enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
Cargill

Ilıpınar’ın Hali İçler Acısı

Ilıpınar’ın Hali İçler Acısı
58
A+
A-

Bursa’nın Orhangazi İlçesinde bulunan tarihi Ilıpınar Höyüğü alkolcülerin mesken tuttuğu bir yer haline geldi.

Orhangazi’de zaman zaman bakımsızlığından ve tarihi açısından değerlendirilmemesinden dolayı gündeme gelen Ilıpınar Höyüğü şimdi ise alkolcülerin ve uyuşturucu bağımlıların meskeni haline geldiği söyleniyor.  Orhangazi Fatih mahallesinde bulunan Ilıpınar da yaşanan bu durum  mahalle sakinlerini  rahatsız  edici bir boyuta  getirirken, Vatandaşlar  yetkili kişiler tarafından bu bölgenin değerlendirilmemesinden dolayı atıl bir yere dönüştüğünü söyledi.

 

Sabah çiftçiler akşam alkolcüler

İddialara göre sabahları tarla sahipleri ilaçlı tankerlerini yıkamak için ılıpınar suyunu kullanarak, tanker içindeki ilaçlı suları tekrardan ılıpınar höyüğe akıtarak suyu zehirledikleri söylenirken, Akşamları ise çevresi alkolcülerin ve uyuşturucu kullanan kişiler tarafından kullanıldığı belirtiliyor.

Bu durumla birlikte yetkili kişilerin tarihine ve değerlerine sahip çıkmadığı gözlemlenirken mahalle sakinleri ılıpınar yakınlarındaki sokaklarda akşamları yürüyemez hale geldi. Mahallelerinde eskisi gibi güvenli bir şekilde yürümek istediklerini söyleyen vatandaşlar bununla ilgili bir çözüm bulunmasını istiyor.

 

 

Ilıpınar Tarihi

Ilıpınar Höyüğü, Bursa İl merkezinin kuzeydoğusunda, Orhangazi İlçesi’nin yaklaşık 2 km. güneyinde, İznik Gölü’nün 2 km. batısında yer alan bir höyüktür. Yerleşim alanı 2,5 hektar olup tepenin çağı 250 metredir. Yüksekliği 3 metreden 10 metreye değişmektedir.Höyükte ilk yerleşmenin günümüzden 8 bin yıl önce gerçekleştiği ileri sürülmektedir. İlk yerleşimcilerin Orta Anadolu’dan 10-15 aile olarak gelip yerleştikleri düşünülmektedir. Höyüğün ilk yerleşmede dahi eksiksiz bir tarım ekonomisine sahip olduğu anlaşılmaktadır. Şimdilik, bölgede tarıma başlanılan ilk yerleşim olarak görülmektedir.

 

Höyük ilk olarak 1948 yılında Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten tarafından saptanmış ve araştırılmıştır. Daha sonra 1960 yılında İngiliz arkeolog James Mellart tarafından, 1964 yılında C. Cullberg, 1965 yılında David H. French tarafından araştırılmıştır. Kazılar ise 1987 – 1995 yılları arasında Hollanda Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü adına Jacob Roodenberg başkanlığında yürütülmüştür.

Hollanda Arkeoloji Enstitüsü (Nederlands Instituut In Turkije – NIT) ve bu kuruluşa bağlı Hollanda Yakındoğu Enstitüsü (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten –NINO), Tarım Devrimi’nin Yakındoğu’dan Avrupa’ya yayılmasında Kuzeybatı Anadolu’nun işlevini belgelemek için uzun soluklu bir çalışma başlatmıştı. Ilıpınar Höyüğü’nde 1987 yılında başlatılan kazı çalışması bu projenin başlangıcını oluşturmuştur