Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere sağladığı tohum, hasat ve ürün alım destekleriyle Keles’te üretilen siyez buğdayı, BESAŞ aracılığıyla sofralara ulaşıyor. Üreticinin emeğini güvence altına alan uygulama, tüketiciye de ekonomik ve güvenli gıda seçeneği sunuyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı desteklemek ve Bursalıların uygun fiyatlı, güvenilir gıdaya erişimini güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği çalışmalara bir yenisini ekledi. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, Tarım Peyzaj A.Ş. ve BESAŞ iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında Keles’te üretilen siyez buğdayı, üreticiden alınarak ekmeğe dönüştürülüyor.
Keles ilçesine bağlı Avdan ve Yazıbaşı mahallelerinde 17 üretici, toplam 284 dekar alanda siyez buğdayı yetiştirdi. Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan desteklerle üretim sürecine katkı sunulurken, hasat döneminde Tarım Peyzaj A.Ş. tarafından biçerdöver desteği de verildi.
Hasadın ardından, tohumluk olarak ayrılan ürünler dışında yaklaşık 60 ton siyez buğdayı elde edildi. Üretimde dekar başına yaklaşık 200 kilogram olan Türkiye ortalamasının üzerinde verim alınması dikkat çekti.

Üretim sürecinin ardından BESAŞ, Keles’te yetiştirilen 60 ton siyez buğdayını piyasa fiyatlarının üzerinde bir bedelle satın alarak üreticilere doğrudan destek sağladı. Böylece üreticinin hasat dönemindeki ürününün değerlendirilmesine katkı sunulurken, elde edilen mahsulün Bursa’da tüketiciyle buluşturulmasının da önü açıldı.
BESAŞ tesislerinde işlenen siyez buğdayından organik siyez tam buğday ekmeği üretildi. Hijyenik ve modern üretim koşullarında hazırlanan ürün, Bursa genelindeki yaklaşık 500 satış noktasında 55 TL’den tüketicilere sunuluyor.
Projeden duydukları memnuniyeti dile getiren Kelesli üreticiler, Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan desteklerin üretim sürecine önemli katkı sunduğunu belirtti.
Yazıbaşı Mahallesi Muhtarı Muhammer Kılınçaslan, destekler sayesinde sezonun verimli geçtiğini ifade ederek, “Bu sene verilen desteklerle daha güzel ve bereketli bir sezon oldu. Seneye daha fazla ekmeyi düşünüyoruz” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şahin Biba, yürütülen çalışmanın hem üreticiyi hem de tüketiciyi ilgilendiren yönüne dikkat çekti.
Biba, Bursa’nın güçlü tarımsal üretim potansiyeline sahip bir kent olduğunu belirterek, üreticilerin desteklenmesiyle birlikte vatandaşların güvenli ve ekonomik gıdaya ulaşabilmesinin de önem taşıdığını ifade etti.
Biba, “Bursa’mızda hem üreticiyi desteklemeye hem de tüketiciyi korumaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Bir yandan kırsal kalkınmayı teşvik ederken öte yandan vatandaşımızın güvenli gıdaya erişimine katkı sağlıyoruz. Bursa’mızın tarımsal üretim kapasitesini güçlendirecek ve şehrimizi güvenli gıdanın ilk adreslerinden biri kılacak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak üreticinin de tüketicinin de her zaman yanında olacağız” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin üretimden hasada, ürün alımından işlenmesine kadar oluşturduğu destek zinciriyle, Bursa’da yerel üretimin güçlendirilmesi ve güvenli gıdanın tüketiciye uygun koşullarda ulaştırılması hedefleniyor.
#Orhangazi #SonDakika #Haber #Orhangazihaber #Avamhaber #Gündem #Siyaset #Ekonomi #Spor #Teknoloji