enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
31,0795
EURO
33,7034
CARGILL

Altın 1500 TL Olacak !

697
A+
A-

Altın düşer mi yükselir mi herhalde Türkiye’de en çok merak edilen sorulardan biri!

Yüksek enflasyon ortamında, parasının değerini korumak isteyenler kıymetli maden satın alıyor. Beklentileri de genel olarak gram altın yükselir mi düşer mi sorusuyla paralel oluyor. Yüzyıllardır değişmeyen ve Dünya’nın her yerinde kabul gören, devletlerin mahzende sakladığı savaşta bile değerini yitirmeyen güvenli liman olan altına şimdi yakından bakalım.

Türkiye’de gram altın fiyatını belirleyen 2 faktör var. Dolar kuru ve ons altın fiyatı. Dolar kurunun değeri ile ons altın değerini çarpıp 31,103e bölünce 1 gram altının kaç Türk lirası ettiğini buluyoruz.

Örneğin; 7 ağustos 2022 tarihinde dolar/tl 17.91 , ons altın ise 1774 usd seviyesindeymiş. 1774*17.91/31.103 hesaplaması yaptığımızda 1 gram altının 1021 tl olduğunu görüyoruz.

  Peki altın ne zaman ve nasıl artacak?

ABD merkez bankası FED’in faiz artırmasıyla beraber dolar endeksi rekor seviyelere geldi buna bağlı olarak ons altın mart-2022’den itibaren yaklaşık %15 değer kaybetti. 2022 sonundan itibaren FED yetkilileri artık istihdamın kaybedilmemesi adına faiz artışlarının yavaşlayacağı yönünde açıklamaları peş peşe yapmaya başladı. Bu da kısaca ons altının artacağı yönünde tepkilere neden olacaktır.

Gelelim içeriye!

Yüksek ihracat argümanına dayalı yeni ekonomi modelimizde kur da maalesef yüksek seviyelerde. Merkez bankasının kendi internet sitesinde yayınladığı bilançolarda ülkenin döviz ihtiyacı olduğu net anlaşılıyor. Yine merkez bankası datalarına göre; ülkenin 5 sene önceki döviz rezervi miktarının şuan neredeyse yarısından daha az olduğu görülüyor. Hal böyleyken ‘Kur Korumalı Mevduat’ gibi enstrümanların da yurtiçi döviz hesaplarının sınırlı bölümünü ikna ettiğini görüyoruz. Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2022 yılının Temmuz ayında dış ticaret açığı 10,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Maalesef dış ticaret açığımız rekor seviyelerde.

Ez cümle; 

Altının ons fiyatı tekrar 2000-2200 seviyesine çıkması ve dolar/tl kurunun aralık 2021’de ki gibi ataklar yaşayarak 20-22 tl seviyelerine çıkması demek; gram altının 1500tl civarına yükselmesi demek olacaktır. Hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte değerli maden olan altının yakın geleceğini bilimsel verilerle ve matematikle, yüzeysel de olsa incelemiş olduk. Sağlıcakla kalın…

Yazarın Diğer Yazıları