enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
CARGILL

Orhangazi’li avukat Sedat Ata’ya Cumhurbaşkanı’na hakaretten ceza

Orhangazi’li avukat Sedat Ata’ya Cumhurbaşkanı’na hakaretten ceza
977
A+
A-

AİHM kararına rağmen Orhangazi’li avukata Cumhurbaşkanı’na hakaretten ceza
Orhangazi’li avukat Sedat Ata’ya, sosyal medya paylaşımında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Hapis cezası daha sonra para cezasına çevrildi.
Avukat Sedat Ata sosyal medya hesabında, yabancı bir kanalda yapılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren videoyu paylaştı. Ata’ya paylaşımı sonrası Cumhurbaşkanı’na hakaretten dava açıldı.

Dava sonucunda mahkeme Ata’ya, suçu aleni olarak işlediği gerekçesiyle 1 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Verilen ceza, Ata’nın geleceği üzerindeki olası etkileri nedeniyle 11 ay 20 güne düşürüldükten sonra para cezasına çevrildi.
Verilen karar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin Vedat Şorli davası kararına rağmen Türkiye mahkemelerinin verdiği ilk mahkumiyet kararı oldu.
AİHM, Cumhurbaşkanı’na hakareti ifade özgürlüğü saymıştı
AİHM, daha önce Vedat Şorli isimli kişiye açılan Cumhurbaşkanı’na hakaret davası hakkında kararını açıklamıştı. AİHM, Cumhurbaşkanına hakaretten hapis cezası verilmesini “ifade özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirmişti. Türkiye’nin mahkum edildiği AİHM kararında “Devlet, Cumhurbaşkanı’nın itibarını savunmayı amaçladığında ona özel bir koruma ayrıcalığı geliştiremez” denilmişti.