enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
33°C
Bursa
33°C
Açık
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
30°C
Çarşamba Açık
31°C

Alışverişte kripto para ile ödeme talebi artıyor

Alışverişte kripto para ile ödeme talebi artıyor
A+
A-

Kripto Para Yönetmeliği ile kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasının yasaklanmasına rağmen tüketicilerin bu yöndeki taleplerinin sürdüğünü söyleyen Göztepe Nakliyat CEO’su Ulaş Gümüşoğlu, “Tüketicileri mevzuat gereği kripto para ile tahsilat yapamayacağımıza dair bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ancak yine de bu yöndeki talepler her geçen gün artıyor” dedi.

Dünyada 3 trilyon doları aşan kripto para piyasası Türkiye’de hareketliliğini koruyor. Türk yatırımcıların sayısının da 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de kripto paraların ödeme aracı olarak kullanılmasının yasal mevzuata uymamasına rağmen, tüketicilerin bu yöndeki talebi çok sayıda sektörde hissediliyor. Dünyada farklı ülkelerde alışverişte de kullanılabilen kripto paralar, Türkiye’de sadece yatırım aracı olarak değerlendirilebiliyor. Merkez Bankası tarafından nisan ayında yayınlanan Kripto Para Yönetmeliği ile kripto paraların alışverişte kullanılmasının yasaklandığını hatırlatan Göztepe Nakliyat ve Depolama CEO’su Ulaş Gümüşoğlu, “tüketicilerimizden kripto para ile özellikle bitcoin ve ethereum ile ödeme talebi alıyoruz. Biz sadece Türk lirası kabul ettiğimizi söylememize rağmen kripto para ile ödeme yapmak isteyen müşterilerimizden biri bize içinde bir yıllık ödemenin olduğu soğuk cüzdanını gönderdi. Bu teklifini kibarca reddedip cüzdanı kendisine iade ettik ve banka aracılığı ile TL ile ödeme talep ettik. Yönetmelik, çok net bir şekilde kripto paraların faaliyet alanını yatırım ölçeğinde sınırlıyor. Ödemelerde doğrudan ya da dolaylı olarak kullanılması yasakken tüketicilerimizden hala bu yönde talep almamamız, bu konuda hala bir kafa karışıklığı yaşandığına işaret ediyor” dedi.Buna rağmen bu ödeme yöntemlerine olan aşırı ilgiyi de hissediyoruz.

Bir gün kripto paralar sabit hükümet kontrolünde ödeme birimlerine dönüşecek.

Tüketicilere ve şirketlere verdikleri hizmet kapsamında kredi kartı ve nakit ödeme seçeneği sunduklarına değinen Göztepe Nakliyat ve Depolama CEO’su Ulaş Gümüşoğlu, ”Bu zamana kadar faaliyetlerimizde ödeme aracı olarak kripto paraları kullanmadık. Bu konuda ilgili yasal mevzuatlar oluşmadığı sürece kripto paraları ödeme yöntemlerimiz arasına dahil etmeyeceğiz. Bu yöndeki talepleri Kripto Para Yönetmeliğini gerekçe göstererek reddediyoruz. Bitcoin, Solana, Ethereum gibi kripto paralar ve altcoinler değişken ve dalgalı bir seyir izlediği için nakliye sektöründe kullanmaya şu an için elverişli değil. Hükümet tarafından bankaların desteklediği USDT gibi sabit coinlerle ödeme yapma imkânı sunan bir altyapı kurulursa, biz de bu yöndeki talepleri karşılamak için gerekli değişimi yaparız” dedi.Biz yeniliklere geçişler konusunda hep öncü olduk.Vizyonumuz ve altyapımız sayesinde böyle biri duruma şimdiden hazırız.