enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,0840
EURO
34,7922
CARGILL

Toplumsal Depresyon

237
A+
A-

Psikolojik bilimsel araştırmalarca bunalım evresinin başlangıcı belirlenemese de yaşamsal kesitlerinin insan üzerindeki olumsuz travmaları sebep sonuç ilişkisine bağımlı takibi bilinmektedir. Türkçe de ‘’Çökkünlük’’,’’ Çökme’’  tabiri,  halk dilinde ‘’Bunalım’’ olarak tanımlanan aslen konjonktürel ‘’Depresyon’’  olarak bilinmektedir.

İnsan tabiatı gereği ruhen zaaf eksikliklerini yaşadığı hayata adapte ettiremediğini ancak kendinin cevaplayamadığı sorularla baş başa kaldığından fark etmekte.. elbet anlık doğanın mevsimsel insan üstündeki etkileri de göz önüne alındığında mamafih çevremizdeki insanlarında aynı sendromu yaşayarak geçici bunalımlara sürüklendiğine şahit olmaktayız. Elbet kimileri için yaşadıkları ailevi, sosyal, iş vb hayattan koparmışçasına bunalım yaşamaya kendilerini bırakmaya her hal hangi ara zaman buluyorlar..!

İnsanların bakmakla yükümlü sorumluluğu altındakilerinde ağırlığıyla aile hayatında olsun, iş hayatında olsun uzun süren sürümcemeye maruz aşırı yaşanan travmaların belirgin hale gelerek depresyona girerek ruhen ve beden çökme zamanının geldiğini istenç dışı yaşamaktadırlar. Depresyonu atlatabilme insanın karakteristik özelliğine bağımlı birçok değişkenlik gösterse de kah sebepsiz ağlamayla, kah kederlenerek, kah içe kapanarak kendince aşmaya çalışır.

Ansızın yaşanan belli belirsiz husumetlerde insana strest yaşatabilir ki misalen evdeki dostumuzun camın kenarındaki saksımızı düşürmesiyle kırılan saksımıza mı yoksa ezilen çiçeğimize mi mamafih kirlenen halımıza mı üzülelim.. Elbet sevdiceğimiz kedimiz aile bireyimizden sayılarak tepki vererek var olan negatif ortamı dahamı yükseltelim bilemeyiz. Bu da yetmezmişcesine  ansızın beş senelik komşumuzun kapımıza gelerek çalışan elektrikli süpürgemizden kendisinin sesten rahatsızlığını dillendirerek bunalımlı uykuya ihtiyacı olduğunu ileten komşumuza mı üzülelim bilemeyiz.

İnsanın iş yapmasının zorlaştırıldığı toplumlarda bireylerin birbirlerine tahammülsüzlüğü geri dönüşü olmayan birtakım husumetlere sebep vermektedir. Uzun lafın kısası depresyona girmeye vakit bile bulamayan bir yaşam tarzını benimseyen bireylere dönüştürüldük, hayat standartlarında zorlanan insanların mesai saati içinde depresyona girme hakkı ellerinden alınmışçasına kendi kendine atlatabileceğine inanarak yol alanların maalesef bu çıkmazdan kurtuluşa erebilmeyi çabalamamaktadırlar.

Kazanılan bilgiler, tecrübelerin toplum üzerindeki uygulamalarıyla, şahsi beklentileri birbirini örtüşmezse eğer kaos kaçınılmazdır. Yaşananları iyi anlayacak yorumlayacak uzmanlara ulaşamayanlar, yakınındakilere sarılarak teselli bulmaya çalışırlar. Kimilerince kağıda dökmekte yeteridir aslen içini döker şiirsel döker öyküsel esas olan inanç dünyasıdır.

 

 

ARAŞTIRMACI YAZAR

   ÖZLEM DAĞLI

Yazarın Diğer Yazıları
10.11.2022
01.02.2024