enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5085
EURO
34,6548
Cargill

LUNA’daki Büyük Düşüş ve Terra

LUNA’daki Büyük Düşüş ve Terra
320
A+
A-

LUNA’daki Büyük Düşüş, UST Sorunu ve Terra Şirketinde Yaşananlar

Son günlerin en çok konuşulan şirketi Terra ve şirkete ait LUNA Coin’in yaşadığı düşüş ile bir stablecoin olup yine Terra şirketine ait olan UST’nin stabilitesinin bozulması sonucu tüm kripto piyasa olumsuz etkilendi.

Terra ekosistemi, uzun zamanlardan beridir kripto piyasalarda önemli bir yere sahip olsa da son birkaç gündür kripto para piyasasında negatif yönde çok konuşulmaya başladı. Terra ekosisteminin stablecoin’i olan UST Coin, stabilitesini kaybetti ve 0,30 dolara kadar düştü. Ayrıca, ekosistemdeki diğer kripto para birimi olan LUNA, birkaç gün içinde %90’ın üzerinde bir düşüş yaşadı ve değerinde 1 doların altına kadar iniş görüldü.

UST Nasıl Çalışır?

Söylediğimiz gibi Terra ekosistemi UST ve LUNA olmak üzere iki ana kripto paradan oluşuyor. Kullanıcılar, Terra sistemi üzerinde, LUNA’yı yakarak UST’yi üretebiliyorlar ve LUNA, sistemdeki stablecoin’lerin fiyatını dengelemek için kullanılmaktadır.

LUNA’nın arzı stablecoin’lere olan talebe göre artırılmakta veya azaltılmaktadır. UST ise dolara sabitlenmiş bir kripto para birimidir. Piyasadaki talebe göre UST’nin de arzı tıpkı LUNA’da olduğu gibi artırılabilir veya azaltılabilir.

Anlaşılmasını kolaylaştırmak için, 1 adet UST fiyatının şu anda 1,01 dolar olduğunu varsayalım. Kullanıcılar, Terra sistemindeki takas özelliğini kullanarak, 1 dolar değerindeki LUNA’yı 1 UST karşılığında takas edebilirler. Böylece Terra sistemi, 1 dolar değerindeki LUNA’yı yakar ve 1 UST üretir. Kullanıcılar daha sonra 1 UST’lerini 1,01 dolar satabilirler ve bu süreçte 0,01 dolar kar elde edebilirler.

Şimdi de 1 adet UST fiyatının şu anda 0,99 dolar olduğunu varsayalım. Kullanıcılar 1 UST’yi 1 dolar değerindeki LUNA ile takas edebilir. Takas sonrası, Terra sisteminde 1 UST yakılır ve 1 dolar değerinde LUNA üretilir. Böylece kullanıcılar kârlı bir yatırımı tekrarlamış olurlar.

Sabitleme arasındaki fark ne kadar büyükse, arbitraj o kadar kârlı olur. UST’nin fiyatı 1 doların altına düşerse, kullanıcılar LUNA için UST’yi yakabilir ve daha yüksek bir kârla satabilir.

Bununla birlikte, bu aynı zamanda UST’nin piyasa değerinin LUNA’nın piyasa değerinin altında olması gerektiği anlamına gelir. Tersi bir durum ise UST değerinin stabilitesini bozabilir.

LUNA ve UST’de Son Durum

Son birkaç günde UST, dolara karşı çok büyük değer kaybetti ve bir stablecoin olmasına rağmen 11 Mayıs 2022 tarihinde 0.225 dolar seviyelerine kadar düştü ve büyük bir değer kaybı yaşadı. Bunun neden olduğuna dair çeşitli söylentiler piyasada hızla yayılıyor ve Terra’nın CEO’su Do Kwon henüz resmi bir açıklama yapmadı. Söylentiler arasında Terra ağına büyük bir finansman şirketi tarafından komplo düzenlendiği en çok konuşulan konu olarak öne çıkıyor.

Bununla birlikte, 9 Mayıs’ta, Luna Vakfı’nın yönetim üyelerinin, sabitlemeyi savunmak için BTC ve UST’de 1,5 milyar dolarlık sermaye dağıtmak için oy kullandığını ayrıntılı bir ileti dizisinde açıkladı.

İki gün sonra ve belki de hesaba katıldığından çok daha fazla oynaklıkla, UST sabit değerinin %50’sinden işlem görürken LUNA çökmeye devam ediyor.

UST’nin fiyatı sabit fiyatının altında olduğu sürece, kullanıcılar UST için bir arbitraj fırsatı yaratılıyor. Bu da hem LUNA hem de UST değerlerinde önemli bir harekete neden oluyor.

Do Kwon, bir kurtarma planı üzerinde çalıştıklarından bahsetti ve bir kurtarma planı açıkladı. Ancak tam detaylı bir plandan ve sorunun neyden kaynaklandığından henüz bahsetmedi.

ETİKETLER: , ,