









Atalarýmýzýn Türkiye’deki Ýlk Duraðý (2)
Yeniköy’ün sadece adý “köy” olarak kalmýþ. Kendisi bir Belediye, hem de kocaman bir belediye.
Gidiþ ve geliþ yollarý çift þeritli olan ana caddesi, parklarý, heykelleri ve gerekli tüm devlet binalarý ile pýrýl pýrýl bir belde. Binalar ortalama 5 kat yükseklikte. Araya araya zorla bir tek ev bulabildim 1934-35-36 yýllarýnda inþa edilip Kýbrýslý göçmenlere verilmiþ olan.
Diðerleri zaman içinde yýkýlmýþ ve yerlerini apartmanlar, iþyerleri, dükkanlar, maðazalar almýþ.
Antalya Kýbrýs Türk Kültür Derneði Baþkaný, sevgili dostum Hüseyin Laptalý, nam-ý diðer “Erenköy Sürüngeni” Antalya’da 5 bin Kýbrýslý Türkün yaþadýðýný söyledi bana.
Hüseyin aðabey bir Erenköy Mücahidi. Erenköy mücadelesi ve savaþý ile ilgili kitaplarý var. Tabut tahtalarýný söktükten sonra mevzisinde bir oyuk kazýp içine tahtalarý dizip üzerinde yattýðý için kendisini “Erenköy Sürüngeni” olarak tanýmlayan Hüseyin aðabey bundan gurur duyuyor.
Gurur duymakta da haklý. Kim olsa gurur duyardý Kýbrýs Türkünün varoluþ mücadelesinde bir dönüm noktasýný oluþturan, makus talihimizi kýran böylesi gurur verici bir mücadelede/savaþta yer aldýðý için.
Erenköy mücahitlerine ne kadar teþekkür etsek az. Türkiye’nin 1960 anlaþmalarýnda var olan etkin garantisi ilk defa fiili garantiye Erenköy’de dönüþtü ve sonra da hiç eksilmeden devam etti.
Antalya’daki Kýbrýs Türk Kültür Derneði, Hüseyin aðabeyin ve yanýndaki ekibin sayesinde müthiþ etkin çalýþýyor. Bence bu dernek, turizm ve tanýtma faaliyetleri için de görevlendirilse çok güzel sonuçlar alýnabilir. Çünkü hem orada ikamet etmelerinden dolayý yöreyi tanýyorlar, hem de kim kimdir çok iyi biliyorlar.
Antalya Kýbrýs Türk Kültür Derneði 27 Ocak gecesi, Antalya Uygulama Otelinde KKTC’nin Baðýmsýzlýk Günü etkinliklerinin devamý olarak bir toplantý düzenledi. Bu toplantýya ben de katýldým. Salon hýncahýnç doluydu ve katýlýmcýlar her zamanki gibi “Kýbrýs Sevdalýlarý” ilan edildi.
Salonda Kýbrýslýlarýmýzla birlikte, Kýbrýs’ta görev yapmýþ ve þimdi emekli olmuþ memurlar, Türk Silahlý Kuvvetleri mensuplarý da vardý. Hasret giderdim hepsiyle, ortak arkadaþlarýmýzý konuþtuk, hatýralarý yad ettik.
Toplantýnýn baþlangýcýnda 27-28 Ocak 1958 þehitlerimizi ve Kurucu Cumhurbaþkanýmýz Rauf R. Denktaþ’ý anma töreni yapýldý, tüm þehitlerimize ve Denktaþ’ýmýza Tanrýdan rahmet dilendi. Hüseyin aðabey çok güzel bir konuþma yaptý. Milli mücadele tarihimizi özetledi konuþmasýnda. Sonra da ben hitap ettim “Kýbrýs Sevdalýlarý”na.
Kýbrýs’tan Antalya’ya göç eden Kýbrýslý Türklerin arasýnda kýymetli, saygýn ve baþarýlar kazanmýþ insanlar olduðunu gördüm ve onlarla tek tek tanýþtým. Gurur duydum insanlarýmýzla.
“Eski Dostlar”, “Ýbibikler Öter Ötmez Ordayým” gibi artýk klasik olmuþ Türk Sanat Müziði eserlerinin bestecisi ve güftecisi Gültekin Çeki, Limasol doðumlu bir Kýbrýslý Türk.
Damadý ise Antalya Büyükþehir Muratpaþa Belediye Baþkaný Süleyman Evcilmen.
Antalya Kýbrýs Türk Kültür Derneði’nin giriþimleri ve masraflarýn bir kýsmýna ortak olmasýyla Muratpaþa Belediye Baþkaný Süleyman Evcilmen, þehrin en merkezi yerine bir “Kýbrýs Türk Þehitleri Parký” yapmýþ. Yemyeþil ve son derece bakýmlý bir park. Giriþ yerinde ve caddenin neredeyse üzerinde “Kýbrýs Türk Þehitleri Abidesi” dikilmiþ. Abide yaklaþýk 12 metre yükseklikte, kare kesitli ve kaidesinden tepe kýsmýna doðru gittikçe daralan bir formda.
Bu parkta hayatýmýn sürprizini ve þokunu yaþadým desem yalan olmaz.
Þehitler Abidesinin 50 metre arkasýnda Lefkoþa’nýn neredeyse 445 yýllýk simgesi “Girne Kapýsý” duruyordu. Gözlerime inanamadým.
Yarý boyut ve yapýda. Her þeyiyle týpa týp aynýsý. Tuðrasýna kadar tüm detaylarý da tamam ve eksiksiz bir vaziyette.
(Youtube’da videosu var. http://www.youtube.com/watch?v=VbQCns38zHg)
“Erenköy Sürüngeni” Hüseyin aðabey, meðer hiç üþenmemiþ almýþ eline metreyi, Lefkoþa’ya gitmiþ, “Girne Kapýsý”ný ölçmüþ, biçmiþ, kaðýda dökmüþ, resimlerini çekmiþ. Sonrada Belediye Baþkaný ile “Þehitler parký” içine aynýsýný inþa etmiþler.
Bu sevgiye, bu baða hayran kalmamak elde deðil.
Prof. Dr. Ata ATUN
ata.atun@atun.com
http://www.ataatun.com
http://twitter.com@ataatun
1 Þubat 2012









