enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3676
EURO
34,9560

Esma EVRENSEL ‘den ‘Mor Eşarp’

Esma EVRENSEL ‘den ‘Mor Eşarp’
414
A+
A-

Çocukluğundan bu yana kitap aşığı olan yazar, elli bir yaşına geldiğinde artık kendi hikâyesini yazma zamanı geldiğine karar vermiş ve Göl Kitap ve Yayıncılıktan Mor Eşarp isimli öykü kitabını çıkarmıştır. Yıllarca küçük denemeler, kompozisyonlar ve küçük hikâyeler yazmış fakat hiç birisini yayınlamamıştır.

Mor Eşarp isimli öykü kitabı yazarın deyimiyle “ kırk iki yıllık bir sırrın açığa çıkma zamanı ve büyük bir yükten kurtulmanın hikâyesidir. Kitap kendisi ince ama yükü çok kalın ve ağırdır. Bu hikâye dokuz yaşındaki Ayşe’nin içinde büyüttüğü kocaman olmuş hüzünden kurtulma yoludur.”

Geçmiş insanın içini acıtıyorsa geçmemiş demektir. Yazar kitaplarını yazarken yaşanmış olayları tercih etmekte ve yazdıklarını karşısındaki okuyucuya da hissettirmenin ve yaşatmanın gerektiğini vurgulamaktadır. Okuyucu olayın ve mekânın içinde olmalı ve o anı yaşamalıdır. Mor Eşarp isimli kitabıyla da bunu başarmıştır. Kitap ilk baskısı iki ay gibi kısa bir sürede bitmiş ve ikinci baskı iki hafta önce kitap raflarındaki yerini almıştır. Bunun sebebi, yaşanmış bir hikâye olması, her yaşa hitap etmesi ve hikâyedeki Ayşe karakterinin hem dokuz yaşındaki, hem de elli bir yaşındaki duygularını anlatmasıdır.

Kitabın çok sade ve anlaşılır bir dille yazılmış olması da başka bir faktördür. Yazmak için kitap okumanın çok önemli olduğunu söyleyen yazar kitap yazmanın “kişinin kendi kendisiyle istişare yapmasıdır” der. Kimi insanlar rahatlamak için yoga yapar, kimi resim, kimi müzikle uğraşır.  Yazarımız da yazmanın ve duygularını okuyuculara aktarmanın, okuyuculardan gelen eleştirilerin, güzel yorumların mutlu ettiğini söylemektedir.

Şu anda ikinci kitabını yazmakta olan yazar bu senenin sonunda kitabının çıkacağını ve aynı şekilde yaşanmış hüzünlü bir hikâyeden esinlendiğini söylemektedir. Son olarak yazarımızın kitap yazmak isteyenlere tavsiyesi bol bol okumaları, incelemeleri ve hiçbir şekilde yargılamadan insanları, etrafı ve yaşanan hayatı seyretmeleridir.

ESMA EVRENSEL KİMDİR ?

Esma Evrensel, 1970 yılında Ankara’da dünyaya geldi. İlk ve orta eğitimini Saray İlköğretim Okulunda, lise eğitimini Aydınlıkevler Lisesinde tamamladı. 1991 yılında Cumhuriyet Üniversitesi, Tokat Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi Bölümünden mezun oldu.

Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü ve sonra da Sosyoloji Bölümünden mezun olarak lisans tamamladı. Çocuk gelişimi, anne-çocuk eğitimi konularında seminer ve kurslara katılarak sertifikalar aldı.

Çocuk eğitimi ile ilgili bir kamu kuruluşunda çalışmakta olan yazar, evli ve iki çocuk annesidir.