enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
30,9828
EURO
33,6294
CARGILL

15 yıldır dere suyu içiyorlar

15 yıldır dere suyu içiyorlar
18
A+
A-

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Karaamca Köyü’nde vatandaşlar tam 15 yıldır, civar köylerin atık sularının da boşaltıldığı Yarhisar deresinin suyunu içiyor. Tüm çağrılarına rağmen su sorunlarının yıllardır çözülmediğini belirten vatandaşlar hastalık tehlikesiyle yüz yüze yaşıyorlar.

İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, sorunu yerinde incelediklerini ve köy sakinlerinin her an bir salgın tehlikesiyle karşı kaşıya olduklarını vurgulayarak, “Karaamca Mahalle sakinlerimizin bu çağda yaşadıkları su sorununu içimiz kan ağlayarak dinledik” dedi.
“Eğer bir an önce önlem alınmaz ve kontroller yapılmaz ise sağlıksız içme suyundan kaynaklı salgın hastalıklara karşı Karaamca halkımızın çok büyük tehlike altında olduğu apaçık ortadadır” şeklinde konuşan İYİ Parti İlçe Başkanı Ercan Özel’in, konu ile ilgili basın açıklaması aynen şöyle:

İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanlığı olarak bugün Karaamca mahalle sakinlerimizin daveti üzerine yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte kendilerine ziyarette bulunduk. Yaklaşık 15 yıldan bu yana çözülemeyen sorunlarını bizlerle paylaşan ve sıkıntılarına çözüm bulmamız için bizlerden yardım talep eden mahalle sakinlerimizin haklı taleplerini dikkatlice dinleyerek notlarımızı aldık.
Uzun yıllardan bu yana içme suyu sıkıntısı çektiklerini ifade eden mahalle sakinlerimiz; “Gelen yöneticilerimizin tamamına bu sorunumuzu söyledik. Yıllardır yapacağız deyip gidiyorlar maalesef hiçbir şey yaptıkları yok. Artık bir çözüm bulunsun hastalanmaktan korkuyoruz.” dediler.


Yıllar önce bir kaynak suyundan köylerine su getirilmesi için çalışma yapıldığını, müteahhitin büyük kepçe bulamaması gibi basit bir sebeple işi yarıda bırakıp gittiğini söyleyen Karaamcalılar; “İçme suyumuz olmadığı için köyümüzün su deposuna Yarhisar Deresinden boruyla getirdiğimiz dere suyunu boşaltıp, oradan içme suyu şebekesine veriyoruz. Koyunköy, Abadiye ve Yarhisar köylerinin yanından geçen ve bu yerleşim yerlerinin atıklarının da boşaltıldığı son derece sağlıksız olan dere suyunun, evlerimizin çeşmelerinden akması kabul edilebilir değil. Bizlere bunu reva gören bildikleri halde hiçbir şey olmamış gibi davranan yöneticilerimize diyecek söz bulamıyoruz” diyerek bizlere dertlerini açtılar. Bizler de Karaamca Mahalle sakinlerimizin yaşadıkları bu sorunu adeta içimiz kan ağlayarak dinledik.
KARAAMCA HALKI SALGIN HASTALIKLARA KARŞI TEHLİKE ALTINDA…
Sağlık Bakanlığının insani tüketim amaçlı sular hakkındaki yönetmeliğe ve ilgili kanun maddelerine göre insan sağlığı için son derece riskli bir durum söz konusu olan Karaamca mahallemizdeki bu sorunun ivedilikle giderilmesi gerekmektedir. Eğer bir an önce önlem alınmaz ve kontroller yapılmaz ise sağlıksız içme suyundan kaynaklı salgın hastalıklara karşı Karaamca halkımızın tehlike altında olduğu apaçık ortadadır.
Herkes kişisel ve evsel kullanım için sağlıklı, yeterli, sürekli, güvenli, fiziksel olarak erişilebilir ve elde edilebilir su hakkına sahiptir. Yerleşim yerlerinde içme suyunun vatandaşlarımıza temiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasından öncelikle yerel belediyeler sorumludur. Sağlık Bakanlığı ise halkımızın tüketimine sunulan içme suyunun temiz, sağlıklı ve güvenli olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelidir.
İYİ Parti olarak yerinde yaptığımız incelemeler ve halkımız ile görüşmelerimiz sonucunda ne belediyelerimizin ne de Sağlık Bakanlığına bağlı birimlerin görevlerini yapmadıklarını tespit etmiş bulunmaktayız. Karaamca halkımızın yaşadığı bu önemli sorunun çözüme kavuşturulması için başta Yenişehir Belediyesini, Yenişehir Kaymakamlığını, Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ’yi bunun yanında dere suyunun tahlil edilmesi ve halk sağlığına olan zararlarının tespit edilmesi için İl Sağlık Müdürlüğünü, hızlı bir şekilde çalışma başlatması için göreve davet ediyoruz.
Vatandaşlarımızın sağlığı noktasında yöneticilerimizin son derece hassas olması gerektiğini bir kez daha bildiriyor, İYİ Parti olarak Karaamca mahalle sakinlerimizin sağlıklı içme suyuna bir an önce kavuşmaları için konunun takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyoruz.