðü iddiasý manþete çekildi.
9 Aðustos 2010: “Fidan’ýn kolunu baþbakan mý tutuyor?”... Fidan’ýn görevini ihmalle suçlandýðý haberde Islak Ýmza davasýnda ismi geçen MÝT personeli ile ilgili olarak harekete geçilmediði savunuldu.
12 Aðustos 2010: “Fidan’a neden Ýran yanlýsý dediler?”... Ýtalyan Corriere Della Sera gazetesinde yayýnlayan bir makaleye atýf yapýlan haberde Fidan’ýn TSK bölgeden uzak tutmaya çalýþtýðý ileri sürüldü.
15 Eylül 2010: “MÝT’te neler oluyor?”... KPSS kopya çetesinden yardým alan adaylar arasýnda MÝT’e girmeyi baþaran gençlerin de bulunduðu iddia edildi.
22 Ekim 2010: “MÝT Müsteþarý Fidan kiminle görüþtü?”... Fidan’ýn Erbil’e gizlice giderek burada görüþmeler yaptýðý anlatýldý.
28 Ekim 2010: “Barzani kimin arabulucusu çýktý?”... Fidan’ýn Erbil’deki MÝT binasýnda Osman Öcalan’la görüþtüðü ve PKK karþýtý hareketin liderliðini vadettiði ileri sürüldü.
11 Kasým 2010: “MÝT Müsteþarýnýn kardeþi kimin hizmetinde çalýþýyor” Bu haberde ODATV, Fidan’ýn, Mustafa isminde bir kardeþinin olduðunu ve Amerika’da Fethullah Gülen’in yanýnda çalýþtýðýný savundu. MÝT yaptýðý açýklamada yalanladý.
02 Þubat 2011: “MÝT müsteþarý Fidan Ergenekon klasörlerindeki bu listeye ne diyecek?”... Haberde Ergenekon sanýðý Yusuf Erikel’in fihristinde Hakan Fidan’ýn da isminin bulunduðu ve bu iliþkinin savcýlar tarafýndan ‘deþifre’ edildiði savunuldu.
Þamil Tayyar: En çok Ýsrail sevinecek
AK Parti Gaziantep Milletvekili Þamil Tayyar, twitter üzerinden MÝT üzerine yürütülen operasyona dair çarpýcý yorumlarda bulundu. Tayyar, MÝT Müsteþarý Hakan Fidan´ýn tasfiyesine en çok Ýsrail´in sevineceðini yazdý.
Tayyar´ýn çarpýcý bir yorumu da, MÝT´e yönelik operasyonda amacýn MÝT içindeki kirli odaklarý temizlemek olmadýðýný, böyle olsaydý operasyonun Hakan Fidan üzerinden yürütülmeyeceðini açýkladý.
Star Gazetesi yazarý Mustafa Kartoðlu´nun köþe yazýsýnda da ilginç bilgilere yer verildi.
Hakan Fidan ‘yeni’ MÝT’i açýkladý böyle oldu
KCK soruþturmasýný yürüten Ýstanbul Cumhuriyet Savcýlýðý’nýn, MÝT Müsteþarý Hakan Fidan ile eski Müsteþar Emre Taner ve eski Müsteþar Yardýmcýsý Afet Güneþ’i telefonla “ifade vermeye” çaðýrmasýnýn “ne anlama geldiði”ne yönelik sorular, cevaplarýný da içinde taþýyor.
Önce Ankara’da oluþan kanýyý belirtelim: “MÝT’in yeniden yapýlanmasýna ve bu yapýlanmaya liderlik etmekle görevlendirilen Müsteþar Hakan Fidan’a yönelik bir giriþim var.”
Bu kanýya ulaþtýran veriler ve deðerlendirmeler de þöyle:
Savcýlýk, Emniyet terörle mücadele ve istihbarat birimlerinden gelen ve KCK’ya sýzan MÝT mensuplarýnýn örgüt içindeki faaliyetlerinde görevlerini aþtýklarýna dair veriler üzerine MÝT’ten bilgi isteyebilir. Gerekirse iç soruþturma da baþlatýlýr. Zaten MÝT yeniden yapýlanmaya alýnmýþ, sinyal izlemesi yapan Genelkurmay Elektronik Sistemler’i de bünyesine katmýþ, yerleþkesini de geniþlemesine uygun yeni bir “istihbarat üssü”ne taþýmaya hazýrlanan bir kurum. Ayný süreçte bir “iç temizlik” yapýlmasý da gündeme gelebilecek. Ayrýca MÝT’ten, kurumun “istihbari hassasiyeti” dikkate alýnarak bilgi istenebilir veya görevini aþarak suç iþlediði öne sürülen personel için soruþturma izni talep edilebilir. Bunun örnekleri var.
Ancak;
Öteden beri yürütülen PKK/KCK’ya sýzma iþleminin sonuçlarýna iliþkin iki eski yöneticinin yanýnda doðrudan bugünün MÝT Müsteþarý’nýn “telefonla” ifadeye çaðrýlmasý yoluna neden gidildi?
Savcýlýk neden Baþsavcý Turan Çolakkadý ve Baþsavcý Vekili Fikret Seçen’e bilgi vermeden MÝT Müsteþarý’ný aradý?
Telefon tebligatý neden ve hangi taraftan medyaya sýzdýrýldý? Davetin engellenmesinin veya daha makul bir yol bulunmasýnýn önü mü kesilmek istendi? Yoksa öncelikli maksat MÝT Müsteþarý’nýn ifadeye çaðrýlmasýnýn yaratacaðý etki miydi?
Soruþturma konusu, basýna sýzdýrýldýðý gibi MÝT’in PKK/KCK içinde görevini aþarak “suça varan” faaliyetlerde bulunmasý iddiasý ise bunun “MÝT’in örgütün yapýlanmasýna ve operasyonlarýna etki edecek kadar PKK/KCK’ya sýzdýðýný” ifþa edecek þekilde duyurulmasý ne anlama geliyor? Neden milli istihbaratýn “gizliliði” esasýna riayet edilmedi; hem örgüte sýzan MÝT mensuplarý, hem de terörle mücadelede önemli yeri olan istihbarat birimi “kurumsal olarak” þüpheli ilan edildi?
Hakan Fidan’ýn Baþbakan Erdoðan tarafýndan tercih edilme nedenleri, görevlendirme gerekçeleri ve PKK sorumlularýyla MÝT’in yaptýðý Oslo görüþmelerinin basýna sýzmasýndan sonra “yedirmem” dediði bilindiði halde bu ifade tebligatýnýn yapýlmasýnýn “Baþbakan’a yönelik” algýlanacaðý hesaplanamadý mý? Yoksa amaç, iki gündür muhalefet partilerinin ve çok sayýda köþe yazarýnýn yaptýðý bu yorumu saðlamak mýydý?
Hakan Fidan MÝT’te yeniden yapýlanmayý tüm medyayý davet ederek duyurdu. MÝT’in yeni idari ve operasyonel þemasý, sivil yöneticilerin alýndýðý açýklandý. Buna baðlý olarak personelin yenilenmesi, yer ve görev deðiþiklikleri de gündemdeydi. Fidan’ýn Baþsavcý’dan gizli ama medyaya açýk þekilde ifadeye çaðrýlmasý MÝT’te yeniden yapýlanmaya karþý operasyon anlamýna mý geliyor?
Bu sorular ayný zamanda birer tespit.
Yapýlan yorumlara bakýlýnca, bir taþýn çok kuþa isabet ettiði görülüyor: Terörle mücadelede “operasyonlara” paralel yürütülen “müzakere” yöntemi yýpratýlýyor. MÝT’in yeniden yapýlanmasý yara alýyor. (Belki bugüne kadar etkili deðerlendirilemeyen) Sýzma ve operasyonel gücü deþifre ediliyor. En önemlisi, iktidarýn tam desteðiyle bütün bunlara liderlik etmekle görevlendirilen Müsteþar Hakan Fidan yýpratýlýyor.
Dahasý, öteden beri polis ve yargýyý bir grubun etkisinde göstererek “yüzde 50’de ayrýþma, savaþ” senaryolarý yazan gruplar harekete geçiriliyor.
MÝT Müsteþarlýðý ifade tebligatýna itiraz etti ve “Baþbakanlýk’tan izin alýn” diyerek ifadeye gitmedi. Bu, KCK, Ergenekon, Balyoz ve Andýç soruþturmalarýnda olasý yeni ifade çaðrýlarýný da etkilemeyecek mi?
Özel yetkili savcýlar, KCK’nýn yaný sýra, Ergenekon, Balyoz ve Andýç soruþturmalarýnda ellerini güçlendiren “özel yetki”ye yönelik, bu davalarýn sanýklarý ve yandaþlarýnýn tepkileri altýnda görev yapýyor. Þimdi, bu soruþturmalarýn özel yetkiyle sürmesini destekleyen çevrelerde de “kötüye kullaným” tartýþmasý baþladý. Bu sonuç düþünülemedi mi?












