enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,2192
EURO
34,9876
Cargill

Altın yatırımcıları dikkat !

Altın yatırımcıları dikkat !
495
A+
A-

ALTIN YATIRIMCILARI DİKKAT! EKONOMİST MURAT ÖZSOY YENİ RAKAMLARI AÇIKLADI

Altın fiyatlarındaki yükselişi değerlendiren ekonomist ve finans uzmanı Murat Özsoy, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sürmesi nedeniyle ons altında bir düşüşün beklenmemesi gerektiğini belirtti. Özsoy, gram altında bu hafta alım fırsatının pek mümkün olmadığını belirtti.

Ekonomist-Finans Uzmanı Murat Özsoy, Rusya’nın Ukrayna işgaliyle alevlenen dolar ve altın kuru sonrası enflasyon ve faiz uyarısında bulunarak dikkat çeken ifadeler kullandı. İki ülke arasından her ne kadar müzakere görüşmeleri başlasa da somut bir ateşkes anlaşmasının gündeme gelmediğini dile getirerek, “Dolayısıyla piyasalarda riskli varlıklarda pozisyon almaya dair çekinceler bu hafta da devam edecek gibi. Bu durum da ons altını beslemeye devam edecektir” dedi.

FED’İN FAİZ KARARI

Gram altında FED’in 25 baz puan faiz artırma hazırlığının piyasalar tarafından satın alındığını bildiren Özsoy, “Geçen haftaki yorumumda ons altında 1967 dolar seviyesinin altında kapanış görmemizin çok zayıf bir ihtimal olmasından bahsetmiştim nitekim bakıldığında da bu senaryo gerçekleşmedi. Bu hafta gözler FED üzerinde olacak. FED’in 25bps faiz artırımına gitmesi piyasalar tarafından ağırlıklı beklenti ve bence büyük ölçüde bu beklenti satın alındı. Benim görüşüme göre FED faiz toplantısında hem ons altın hem de piyasalar üzerinde asıl belirgin faktör oynayacak konu FED Başkanı Powell’ın soru cevap kısmında vereceği yanıtlar ve ayrıca FOMC ekonomik projeksiyonlarda enflasyon üzerinde yapılması muhtemel yukarı yönlü revizyonlar olacak” diye konuştu.

ONS ALTINDA REKOR GELECEK Mİ?

Ons altının 2000dolar seviyelerini göreceğini belirten deneyimli ekonomist, “Ons altın yatırımcılarının bence asıl takip etmesi gereken nokta bu hafta FED toplantısından sonra açıklanacak FOMC ekonomik projeksiyonları. Enflasyon görünümüne dair riskli duruma dair bir çıktı olursa ons altının hemen 2000dolar üzerine doğru hızlı tepki vereceğini düşünüyorum. Şu andaki genel görünümde yine geçen haftaki analizime istinaden 1967 dolar altında kapanış olmadığı müddetçe ana yön yukarı doğrudur. Hatta Rusya Ukrayna savaşına ilişkin bir ateşkes haberi alsak dahi yaşanabilecek bir geri çekilmenin de çok kalıcı düşüş seyri oluşturacağını sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

GRAM ALTIN YATIRICIMLARINA KRİTİK UYARI

Altın yatırımcılarına kritik bir uyarıda bulunan Murat Özsoy, gram altında yine yükseliş trendi beklediğinin altını çizerek “Gram altın tarafında dolar/TL kurunun geçen hafta 14.99TL seviyesini görüp geri döndüğünü ve haftalık yüzde 5’e yakın bir değer kaybı yaşadığını düşündüğümüzde, bu hafta FED’in faiz artışı ile ABD Dolar Endeksi’nin 100 sınırını geçme olasılığını hesaba katarsak bu hafta yine gram altının yükseliş trendinde olmasını bunun da yeniden 970TL seviyesine kadar gitmesini bekliyorum. Gram altında alış fırsatını yaratacak durum dolar/TL kurunda ancak belirgin bir geri çekilme olması halinde gerçekleşecektir. Bu haftaya baktığımızda şu anda böyle bir durumun gündeme gelmesini de pek olası görmüyorum” şeklinde konuştu.