enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
31,0853
EURO
33,6714
CARGILL

Nur Sultan Büyük Camii Ziyaretçilere Açılıyor!

Nur Sultan Büyük Camii Ziyaretçilere Açılıyor!
160
A+
A-

Guinness Rekorlarına Aday, Nur Sultan Büyük Camii Ziyaretçilere Açılıyor!

2019 yılında yapımına başlanan, Kazak ve İslam mimari tarzlarının günümüz modern çizgileriyle bütünleştiği, içerisinde barındırdığı mimari ögelerle Guinness rekorlarına aday olan “Nur Sultan Büyük Camii” özel bir törenle ziyaretçilere açıldı.

Nursultan Nazarbayev’in inisiyatifinde ve özel gözetiminde inşa edilen caminin, Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’ın yeni sembollerinden olması ve şehrin başlıca cazibe merkezlerinden biri haline gelmesi bekleniyor. Kazakistan topraklarında yaşayan 130 etnik grubun birlikteliğini ve dostluğunu göstermesi açısından büyük öneme sahip olan cami, şehirdeki en yüksek seyir terası olma özelliği ile de misafirlerine muhteşem bir deneyim vadediyor.

Yurtdışı gezileri sırasında birçok ibadethanenin mimarisini inceleyen ve Devlet Başkanlığı görevinden ayrılmadan bir gün önce inşaatın temelini atan Nazarbayev, caminin tasarım geliştirme sürecinde de rol aldı. Bu nedenle caminin tasarımı, Müslüman dünyasının toplu deneyimine dayanmakta.

Ana müteahhitliğini ise Sembol İnşaat’ın üstlendiği bu proje, doğal taş mermer, altın varak, özel kristal, vitray cam, çini ve cam mozaik gibi doğal malzemeler kullanılarak hayata geçirildi. Mavi kubbelerin ferahlığının görkemli bir mimariyle birleştiği bu cami, Türkiye, Arap ülkeleri, İtalya, Almanya ve dünyanın diğer bölgelerinden uzmanlar ile birlikte Rixos Hotels & Sembol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince tarafından özenle çalışıldı ve kendine has mimarisi ile gerçek anlamda eşsiz bir yapı ortaya çıkarıldı.

Görkemli Mimarisiyle türünün en büyük örneklerinden…

Görkemli mimarisi ve heybetli yapısıyla Nur Sultan şehrinin birçok yerinden görülebilen, türünün dünyadaki en büyük örneklerini bir arada bulundurması ile Guinness Dünya Rekorlarına aday olan Nur Sultan Büyük Camii adeta bir yolculuğu sembolize ediyor.

Tasarımının her noktasında bir tasvir ve sembolik anlam taşıyan bu cami, Haram bölümünün ana avize büyüklüğü ile bir dünya rekoruna sahipken, Allah’ın 99 adının yazılı olduğu Kıble Duvarı, kullanılan kristal sayısı ve toplam boyutu ile türünün en büyüğü olma iddiasında.

Heybetli bir ana kubbeye ve dünyadaki en büyük ibadethane kapılarından birine sahip olan Nur Sultan Büyük Camii, kış ikliminin hakim olduğu coğrafyalarda inşa edilen dünyanın en büyük cami avlusunu da bünyesinde barındırmakta. Ana salonda yer alan 70 metre çapındaki oval desene sahip halı da büyüklüğü ile dünya rekorlarına aday unsurlar arasında yerini alıyor.

Yeni cami hem karmaşık geometrik formları hem de 10 hektarlık alanı ve sınırsız misafirperverliği ile her bakımdan muazzam bir yapıda. Kazakistan turizm endüstrisi açısından da büyük öneme sahip olan bu benzersiz yapı, tek seferde 30.000 kişiye kadar ziyaretçiyi ağırlayabilme özelliğiyle de öne çıkıyor.