enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5353
EURO
34,5957
Cargill

Önyargı

32
A+
A-

      Önyargımızın temel taşlarını, toplumun bizlere henüz küçük yaşlarda iken söylenen, gösterilen ve sunulma şekli ile empoze edilen konuların yansıtması ile oluşturulur. Su izanın ortaya çıkma sebebi düşüncesizlikten, bilgisizlikten bazen de fitne, kıskançlık, yetersizlik duygusu ve rekabet etme düşüncelerine sahip olan insanlar tarafından ortaya çıkarılır. Bu durum bazen de çok kötü ve olumsuz sonuçlar doğurup, kişiyi veyahut olayı yanlış tanıtıma hatta zan altında bırakmaya yol açabiliyor.

Bireysel ve Toplumsal önyargılar bilinçsiz ve doğal dışı çatışmadan, konu hakimiyeti olmadan ve olayın gelişimini bilmeden edinilmiş olumlu ve olumsuz yargılardan oluşur. Bu edinilmiş yanlış tutumlardan dolayı ortaya çıkan duygusal, bilişsel, davranışsal önyargılar hüsn-i zan’ın ortaya çıkmasına yol açar.

Kişide öteki bireylere, toplumsal kümelere karşı sevgi azalması hatta nefrete dönüşen düşmanlık duygusunun uyanmasına, koşullanmış yani peşin hükümlü bir tutumu yansıtan sığ bir görüşün ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Derinlemesine araştırmadan ve incelemeden yanlış bilgi aktarımları ile peşin hükümlü olmak aynı zamanda kişinin veyahut olayın hakkında yanlış sonuçlar ve yargısız infaza dönüşen bir sonuç doğurur.

Genelde kötü önyargının yanlış sonuçlar doğurduğunu düşünsekte, bazen olumlu önyargıda insanı veyahut olayı zan altında bırakmaya neden olabilir. Mesela, kişinin olmayan meziyetini var olduğunu iddia etmek veya az olan bu şeyi çoğaltarak ortaya koymak da yanlış sonuçlar ortaya çıkması için bir sebep olabiliyor. Kişilere ve olaylara karşı kendi gözlem ve tecrübelerini edinmeden yorumlamak ve yargılamak, bireyin kendisinin de doğru kararlar almasından ve doğrusunu tüm şeffaflığı ile öğrenmesinden alıkoyar.

Kendi yaklaşımlarımız ile konuyu farklı yönlere götürmemiz mümkündür. Pozitif bu düşünce yapısı ile olumsuz bir durumu güzelleştirmektedir. Negatif bir yaklaşımla olumlu bir olayı ve kişiyi çirkinleştirmekte de her bireyin kendi insifiyatifindedir. Toplumlarda önyargı, kültürel, sosyal, eğitimsel her ne kadar anlayış farkındalığı görülse de tasvib edilmemektedir. Bizlere düşen her daim bilinçli bireyler yetiştirerek empatiksel sevgi ve saygı çerçevesinde karşılıklı münasebetimizi pozitif zenginleştirebilmektedir.

 

ARAŞTIRMACI YAZAR

ÖZLEM DAĞLI

Yazarın Diğer Yazıları
12.10.2022
10.11.2022