enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3258
EURO
35,1397
CARGILL

En çok kentsel atık üreten ülke Çin!

En çok kentsel atık üreten ülke Çin!
359
A+
A-

Dünya genelinde her yıl 2 milyarın üstünde atık üretiliyor.

Nüfus artışı ve kentleşmeye bağlı olarak dünya genelindeki atık üretimi her geçen yıl artıyor. Bülten ve Online Pr Servisi B2Press’in incelediği Dünya Bankası verileri, küresel çapta yılda 2,01 milyar ton kentsel atık üretildiğine dikkat çekerken, bu oranın 2050’ye kadar 3,4 milyar tona yaklaşması bekleniyor. 

Dünya genelinde her yıl milyonlarca ton atık üretilmeye devam ediyor. Güvenli bir şekilde yönetilmeyen veya geri dönüştürülmeyen atıklar ise hava, kara, su gibi yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürdüğümüz her alanda kalıcı hasara yol açıyor. Dünya Bankası’nın verilerine göre küresel çapta yılda 2,01 milyar ton kentsel atık üretiliyor. Online Bülten ve PR Servisi B2Press’in incelediği Statista’nın yayımladığı rakamlar bu oranın 2050’ye kadar %69 artarak yaklaşık 3,4 milyar tona ulaşacağına işaret ederken, en çok kentsel atık üreten bölgelerin başında, sanılanın aksine Doğu Asya ve Pasifik geliyor.

En çok kentsel atık üreten ülke Çin!

Nüfus artışı ve kentleşme başta olmak üzere atık artışına yol açan birçok etken bulunurken, dünya nüfusunun %16’sını oluşturan yüksek gelirli ülkeler küresel atıkların yaklaşık %34’ünü üretmeye devam ediyor. Online PR Servisi B2Press’in incelediği verilere göre dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin ise küresel kentsel atık üretiminin %15’ini oluşturarak ilk sırada yer alırken, ardından %12 ile küresel nüfusun %5’ini oluşturan Amerika geliyor. Sensoneo’nun 38 ülkede gerçekleştirdiği Küresel Atık Endeksi sonuçları ise 2019’dan 2022’ye kadarki süreçte ülkelerin atık üretimindeki sıralamasını ortaya koyuyor. Rapora göre ülkemiz 2022’de 2019’a göre iki basamak daha gerileyerek son sıraya düşüyor. Hemen ardından ise Letonya, Şili ve Meksika geliyor. Atık üretiminin en az olduğu ülkelerde ise Güney Kore, Danimarka ve Almanya öne çıkıyor.

Dünya genelinde her saniye 13 ton tehlikeli atık oluşuyor

Atık üretimi her geçen yıl artarken, bunların içerisinde bulunan tehlikeli atıklar çevreye zarar vermeye devam ediyor ve dünya çapında üretilen atıkların %33’ü güvenli bir şekilde yönetilmiyor. Bülten ve Online PR Servisi B2Press’in incelemesine göre ise dünya genelinde her saniye 13 ton tehlikeli atık oluşuyor ve bu oran yılda 400 milyon tona tekabül ediyor. Doğa ve çevreye duyarlı ülkeler ise atık üretimindeki geri dönüşüm projelerine hız kazandırıyor. Rakamlar akıllı atık üretimi yönetimi pazarının 2023’e kadar 3,14 milyar dolar değerinde olacağına işaret ediyor. Atıkların geri dönüşümü kapsamında Güney Kore %60,8, Almanya %47,8, Slovenya %45 oranları ile ilk sıralarda yer alırken, Türkiye ise atıklarının yalnızca %11’ini geri dönüştürüyor.