enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
31,0219
EURO
33,6233
CARGILL

Bakan Varank yerli otomobil fabrikasını inceledi

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Gemlik üretim tesisinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa …

Bakan Varank yerli otomobil fabrikasını inceledi
606
A+
A-

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Gemlik üretim tesisinde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fabrika inşaatındaki son durumu bizzat yerinde inceledi.

Bakan Varank, çalışmalar tamamlandıktan sonra buranın, Avrupa’daki çevreye en saygılı fabrika olacağını ifade etti. Bunun yanı sıra, yerli otomobilin söz verildiği şekilde 2022 yılı sonunda seri üretim bandından ineceğini paylaştı.

Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli: TOGG

Banttan indiği zaman Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk ve tek SUV modeli olacak TOGG’un Gemlik tesisinde incelemelerde bulunan Bakan Varank’a; bu ziyaretinde Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Yönetim Kurulu Üyesi, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş eşlik etti.

Yatırım stratejileri hakkında yetkililerden brifing alan Bakan Varank’a; boya, gövde ve montaj binalarının özellikleri, inşaatta kullanılan yeni teknolojiler, kör kalıp uygulaması ve güncel durum üzerine bilgi verildi. Ayrıca Bakan, yeni açılan karayolları bağlantı yolunu da yine yerinde inceledi ve tüm bu konularda değerlendirmelerini şu şekilde paylaştı:

“Türkiye’nin 100 yılına damgasına vuracağına inandığımız, Türkiye’nin Otomobili projesi için Gemlik’teyiz. Türkiye’nin Otomobili diyoruz ama mobilite dünyasındaki değişimlere baktığımızda geleceğe damga vuracak bir teknolojik alet olan Türkiye’nin Otomobili dememiz daha doğru. 2019 yılında ilan ettiğimiz şekilde otomobilin 2022 sonunda seri üretim bandından inebilmesi için şu anda Gemlik’te fabrika inşaatı planlandığı gibi devam ediyor.

Pandemiye rağmen Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’ndaki babayiğitlerimiz büyük bir özveriyle, büyük bir gayretle çalışmaya devam ediyor. İçerisinde bulunduğumuz bina, boyahane olacak. Otomobillerimiz burada en son teknoloji ile boyanacak. Fabrika hatların kurulması ve işler hale getirilmesiyle beraber tamamlanacak.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Bakan Varank’ın incelemelerde bulunduğu boya binasında 2 bin 500 ton demir bağlantısı yapıldı. 22 bin metreküp beton döküldü. 138 adet çelik kolon dikildi. 11 bin ton çelik imalatı tamamlandı. İnşaatın genelinde ise bin 600’den fazla personel çalışıyor. Tesiste gövde üretim binası, montaj binası, enerji binası, su işleme tesisi, batarya binası, giriş binası ile arıtma binasının demir bağlantıları, beton dökümleri, bodrum perde imalatları, kolon montajları, çelik imalatları, çatı-cephe sandviç panel montajları devam ediyor.

Fabrikanın alt yapısı için de 535 metre yağmur suyu, 2 bin 450 metre atık su hattı inşa edildi. 623 metre menfez imalatı tamamlandı. 2 bin metre çevre duvarı imalatı bitirildi. 11 bin metreküp kazı, 82 bin metreküp dolgu yapıldı.

Yerli otomobil, 2024-2025’te dünyaya açılacak

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Temmuz 2020’de başlayan inşaatın yüzde 70’inin tamamlandığını paylaştı. Öte yandan Zorlu, Avrupalıların içten yanmalı motorların üzerine yenilikler yaptığını, TOGG’un ise bu işe sıfırdan başladığını söyledi. Yerli otomobilin dünyaya satılacağını kaydeden Zorlu, 2024-2025 yıllarında global pazara açılacaklarını bildirdi.

TOGG CEO’su Mehmet Karakaş ise gece gündüz çalıştıklarını söyleyerek Gemlik’te üretim tesininin yanında Ar-Ge, tasarım stüdyosu ve test gerçekleştirip ileride kullanılacak teknolojilerin deneyimlenebileceği bir merkez inşa edeceklerini aktardı.

Bu senenin sonuna kadar binaya ilişkin konuları tamamlamayı amaçladıklarını söyleyen Karakaş, “Önümüzdeki senenin Mayıs, Haziran’ına kadar ekipmanlar yerleştirilecek. Ondan sonraki dönemlerde de adım adım her imalat sisteminde neler gerekiyorsa sırasıyla ve layıkıyla yapılacak. 2022 sonunda da seri üretime hazır olacak.” diye konuştu.

2030’a kadar 5 farklı TOGG modeli gelecek

Türkiye’nin fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olduğu, küresel ölçekte rekabetçi bir otomobil markası yaratma hedefiyle ortaya çıkan TOGG, 2030 yılına kadar 5 farklı modeli de piyasaya sürecek. İlk etapta yüzde 51 yerlilik oranına sahip elektrikli, bağlantılı ve yeni nesil otomobiller, Gemlik’te 1.2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek.

Kaynak : SHİFTDELETE

ETİKETLER: , , , ,