enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5641
EURO
34,7152
Cargill

Yunus ŞANLI | İSG TEKNİKER

Yunus Şanlı, 1992 yılında İstanbul’da doğdu.Evli ve iki kız çocuğu babasıdır.     İlkokulu Kurtuluş ilkokulunda, ortaokulu Yıldırım Beyazıt Ortaokulunda, Liseyi Tuzla Endüstri Meslek Lisesinde okudu Elektrik Teknisyeni olarak 2009 yılında iş hayatına atıldı.    Mesleğinde önemli kademeler katetti. Mesleği gereği İş Sağlığı önemli olduğundan eğitimini alma kararı aldı. 2017 yılında eğitime yeniden yönelerek Atatürk Üniversite İş Sağlığı ve İş Güvenliği bölümüne yazılarak , 2020 yılında mezun oldu.   Yapmış olduğu işleri dışında Gazeteci/Yazarlık mesleğine merak saldı. Şuan aktif olarak Gazeteci/Yazarlık ile de uğraşıyor.

Zam’a ZAM

1.002
A+
A-

ZAM’A ZAM NE ZAMAN YAPILACAK?

Verginin vergisini anlamak istemediğimiz halde anladık ama ‘’ZAM’A ZAM’ı’’ istemiyoruz!!!

Her sabah kalktığımızda veya gecesinde sürekli zam haberlerini duymaktan halk olarak aşırı derecede sıkıldık ve bunaldık.

1 Haziran itibari ile konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatına yüzde 30, elektrik üretimi için kullanılan doğalgaz birim fiyatına yüzde 16, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgaz birim fiyatına ise yüzde 10 artış geldi.

Elektrikte ise mesken abonelerinin tarifesine yüzde 15, sanayi ve ticarethanelerin tarifesine ise yüzde 25 zam yapıldı.

Asgari ücrete yapılacak zamlardan halk olarak korkar olduk! Zam yapılmadan giderlerimizin yüzdelik oranları çoğalmaya başladı. Zam olayını tamamen ortadan kaldırsak bizim herhangi bir gelir artışına ihtiyacımız olmayacak. İşverenler de bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Hem yanında çalışan işçinin maaşı , sigortası , yol masrafı, yemek masrafı artıyor hem de elektrik ve doğalgaz ile çalışan işletmelerin giderleri çoğalıyor. Bunun sonucunda işsizlik oranı yükselmeye devam ediyor. Birçok üniversite mezunu gençlerimiz iş bulamakta zorlanıyor, birçoğu da çalışmıyor. Çalışanlarında çoğunluğu asgari ücret veya bir tık üstü maaşla çalışmak zorunda kalıyor. Bu gidişin tek çözümü bu gidişata bir dur demek gerekiyor. Halk olarak memnun değilsek bunu dile getirecek bir yasal yollardan protesto etmektir.

Neler yapılabilir ?
Marketlerden sebze reyonlarına 1 hafta yaklaşmasak mesela bir çok aracı illegal kişilerin cebine inen paralar halkın cebinde kalır.
Karayollarında kontak kapatıp araçlarımızı kilitleyip evimize gitsek 24 saat geçmeden insanın aklının alamayacağı yollarda yakıtlara indirim gelir.
10 gün fazla değil , evimizde buz dolabı haricinde bir elektrikli malzeme kullanmasak bu farkındalık indirime yol açabilir.
1 hafta AVM’lerden uzak dursak bir çok giyim ürünlerinin fiyatları en az yüzde 30 aşağı çekilir.
10-15 gün ailemize vakit ayırıp toplu taşıma kullanmasak seyahat ücretleri yüzde 40 kadar azalabilir.

Yani anlayacağımız bunları yapmak da yapmamakta bizim elimizde. Biz zamlardan rahatsız olduğumuzu belli etmediğimiz sürece bu zamlar gelmeye devam edecek. Devlet elini taşın altına koyacak göçmenlere yaptığı yardımın en az 10 katını halkına yapıp bizleri enflasyona veya fırsatçılara karşı korumak zorunda.

Yazarın Diğer Yazıları