enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4983
EURO
34,5913
Cargill

Sefalette Rekor ve Emekliler

148
A+
A-

Sefalette Rekor ve Emekliler

Hergün basın-yayın organlarında ülkemizin insanlarının ekonomik yönden ne kadar sefil yaşadıklarını içimiz acıyarak gözlemliyoruz.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de Sefalet Endeksi 2022 yılında 2.Dünya Savaşı değerlerini geçtiği ve sefalette dünya 1. si olduğumuzu üzülerek öğrenmiş olduk.

En yoksul kesim ne yazık ki emekliler. İçinde bulundukları durumu sürekli sendikalar, platformlar, dernekler ve çeşitli emekli grupları aracılığı ile dile getiriyorlar. Sorunları dağlar gibi…
Birleşik KAMU-İŞ K. Ekim 2022 Açlık Sınırını 8223₺, Yoksulluk Sınırını 24513₺ olarak açıkladı.
TÜRK-İŞ ise Ekim 2022 açlık sınırını 7425 ₺ yoksulluk sınırını 24185 ₺, bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyetini 9705₺ olduğunu açıkladı. Açıkllanan
bu değerlere rağmen; emekli 3500tl aylık ile geçinmeye zorlanıyor. 2013 yılında yoksulluk sınırı 3470 ₺ olduğu göz önüne alındığında, emeklinin bugün aldığı aylık 10 yıl önce alması gereken aylık olduğu aşikardır.
İçinde bulundukları sefalet, çektikleri açlık görmezden gelinerek emeklilerle resmen alay ediliyor.
20 yıl önce 2002 yılında en düşük emekli aylığı 216 ₺ iken asgari ücret 163 ₺ idi. Bugün ise A.Ücret 5500₺ (ki o da açlık sınırının altında) E.D.Emekli aylığı 3500₺.

20 yıldır emeklinin; maaş artışı, gerçek enflasyon değerleri üzerinden yapılmamış, cebinden para, hayatından refah, ömründen ömür çalınmıştır.

Emekli yoksul değil, açlıktan ölmek üzeredir. YETER ARTIK! Hastaya tedavi zamanında uygulanmazsa hasta ölür. Emekliye hakları HEMEN verilmelidir. Aylardır emekliler talep ediyor:
” Maaş artışı 2023 yılbaşı beklenmeden HEMEN yapılmalı, ayrıca borçlarını kapatabileceği toplu ödeme yapılmalı, Maaş güncellemeleri yaşanan yüksek enflasyon dikkate alınarak her ay yapılmalıdır. ”

Duyarsızlık daha ne kadar sürecek?
Emeklilere lâyık görülen yaşam bu olmamalıdır.

Emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için, ortak isteklerini sürekli dile getiriyoruz:

EMEKLİLERİN ORTAK İSTEKLERİ:
1- İNTİBAK YASASI: 8.09.1999 tarihli 4447 sayılı ( EYTliler, Kademeli Emeklilik) ve 16.04.2008 tarihli 5510 sayılı Yasalar Emeklinin Felaketi olmuştur. Acilen bu yasalar değiştirilmelidir. Yıllardır çıkması beklenen Emeklilerin İntibak Yasası bir an önce çıkarılarak emekli hak kayıplarına ve emekliler arasındaki kargaşaya son verilmelidir.

2-TOPLU ÖDEME- TAZMİNAT: 1999 – 2008 yasaları ile emeklinin cebinden, hayatından, yaşam standardından çalınanların acil karşılığı olarak, emeklilere toplu bir ödeme yapılmalıdır. Paranın zaman değeri de dikkate alınarak, TAZMİNAT emeklinin hakkıdır.

3- MAAŞ GÜNCELLEMESİ: Emekli bundan sonra aldığı maaşıyla hiç olmazsa yeterli beslenme, giyinme, barınma gereksinimlerini karşılamalıdır. Bunun için en az her üç ayda bir maaş güncellemesi yapılmalı, en düşük emekli aylığı (Türk-iş) yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, böylece Emekli yoksul sınıfından çıkarılmalıdır.

