enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5161
EURO
34,8074
Cargill

Para sanal tehdit gerçek

Para sanal tehdit gerçek
492
A+
A-

Kripto para dolandırıcılıklar ile ilgili bilinmesi gerekenler 

Para sanal tehdit gerçek 

Kripto para, sanal para birimi olarak kullanılan ve herhangi bir fiziksel biçimde mevcut olmayan dijital varlık olarak tanımlanıyor. Dünya “kripto çılgınlığına” kapılmış durumda. Bitcoin, Monero, Ethereum ve Dogecoin gibi dijital paralar tüm internete yayıldı. Değerleri gittikçe artan bu paralar, yatırımcılarına, değeri düşene kadar, ciddi kazançlar sağlayabiliyor. Sanal para madenciliğiyle kazanılan “servetler” 1800’lü yıllardaki altına hücumu andırıyor. En azından aralarında çok fazla dolandırıcının da bulunduğu birçok kişi böyle olduğuna inanmanızı istiyor. Siber güvenlikte dünya lideri olan ESET, artan kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili uyarılarda bulundu.   

Gerçekte, günümüzde kripto para ile ilgileniyorsanız muhtemelen büyük bir dolandırıcılık riski de alıyorsunuz. Kripto para dünyası yeni Vahşi Batı olarak adlandırılabilir; kötü niyetli kişilerin söz sahibi olduğu, kanunsuz, düzensiz bir dünya. Ancak dolandırıcılığı önlemeye yönelik normal kurallar burada da geçerli. İnternette okuduğunuz her şeyi dikkatlice gözden geçirmeli ve bunların gerçek olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Aldatıcı reklamlara kanmayın ve güvende kalmaya özen gösterin.

Kripto para dolandırıcılıkları neden artış gösteriyor?

Dolandırıcılar, kurbanlarını tuzağa düşürmek için mevcut olayları ve gündemdeki trendleri kullanma konusunda ustadır. En popüler gündem konularından biri olan kripto para konusunda da harekete geçmekte gecikmediler. Sanal paralarla ilgili merakı artırıp bir geri bildirim döngüsü oluşturan medyadaki haberlerin ve sosyal medya gönderilerinin de bu konudaki payını göz ardı edemeyiz. FTC’ye göre 2020 Ekim ve 2021 Mayıs ayları arasında, Amerikalılar binlerce kripto para dolandırıcılığında ortalama 80 milyon Amerikan doları (71 milyon Euro) kaybetti. İngiltere’de bu rakam çok daha yüksek. Polis kayıtlarına göre göre 2021 yılının ilk dokuz ayında kurbanlar 146 milyon poundun (172 milyon Euro) üzerinde para kaybetti.

Dolandırıcılıklar neden artış göstermesinin nedenleri;

  • Geleneksel borsaya kıyasla yatırımcılar için kripto para piyasasını düzenleyen çok az düzenleme bulunuyor
  • Medyanın yoğun ilgisi, kripto parayı kimlik avı hırsızlığına ve dolandırıcılıklara uygun bir tuzak haline getiriyor
  • Gittikçe artan kripto para fiyatları, hızlıca zengin olma hayali kuran tüketicilerin ilgisini çekiyor
  • Sosyal medya, gerçek ile hayal arasındaki çizginin bulanıklaşmasına neden oluyor
  • Ayrıca kimlik avı hırsızlarının tuzak olarak kullandıkları para madenciliği insanları cezbediyor