enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
30,9141
EURO
33,5298
CARGILL

EYT ve Sosyal Konut Projesine Dair Bakışım

512
A+
A-

EYT VE SOSYAL KONUT PROJESİNE DAİR BAKIŞIM…

 

Merhabalar sevgili okurlarım. Malumunuz üzere gelecek yıl seçim olacak. Siyaset hiç bu kadar hararetli olmamıştı. Bir tarafta Millet ittifakı, diğer tarafta Cumhur ittifakı ve dahi seçime kadar yeni ittifaklarda olacağını tahmin etmek hiçte zor değil.

Seçim yaklaştıkça vaatler siyasette artmaya başladı ve daha da artacak. Bunlardan en belirgin olanı İktidarın açıkladığı EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) ve Sosyal konut projesidir bana göre. Şimdi bazılarınız EYT haktır diyeceksiniz. Doğrudur ama bu EYT denilen şey 1999 yılından beri var ancak yeni çözüm yoluna gidiliyor. Açıklanan Sosyal konut projesi de Cumhuriyet tarihini en büyük konut projesidir. Devlete bu kadar ciddi maliyet getirecek projeler olduğu için ben bunlara vaatler siyaseti diyorum ve daha birçok vaatlerinde gelecek yıl dillendirileceğini de göreceğiz.

Sosyal konut projesi bana göre muhteşem Bir şey.Özellikle gençlere ve emeklilere yüzde 20 kontenjan ayrılması çok ama çok doğru bir karar. Burada eleştirdiğim nokta ise kuraların özellikle Büyükşehir kuralarının uzun zamana yayılması. Ocak ayından itibaren yine zam furyasının geleceğini hepimiz tahmin edebiliyoruz. Konut satışları TOKİ kuraları beklendiği için durma noktasına geldi. İnsanlar önünü görmek istiyor ancak kuraların Mart ayına kadar uzaması insanların elini kolunu bağlıyor.

Gelelim EYT olayına. Bilindiği gibi EYT 1999 yılında çıkan kanunla yıl ve prim şartına ilave olarak kademeli yaş şartı getirildi. Önceki kanuna göre (8 Eylül 1999 Tarihi öncesinde işe girişi olanlar için)  4a(Ssk) lı olanlar; Kadınlarda 20 yıl, Erkekler 25 yıl Sigortalılık ve 5.000 prim günü şartlarıyla emekli olabiliyordu. 4b(Bağkur) ve Emekli Sandığına tabi çalışanlarda ise; Kadınlarda 20 yıl 7.200 prim günü, erkeklerde 25 yıl 9.000 prim günü ile emekli olunabiliyordu, Yeni yasayla Kademeli yaş şartı eklendi.

EYT de yapılması gereken Ssk(4a) lılarda sadece yaş şartını kaldırmak olabilir. Ancak Bağkurlularda Prim günüde düşürülmelidir. Çalışma bakanı kendiside söyledi adaletsizlik var diye, evet sonuna kadar katılıyorum.Ssk(4a) lı ve Bağkurlu (4b) arasında ciddi adaletsizlik var. EYT li bir SSK lı(4a lı) 5.000 prim günü ile hatta 42 yaşında  emekli olabilecekken, Bağkurlu (4b li) kadınsa 7.200 Erkekse 9.000 gün prim gerektiği için 48 yaşında bile emekli olamayacak. Üstelik 5.000 prim ödeyen 4a lı 9.000 prim ödeyen 4b liden daha yüksek maaş alıyor mevcut durumda. İşte Bu adaletsizliklerinde yapılacak EYT çalışmasında mutlaka ama mutlaka düzeltilmesi gerektiği kanaatindeyim.

 

Selam ve Dua ile…

Nevzat ERTEKİNOĞLU

Yazar – Mali Müşavir

nertekinoglu@gmail.com