4- İKRAMİYE: Emekliye sosyal yaşama katılabilmesi, eve kapanıp kalmaması, seyahat, tatil, eğlence gereksinimlerinin karşılanabilmesi için yılda 4 defa asgari ücret tutarında İKRAMİYE verilerek nefes aldırılmalıdır.

5- ÖZEL BANKA EMEKLİ İKRAMİYESİ: Farklı emeklilik statülerinden dolayı ikramiye alamayan (YapıKredi, Akbank, Şekerbank vs.gibi) emeklilerimizin de davaya gerek kalmaksızın 2018 den buyana ve bundan sonraki ikramiyelerini geçmişin yasal faizi ile birlikte alabilmeleri sağlanmalıdır.

6- MAAŞ PROMOSYONU: Emeklilerin maaş aldıkları banka promosyon değerinin yıllık asgari ücrete veya üstü bir değere yükseltilmesi ve süresinin 1 yıla indirilmesi isteğimizdir. (Banka emeklileri de dahil)

7- PRİM İADESİ: Yine kurumlarda yatırılması gerekenin üstünde(% 9 yerine, % 14 gibi) yatırılan emeklilik primlerinin emekli maaşlarına iadesi gerçekleştirilmelidir.

8- ÜCRETSİZ SAĞLIK HİZMETİ: Çalışırken sağlık primi ödemiş her emeklinin hiçbir sağlık gideri ödemeden yaşamını sürdürmesi SOSYAL DEVLET gereğidir. Bütün sağlık katkı payları kaldırılmalıdır. Emekli Özel Sağlık Kurumlarında hiçbir ödeme yapmamalıdır.

9- BARINMA YARDIMI: Çalışma süresinde ev alamamış emekliye BARINMA YARDIMI verilmelidir. Ya da kirasını ödeyebilecek kadar maaş verilmelidir. Onun 3500 TL olan maaşı ev kirasına bile yetmemektedir.

10-YAŞAM KOLAYLAŞTIRMA: Enerji, ısıtma, ulaşım giderleri ve gelir vs. vergileri emekliden çok sembolik alınmalı yada bedava olmalıdır.

11- EYT : Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunları hemen çözülmelidir.

12- EK GÖSTERGE: 3600 Ek Göstergenin kimlere verilmesi gerektiği incelenmeli, yeniden düzenlenmelidir. Önceden 3600 ek gösterge verilmiş olan emeklilerin hakları korunmalıdır.

13- SENDİKA HAKKI: Emeklilerin Sendika Hakkı en doğal hakkıdır. Gerekli yasal düzenlemelerle Emekli Sendikalarına çıkarılan zorluklar ortadan kaldırılmalıdır.

Bu istekler 20 yıldan beri emekliye yaşatılan kötü hayatın, emekliden alınmış olan hakların tam karşılığı bile olamaz. Ancak can çekişen emekliyi hayata döndürebilmek için su vermek olabilir. Çünkü Emeklinin yaşadığı acı hayatın , geçmiş yıllarının kötü izleri parayla silinemez. Emeklilere çok ağır bir bedel ödettirilmiştir. Emekli adaletli hukuk devleti kapsamında mutlaka haklarını alacaktır.

Biz emekliler, yeni sendikal bir yapıyla sorunlarımıza çözüm bulmada birlik beraberlik içinde olmalıyız. Yaşamımızı zorlaştıran, emeklileri yok sayan her türlü zihniyete ve uygulamalara güçlü bir şekilde karşıdurabilmeli, haklarımızı savunabilmeli, yaşamımızı kolaylaştırabilmeliyiz.

İNSANCA YAŞAMAK HAKKIMIZDIR!
Yaşasın Emeklinin HAK mücadelesi!
İNSAN HAKLARI YASALARDAN ÖNCE GELİR!
MÜCADELEDEN VAZGEÇMİYORUZ!

ESMA MÜJGAN ÇELİKKOL
TÜRBEP Gn.Sek. 9.11.2022

#Emeklininortakistekleri
#Emekliyeduyarsızlık
#Emeklininsorunlarıçözülmelidir

Yazarın Diğer Yazıları