enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3425
EURO
35,1086
CARGILL

Çırpanlı Said Ağa

204
A+
A-

Balkanlar da Ruslar, Bulgarları kışkırtarak hızla zulüm yaparak ilerlerken Yıldız dan nagihani telgraf gelir ki, memuriyet yerlerini var olan şahsiyetlerin terketmemeleri ve halkı güvence altına almaları istenmektedir. Kızanlık beldesi Ruslarca işgal edildiğinde Çırpanlı kaymakamı kaçmış ve oranın yerlisi olup güvenilir Said Ağa ya teslim edilmişti. Çırpanlı Said Ağa geniş zümreye sahip, otoriter ve ileri görüşlülüğü bilindiğinden eşraftan kendisine güvenilir insanlar toplaması zor olmamıştı. Çırpanlıyı ve çevresini muhafaza altına alabilmek için eli tutan sekiz yüz kadar müslümanı silahlandırarak, hayvanların yiyecek ihtiyacı için hükümette mevcut a’şar malından hükümet meydanına arpa yığdırarak herkes istediği kadar temin ederek hayvanlarını  besledi. Vatanının mamur olması ve halkının zenginleşmesini isteyen, hak ve insaniyet sever dürüst biriydi Çırpanlı Said Ağa.

Ruslara cesaretlenerek destek veren Bulgar ve Sırplar işgal edilen yerlerdeki hane sahiplerini bularak bilahare çoluk çocuk demeden katlederek mallarına el koymakta idiler. Bu arada Zağra’yı işgal eden Rusları çiçeklerle karşılayan Bulgar ahalisinin hareketleri duyularak Rus General Skobelef’i geniş sofralarda ağırladıkları bilinmekte idi. Ruslar bu arada yakınında bulunan müslüman Erişte köyüne baskına gelecekleri anlaşılınca Çırpanlı Said Ağa derhal köy yollarını cengaverlerle tutarak beklemeye koyuldu. Çırpanlının ahalisinden bulgarlar her ne kadar müslümanlara yardım edermişcesine  görünselerde ”Ruslar er geç buralara istila edecekler hicret ederek,kasabayı teslim edelim.” fikrinde idiler lakin aralarında Ruslara ajanlık yapanlar var olduğu bilindiğinden Çırpanlı Said Ağa kasabanın yakınındaki Bulgar köylerini bilahare tehdit ederek kısa sürede olsa ayaklanmalarını önlemiştir. Başıbozukların destekleriyle Çırpanlı ve çevresinde güvenliği sağlayan Said Ağa ne zamana kadar dayanılabilir endişesindeyken Başkomutan Süleyman Paşa’dan telgraf gelerek ”Kendisini bilhare tebrik ve teşvik ettiklerini, derhal iki tabur askerin şimendüferle Edirne’den hareket ettirildiği müjdesini vermişlerdi.” Bu hızır gibi yetişen telgraf bayram sevincini aratmayacak mutluluğa erişerek gelecek askerlere yiyecekler hazırlandı mamafih mühimmatın istasyondan Çırpan’a nakli için arabalar hazırlandı.

Çırpanlıyı Rusların saldırısından muhafaza eden Rusların şerrine uğrayan Kızanlıktan gelerek kendilerine sığınanlara bir çok yardımlarda bulunmuştu. Ruslar başıbozuklarca geriye püskürtülmesini hazmedemeyerek ikinci kez Çırpanlıya saldırıda bulunarak muaffak olmuşlardı. Çırpanlıda önüne geleni yakarak yıkarak ilerlemişlerdi. Çırpanlı Said Ağaya Devlete olan bağlılığı ve sadakatine istinaden ”İstabl-ı Amire” payesi sunularak Ailesiyle beraber İstanbul’a yerleşerek Devlet tarafından memuriyet verilerek Hicri 1298 (1882) senesinde Mihaliç kazasına kaymakam tayin olunarak sonrasında Hicri 1301 (1885) senesinde Uşak kaymakamı iken orada vefat etmişlerdir. Tarih sayfalarından ibaret olmayıp bu değerli zatların her daim anılması gerekir.

Araştırmacı Yazar-Tarihçi

Volkan Yaşar Berber

Yazarın Diğer Yazıları