enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,9503
EURO
36,6398
ALTIN
3.013,62
BIST
10.058,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Karla Karışık Yağmurlu
9°C
Bursa
9°C
Karla Karışık Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Yağmurlu
9°C
Pazar Karla Karışık Yağmurlu
7°C
Pazartesi Az Bulutlu
9°C
ZETEKS
ZETEKS

Fiyatlar geçerliliğini yitirmiş durumdadır

Fiyatlar geçerliliğini yitirmiş durumdadır
A+
A-

Geçtiğimiz gün Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa’nın değişen ekonomik koşullara rağmen fiyatlarda herhangi bir revizeye gidilmeyeceğine dair çıkan haberler üretici ortakları kızdırdı. Üreticiler, Birlik’in kendi menfaatlerini değil, gücünün kaynağı olan üreticisini düşünmesi gerektiğini söylediler.
Son bir ayda olumsuz yönde değişen piyasa koşulları, dövizin artışı ve enflasyonun tırmanması sebebi ile Marmarabirlik ortağı zeytin üreticileri, maliyet hesabı ile belirlenen fiyatların eridiğini belirtmiş, bu sebeple fiyatlarda revizeye gidilmesi gerektiği konusunda birliğe yoğun taleplerde bulunmuşlardı. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, üretici ortaklardan gelen talepleri değerlendiren açıklamasında, Marmarabirlik’in üreticisini düşünerek piyasa şartlarını en iyi şekilde belirleyen fiyatları verdiğini, ancak üreticinin de tüketiciyi ve Birlik’i düşünmesi gerektiğini vurgulamıştı.
‘Fiyatlar geçerliliğini yitirmiş durumdadır’
Üretici ortaklar, 21 Ekim’de açıklanan ve o günkü piyasa şartları baz alınarak yapılan maliyet hesabı üzerinden verilen fiyatların, şimdi tatmin edici olmadığını belirterek, “O günkü şartlarda dolar 9.20 liralarda seyrederken, bu gün kur 14 lira bandına dayandı dayanacak. Enflasyon ise o fiyatların açıklandığında 19.89 olarak açıklanırken, Kasım ayı enflasyon oranı 21,30’un da üzerine çıktı. İçinde bulunduğumuz Aralık ayında da bu artışların katlanarak sürmesi bekleniyor. O günkü şartlarda bir nebze olsun yüzümüzü güldüren bu fiyatlar, piyasada her geçen gün artarak değişen etiketlerin yarattığı şartlarda geçerliliğini yitirmiş durumdadır” dedi.
‘Marmarabirlik’e yakışacak bir yaklaşım değildir’
Marmarabirlik’in menfaatlerini, hammadde sağlayıcısı üretici ortaklarının menfaatlerini göz önünde bulundurarak koruyabileceğini belirten üreticiler, “Ekim ayında verilen fiyatlar, Birlik’i de üreticiyi de memnun edecek fiyatlar gibi görünse de, bu günkü şartlarda aynı fiyatlarla üreticiden ürün alınması ve fiyatlarda herhangi bir revizeye gidilmemesi, sıkça ortaklarını düşündüğünü ifade eden Marmarabirlik’e yakışacak bir yaklaşım değildir. Yönetim Kurulu Başkanı, üreticiyi düşündüğü kadar tüketiciyi ve Birlik’i de düşünmek zorunda olduğunu belirtmiş. Birlik bizimde bir tüketici olduğumuzu ve yılda bir yaptığımız hasat ile geçim sağladığımızı unutmamalıdır. Ayrıca üreticiyi düşündüğü kadar tüketiciyi de düşünen Marmarabirlik, biz üreticilerinden aldığı ürünü Ekim ayında planladığı gibi mi yoksa piyasa şartlarını baz alarak mı satışa sunacaktır? Mazot, ilaç gübre ve gıda fiyatları her geçen gün artarken, market raflarında zeytin fiyatlarının yerinde sayması beklenemez. Bu artış Birlik’e dolayısı ile üreticiye de menfaatleri doğrultusunda yansımak zorundadır” dedi.
‘Birlik, üreticisini tüccara mahkum etmemeli’
Bu günün, Birlik’in üreticisinin yanında olduğunu göstereceği gün olduğunu belirten üretici ortaklar, “Marmarabirlik Başkanı Asa, ‘Marmarabirlik’in ürün alım fiyatlarının altında ürün satışı yapılmıyorsa bunun tek sebebi Marmarabirlik’tir’ demiştir. Ama bu günkü şartlarda Birlik’in, 7.40 lira olarak belirlediği yağlık zeytin fiyatına tüccar bu gün 9-10 lira vermektedir. Önceki dönemlerde düşük randımanlı yağlık zeytini 5 lira iken 7 liraya alarak üreticisinin yanında olduğunu gösteren Marmarabirlik’in, değişen piyasa şartlarını göz ardı etmemesini ve zeytin üreticisini tüccara mahkum etmemesini istiyoruz” dedi.
‘Güven için özveri gerekir’
Zeytin üreticisinin her ne kadar Birlik’in desteğine ihtiyacı varsa, Birlik’in de üreticisinden alacağı ürüne ihtiyacı olduğunu belirten zeytin üreticileri, “Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın her yıl Marmarabirlik, şöyle güçlü, böyle yatırımlar gerçekleştirdi gibi Birlik’i yücelten haberlerini gazetelerimizde görüyoruz. Birliğimizin büyümesi, güçlenmesi bizleri de ziyadesi ile memnun eder. Ancak Sayın Asa şunu bilmelidir ki, güçlü bir Birlik için, güçlü üreticilere, ortaklara ihtiyacı vardır. Biz üreticilerin, piyasa şartlarının bu denli belini bükmesine müsaade eden bir Birlik’e karşı güveninin tam olması beklenemez. Güven için özveri gerekir. Kendisi de bir üretici olan Başkan Asa’nın sesimize kulak tıkamayacağını ve gerekeni ivedilikle yapacağını umuyoruz” dedi.
‘Birlik revizeyi bir kez daha düşünmeli’
Zeytin üreticilerinin bu güne kadar Marmarabirlik’e sırt dayadıklarını ve üreticiyi ayakta tutup tüccardan koruyacak bir kurum olduğuna inandıklarını belirten üreticiler, “Başkan Hidamet Asa, Birlik’in üreticinin can simidi olduğunu ve her türlü koşulda yanında olduğunu belirtmiştir. Biz üretici olarak ülkemizin düştüğü bu ekonomik çıkmazı aşmada Marmarabirlik başkanının bu sözü boş yere söylemediğini düşünüyor ve fiyatları revize etmek konusunda, üreticisinin yanında olduğunu göstermek noktasında bir kez daha düşüneceğini umut ediyoruz” dedi.