enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1705
EURO
34,9328
CARGILL

Türkiye’de obezite son 5 yılda yüzde 15 arttı!

Türkiye’de obezite son 5 yılda yüzde 15 arttı!
514
A+
A-

Nüfusun %32’sinin obeziteyle mücadele ettiği Türkiye’de, 2030 yılına kadar obezite oranının %40’a ulaşması bekleniyor. Uzmanlar birçok hastalığa davetiye çıkartan obezitenin tedavi edilebileceğini belirtiyor.

21. yüzyılın en büyük halk sağlığı sorunlarından biri haline gelen obezite 1980 yılından bu yana Avrupa’da 3 kat artış gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Türkiye’de obeziteden etkilenenlerin sayısının 25 milyonu aşarken, erkeklerin %44’ü ve kadınların %26’sı obez olarak nitelendiriliyor. Özellikle çocuklar arasında endişe verici oranda artan obezite, 11-15 yaş arası erkeklerde %23, kızlarda ise %12’ye dayandı. Obezitede dünyada 17. sırada yer alan Türkiye’de 2030 yılına kadar obez oranının %40’ı aşacağı öngörülüyor.

“Obezite önlenebilir ve ortadan kaldırılabilir”

Obeziteye bağlı şeker hastalığı, yüksek tansiyon, uyku apnesi, depresyon ve astım gibi hastalıklar yaşam süresi ve kalitesini ciddi bir biçimde etkiliyor. Vücut Kitle Endeksi 40 ve üzerinde olan bireylerin beklenen yaşam süresinin sağlıklı bir bireye göre 8-10 yıl daha kısa olduğunu belirten Uzman Obezite Cerrahı Op. Dr. Volkan Arayıcı, “Günümüzde obezite ciddi bir salgın haline geldi. Obezitenin tedavi edilmesiyle kişinin hayat kalitesi ve yaşam süresinin artırılması sağlanabilir. Kullanılan tüp mide ve gastrik bypass gibi yeni teknikler ile acı çekmeden fazla kilolardan kurtulmak mümkün.” dedi.

“İştah azaltmak ve beslenme kurallarını öğrenmek şart”

Ameliyatın mutlaka uzman kişilerce yapılması gerektiğini belirten Op. Dr. Volkan Arayıcı, “Tüp mide ameliyatı ile mide hacmini %80 küçülterek iştah artışına neden olan ghrelin hormonunun daha az salgılanmasını sağlıyoruz. Mide hacminin küçülmesiyle birlikte kişi, daha az yiyerek doyuyor ve böylece fazla kilolarından kısa sürede, acı çekmeden kurtuluyor. Bu yöntem sayesinde fazla kiloların %60’ı ilk 6 ay içinde veriliyor.” dedi. Tüp mide ameliyatının basit bir safra kesesi ameliyatına benzetilebileceğini belirten Arayıcı, “Tüp mide ameliyatı, kapalı yöntemle yapıldığı için kişi ameliyattan 4 saat sonra ayağa kalkıyor ve 2. günün sonunda da taburcu oluyor. Daha da önemlisi birey bu sürecin sonunda sağlıklı yaşama ve beslenme kurallarını öğreniyor” dedi.