enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5098
EURO
34,6144
Cargill

Haydi bana geri verin !

273
A+
A-

Bayram bizim ülkemizde hem milli hem dini olarak kutlanır, kutsiyetine inandığımız inanç gücüyle bizi, ailemizi çevremizi sarar.  Değişen toplumdada etkisini gösterir hatta bu nedenle birçok insan “Nerede o eski bayramlar?” diyor.

O eski bayramlar aranır oldu.

Çünkü eskiden bayramlarda daha çok geniş aileler vardı. İnsanlar birbirleriyle daha çok beraber olur bu kutsal güne önem verirdi.

Ama malesef ki son birkaç yıldır bu pandemi nedeniyle bazı şeylerden tamamen uzak kaldık.

Aslında eski bayramlar daha iyiydi!
Bir hafta önceden çarşıya, pazara gidilir; giyicekler, poşet poşet bayramlıklar
Arefe akşamı saç tıraşları cillop gibi hasretle beklenirdi toprak damli evlerin tahta kapılarında. Ahşap camlar sabah erken gıcırdar dövülür kapılar boy boy çocuklar rengarenk giyinmişler boy sırasıyla hoşgeldin bayram diye bağırırlardı hep bir ağızdan. İnan şimdi özlüyorum o tahta trabzana dayandığım o nostaljik bayramları ve o güzelim köyümü, çocukluğumu…

Hani nerede kaldı o günler, eski bayramlar.

Çoruh Nehri havzasında uzayıp giden yeşil bağlar ,kışı başka güzel, yazı başka güzel, ömre bedeldir benim memleketim. Rahmetli babamın adı namı diğer KÜÇÜK AĞA. dır. Geniş bahçedeki avluya iniyor tahta merdivenlerden İngiliz kilot pantolon , lacivert ceket, kareli yeleği , belinde kostekli sırmalı saati, tıraşlar yerinde başında lengeri fötr şapka elinde kırmızı kehribar tesbihi Bayramımızı kutluyor toplamış amcalar teyzeler dayılar mahalle cümbür cemaat düğün gibi geçiyor o gün bizim avlu. Herkesin yüzünde bir gülümseme kurbanlar kesilir. Rahmetlik annem ESMA SULTAN  güzeller güzeli cömert anaç bir insan sıvamış kolları girer devreye etler pişer kavurmalar ikram edilir mis gibi kokar dünya ve bizim avlu.(rahmetli annemi, babamı ve rahmete giden tüm büyüklerimizi rahmetle anıyorum).

Nerde kaldı şimdi o eski günler ve o güzel bayramlar.
O güzel candan,samimi vefakar ,insanlar .

Eskiden ulaşım,iletişim araçları bu kadar hızlı ulaşılabilir ve geniş değildi ama yinede yollar asılır, köyler,şehirler geçilir ama ulaşılırdı .
Malesef şimdi her şey çok iletişim hızlı ama bırak mahalleyi aynı evde herkes yabancı !Sebebi faceler,whatsaplar iletişim araçlar bizleri buluşturacağına koşturuyor.

Bayramlar bile ,burdan kutlanır oldu.

Özlüyorum o eski günleri. Elbette eski bayramları.

Vasiyetimdir size
Haydi ,götürün beni doğduğum yere verin bana o çocukluğumu geri verin o güzel bayramları!! .

Hayrettin BULUT

Yazarın Diğer Yazıları