enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5607
EURO
34,8793
Cargill

Terbiyesizlik Psikolojik Bir Sorun Değil

Terbiyesizlik Psikolojik Bir Sorun Değil
434
A+
A-

“Dünya hassas kalpler için bir cehennem yeridir.” diyen Klinik Psikolog Beyhan Budak, terbiyesizliğin psikolojik bir sorun olmadığını söyledi.

Hassas ve ince düşünen insanların çok kolay yıprandığını ve duygusal açıdan yorulduğunu söyleyen Beyhan Budak” Önceden hocamdan duyduğum bir söz vardı benim” terbiyesizlik psikolojik bir rahatsızlık değildir.” Bu o kadar önemli bir konu ki, günümüzde narsizm çağında yaşadığımız için birazcık hassas ve ince düşünen insanların çok kolay yıpranıp çok kolay duygusal açıdan yorulduğunu düşündüğümüz zaman, bu prensibi hayatımızda nasıl uygulayabiliriz, bundan bahsetmek istiyorum. Bugüne kadar empatinin en gerekli erdemlerden birisi olduğunu öğrenerek, zihnimize kazıyarak büyüdük. Enteresan bir şekilde, ülkemizde empati bu kadar vurgulanmasına rağmen, hassas olmayan insanların empatiyi hayatında dile getirmediği,uygulamadığı başka bir yer var mıdır onu da bilmiyorum. Ama hassas ve ince düşünceli insanlar ortaya koyulduğu zaman bu insanlar empatiyi fazlasıyla kullanmaya başlıyorlar. Biraz önce söylediğim gibi “Terbiyesizlik psikolojik rahatsızlık değildir.” dedi.

“Kötülük Yapan İnsanlara Empati Kurmayın”

Kötü insanların iyi niyeti suistimal ettiğini söyleyen Budak” Etrafımızda kötü davranan insanlar, ahlaksızca davranan insanlar, bizim sınırlarımıza tecavüz eden insanlar, bize kötü muamele yapan insanlar olabilir. Ama eğer empati becerin aşırı yüksekse, hassas bir insansan birisi sana kötü davrandığında bile, empati o kadar merkeze alıyorsun ki, kendini koruman gerekirken karşımdaki insanı anlarsam, bir şekilde onun bana neden böyle davrandığını çözersem ona daha iyi gelirim ve bu problemin üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorsun. Diyelim ki sana hakaretler ediyor, sana kötü davranıyor, seni aldatıp kandırıyor ve sen diyorsun ki o da böyle şeyler yaşamış, belki öfkelidir,belki yaptıklarının arkasında şöyle bir sebep vardır, diyorsun ve bir bakıyorsun ki karşındaki insanın durumunu bir psikolojik rahatsızlıkmış gibi değerlendiriyorsun. Halbuki bazen narsistlik, terbiyesizlik ya da bir şekilde karşı taraftaki insanın hakkına tecavüz etmek, sadece yaptığı kötü bir şeydir.