enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
31,0601
EURO
33,6489
CARGILL

Hedeflerinde üniversite öğrencileri var !

Hedeflerinde üniversite öğrencileri var !
689
A+
A-

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN VERİLERİ GÜVENDE Mİ?

 SİBER SALDIRGANLARIN HEDEFİNDE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ YER ALIYOR

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kişisel veri güvenliği konusu birçok kişinin gündeminde yer alıyor. Öyle ki, dünya çapında siber güvenlik pazarı da 173 milyar dolar rakamına ulaştı. Siber saldırganların hedefinde çoğunlukla üniversite öğrencilerinin bulunduğuna dikkat çeken Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, öğrencilerin kişisel verilerini korumaları için 6 öneriyi sıralıyor.

Her geçen gün birçok şirket verilerini korumak için siber güvenliğe yatırım yapıyor. Dünya çapında siber güvenlik hizmetleri pazarı da 173 milyar dolar rakamına ulaştı. Ancak, siber güvenlik sadece şirketlerin değil, bireylerin de başlıca sorunu halinde. Özellikle bu konuda siber saldırganların birçok üniversite öğrencisini hedef aldığını aktaran Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, öğrencilerin kendilerini siber saldırganlardan korumaları için yapabilecekleri birden fazla yol bulunduğunu belirtiyor.

Siber Saldırganların Hedefinde Üniversite Öğrencileri Yer Alıyor

 Üniversitelerin öğrenci sistemlerinde öğrencilerin birçok bilgisi yer alıyorken, siber saldırganlar da bu bilgilere erişmenin peşinde hareket ediyor. Özellikle bu bilgilerle öğrencilerin şifrelerini veya güvenlik sorularının yanıtlarını tahmin etmek hackerler için çok kolay hale gelebiliyor. Öğrencilerin sosyal medyada ad-soyad, doğum günü gibi çoğu kişisel bilgilerini paylaştığını, siber saldırganların da bu bilgileri kullanarak öğrencilerin banka hesaplarına veya başka kişisel bilgilerine ulaşabildiğine dikkat çeken Serap Günal, öğrencilerin kişisel veri gizliliği konusunda yeterince bilinçli olmadığını ve kendilerini korumak adına almaları gereken önlemlere dikkat etmediklerini belirtiyor.

Üniversite Öğrencilerinin En Çok Karşılaştığı 3 Siber Güvenlik Tehdidi 

 Siberasist Genel Müdürü Serap Günal öğrencilerin en sık yaşadığı siber saldırı türlerini 3 maddede paylaşıyor.

1. E-dolandırıcılık: İnsanların verilerini ifşa etmeye ya da kötü amaçlı yazılım indirmeye iten bir dolandırıcılık türü olan kimlik avı dolandırıcılığı öğrenciler için önemli bir tehdidi oluşturuyor. Özellikle öğrenci e-postalarının genellikle isim ve soy isim bilgilerini içermesi de hackerlerin bu saldırı çeşidini kullanmaya teşvik ediyor. Bu nedenle siber saldırganlar kimlik avı dolandırıcılığıyla öğrencileri hedef almaktan kaçınmıyor.

2. Dolandırıcı E-ticaret Siteleri: E-ticaret günümüzün en büyük sektörlerinden biri. Fakat güvenilir siteler dışında sahte e-ticaret siteleri de mevcut. Bu sahte sitelerin amacı da öğrencilerin kredi kartı bilgileri gibi birçok kişisel bilgiyi elde ederek farklı amaçlarda kullanmak oluyor. Sahte e-ticaret sitelerine kişisel verilerini elleriyle teslim eden öğrenciler, birçok farklı noktadan oltalama saldırılarına maruz kalabiliyor.

3. İş Dolandırıcılığı: Birçok üniversite öğrencisi daha mezun bile olmadan iş aramaya başlıyor. Siber saldırganlar ise sahte iş ilanlarını kullanarak öğrencilerin bilgilerini elde etmeye çalışıyor. Öğrencilerin kimlik numaraları gibi önemli bilgileri ele geçiren hackerler için öğrencileri dolandırmak da bu aşamadan sonra daha kolay bir hale geliyor.

Öğrencilere Kişisel Veri Gizliliğiyle ilgili 6 Öneri

 Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, öğrencilerin kişisel verilerini korumaları için almaları gereken önlemleri 6 adımda sıralıyor.

 1.Güvendiğiniz e-ticaret sitelerini kullanmaya gayret gösterin. Güven vermeyen, sahte gibi görünen e-ticaret sitelerinde kişisel bilgilerinizi paylaşmayın.

2. Virüs koruma programları kullanın. Piyasada birçok virüs koruma yazılımı bulunuyor. Bu yazılımlar kişisel verilerinizin siber saldırganların eline geçmesini engelleyebiliyor.

3. Güçlü şifreler oluşturun. Herkesin bildiği ya da kolaylıkla öğrenebileceği bilgilerinizi şifrelerinizde kullanmamaya dikkat edin.

4. İki faktörlü kimlik doğrulama kullanın. İki faktörlü kimlik doğrulama, herhangi bir cihazdan hesaplarınıza giriş yaparken belirlediğiniz başka bir cihaza bir onay gitmesini sağlıyor. Bu sayede sizin dışınızda biri hesabınıza giremiyor.

5. Tüm hesaplarınız için aynı şifreyi kullanmamaya çalışın. Farklı şifreler belirlemek ve düzenli aralıklarla şifrelerinizi değiştirmek hesaplarınızın daha güvenli olmasını sağlıyor.

6. Ortak kullanılan bilgisayarlarda dikkatli olun. Ortak kullanılan bilgisayarlarda işiniz bittikten sonra çıkış yapmayı unutmayın. Örneğin, üniversite kampüsündeki bilgisayarlarda bir hesabınızı açık unutursanız bilgilerinizi tehlikeye atarsınız. Aynı zamanda bu tür bilgisayarlarda şifrelerinizi kaydetmeyin.

 Kişisel veri gizliliği konusunda bilinçlenmenin oldukça önemli olduğunu belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, öğrencilerin olası bir dolandırıcılığı daha erken fark edebilmeleri ve kişisel verilerini koruyabilmeleri adına siber güvenlik konularında eğitimler alarak farkındalık kazanabileceklerine dikkat çekiyor.