enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5124
EURO
34,5835
Cargill

Çalışanların yarısı neden mutsuz ?

Çalışanların yarısı neden mutsuz ?
636
A+
A-

Çalışanların Yarısı Niçin Mutsuz?

İşyeri kültürü konusunda global otorite sayılan ve dünya çapında harika çalışan deneyimlerini onaylama konusunda lider Great Place to Work®, dünya genelinde şirket kültürlerinin veriye dayalı analizinin yapıldığı 2021 Global Çalışan Bağlılığı Karşılaştırma Araştırması’nı yayınladı. Çalışmada, ortalama çalışan deneyimini belirlemek üzere 37 ülkeden 14 bin çalışanla anket yapıldı.

Araştırma, çalışanların yalnızca yarısına yakın bir kısmının harika bir işyeri deneyimi olduğunu ve bu oranın, dünyanın farklı bölgeleri arasında çok az farklılık olduğunu gösterdi. Endeksin en yüksek olduğu Güney Amerika’da çalışanların yalnızca yüzde 60’ı olumlu bir çalışma deneyimi bildirdi. Endeksin en düşük olduğu Avrupa’da ise çalışanların sadece yüzde 52’si olumlu çalışma deneyimine sahip olduklarını belirtti.

Çalışmada sektörler arasında da birtakım farklar gözlendi. Buna göre en düşük endeks, çalışanların yüzde 49’unun olumlu deneyim bildirdiği konaklama sektöründe kaydedilirken diğer tüm sektörler için bu oran yüzde 54 – 60 arasında değişiyor.

Çalışanlar, Great Place to Work®’ün Trust Index™ anketinde işyerlerini 17 ifade üzerinden puanladı. Bu ifadeler “bir amaca hizmet etme duygusu”, “yenilik fırsatları”, “psikolojik güvenlik”, “liderlik” ve “adillik” gibi olumlu çalışan deneyimine katkıda bulunan faktörleri ölçüyor.

Bulgulara göre birçok işyerinde en çok rastlanan ve çalışanların en çok dillendirdiği dört sorun:

Adaletsizlik
Anlamlı ilişkilerin bulunmaması
Ortak bir amaçtan yoksun olma
Zayıf liderlik

Bunların ne yazık ki pek çok çalışan tarafından yaşandığını belirten Great Place to Work® CEO’su Michael C. Bush, bu olumsuz deneyimlerin şirketlerin çevikliğini, yenilikçiliğini ve performansını da etkilediğini söyledi.

Araştırmadaki diğer bulgular:

Çalışanların yarısından fazlası maaşların ve terfilerin adil olmadığını düşünüyor.
Çalışanların;
yüzde 43’ü iş arkadaşlarının birbirini umursamadığını
yüzde 35’i işyerinde kendisi gibi davranamadığını
yüzde 45’i işyerlerinin psikolojik ve duygusal açıdan sağlıklı olmadığını

Yaklaşık yarısı ise yöneticilerinin kendilerini bir insan olarak önemsemediğini, karar süreçlerine dahil etmediğini ve sözleriyle yaptıklarının örtüşmediğini
ifade etti.

Ayrıca çalışanların neredeyse yarısı, mevcut işyerlerinde çalışmaya devam etmeyi ve mevcut işyerlerini başkalarına önermeyi düşünmediğini söyledi.

Great Place to Work® sertifikalı işyerlerinden alınan çalışan geri bildirimlerine bakıldığında; sertifikasız işyerlerinin aksine işyerleri pozitif liderlik, bir amaca hizmet etme duygusu ve çalışma arkadaşlarıyla anlamlı ilişkiler kurma fırsatı sunduğunda, çalışanların mevcut işyerlerinde çalışmaya devam etme isteklerinin yüzde 52, işyerlerini başkalarına önerme isteklerinin ise yüzde 65 oranında arttığını gösteriyor.