enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3676
EURO
34,9560

Gayrimenkul piyasasında yabancıların hâkimiyeti

Gayrimenkul piyasasında yabancıların hâkimiyeti
763
A+
A-

Yabancılar gayrimenkul piyasasının hâkimi oluyor

Türk lirasında değer kaybı sürüyor. Dolar ilk kez 10 lirayı gördü. Dövizdeki yükselişin devam etmesi nedeniyle gayrimenkul piyasasında yabancıların hakimiyetini artacak.

‘Değer kaybettikçe geliyorlar’

Son dönemde TL’nin değer kaybetmesiyle yabancıların Türkiye’ye büyük ilgi gösterdiğini belirten Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, “TL değer kaybettikçe yabancılar Türkiye’ye gelmeye devam ediyor. Öte yandan yerli yatırımcılar ise gayrimenkul almakta zorlanıyor. Bu trend devam ederse gayrimenkulde yabancıların hâkim olduğu bir piyasa olacak” dedi.

‘Artarak devam edecek’

Yabancılara konut satışında eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 artarak 6 bin 630 olduğunu aktaran Özsan, “Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 995 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile Ankara izledi. Bu oranların önümüzdeki aylarda artarak devam edeceğini bekliyoruz” diye konuştu.

‘İstanbul’da küçük ülkeler oluşuyor’

İstanbul’da sadece yabancıların yaşadığı siteler olduğuna dikkat çeken Özsan, “Beylikdüzü, Esenyurt, Bahçeşehir gibi bölgelerdeki bazı sitelerde tamamen yabancılara yönelik satış yapılıyor. Adeta İstanbul içinde küçük ülkeler oluşuyor. Bunlara izin verilmemeli, yabancıya satışta site toplamına göre yüzde 5-10 oranında kısıtlama getirilmeli.

‘İran’dan Çin’e’

Özsan yabancıların ev alma nedenleri hakkında ise şu bilgileri verdi: “Ürdünlüler, Suudi Arabistanlılar ağırlık olarak yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla ev alıyor. Çinliler ise Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya erişim konusunda kolay vize alabilen ülkelerden olması nedeniyle vatandaşlık alıyor. Örneğin Çinliler bir ajans üzerinden Vadi İstanbul’dan 20 daire birden aldı. Nedeni ABD’ye gitmek… TC pasaportu olduğunda vize alabiliyorlar. Çinli ajans, 100 daire satışı için de ön görüşme yapınca Vadi İstanbul’da konut fiyatları uçtu. Türkiye vatandaşlarının konut bulamadığı bugünlerde bu durum önemli bir sıkıntı yaratıyor”

‘Ev yerine ofis satalım’

Özsan yabancıya konut satışı yerine ofis ve dükkan satışının yapılması gerektiğini kaydederek “Konut bulunmazken, eldeki sınırlı konutları da yabancılara vermek doğru değil. Ancak şu anda ofis ve dükkânda büyük arz fazlası var. Bu arz fazlasının eritmek için yabancılara ofis ve dükkân satılabilir. Böylelikle hem daha yüksek gelir elde edilir hem de vatandaşların ev bulma sorunu çözülür” ifadelerini kullandı.