enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3696
EURO
34,9488

Sağlık Personeline Eksik Maaş Şoku (Özel Haber)

Sağlık Personeline Eksik Maaş Şoku (Özel Haber)
547
A+
A-

Koronavirüs döneminde yaşamlarını hiçe sayarak çalışan İzmirli sağlık emekçileri, “Sendikaya zamanında üye olmadıkları” gerekçesiyle maaş ve hak kaybı yaşayacaklarını duyunca şoke oldu. Öz Sağlık İş Sendikası’na geç üye olan İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi ve diğer sağlık kurumlarında ‘tıbbi sekreter’ ve ‘temizlik işçisi’ olarak görev yapan onlarca sağlık emekçisi hak kayıpları nedeniyle isyan etti. Sağlık personelleri, “Sendikaya iki hafta geç üye olduğumuz için iki yılda 60 bin TL kaybımız var, Bakanımız Sayın Koca sesimizi “ duysun derken, sendika İzmir Şube yetkilileri, “Biz üyelik için yeterli duyuruyu yaptık” yanıtı verdi.

Öz Sağlık İş Sendikası WhatsApp’tan Üyelik Bildirimi Yaptı 

Bilim ve Sağlık Haber Ajansına konuşan sağlık emekçileri, hastanelerde çok yoğun çalıştıklarını belirterek, “Bir çoğumuzun sendika üyeliğinden haberimiz yok. Sendika whatsapp üzerinden bildirim yaptığını söylüyor. O tarihlerde baktığımızda whatsapp gruplarında olmadığımızı gördük. Üye olmazsak hak kaybına uğrayacağımız konusunda da bilgimiz yoktu. Bir çoğumuz hastanelerde mesai arkadaşlarımızla yoğun olarak ve özveri ile çalışıyoruz. Pandemi döneminde bu kadar yoğun çalışırken, eksik maaş almak bizleri çok üzüyor. Sağlık Bakanımız Sayın Dr. Fahrettin Koca’dan bu konuda destek bekliyoruz” diye konuştu.

Sendika “Yasal Olarak Değişiklik Yapmak Mümkün Değil” 

Öz Sağlık İş Sendikası İzmir Şubesi yetkilileri, geç üyelik nedeniyle sağlık personelinin eksik maaş alacaklarını doğrularken, üye olmayan kişilere gerekli bildirimleri yaptıklarını savundu. İşçilerin e-devlet üzerinden üye olabileceklerini belirten yetkililer, “Üye olan sağlık çalışanları günlük brüt 160, olmayanlar ise 119 tl alacaklar. Bir sonraki sözleşmeye kadar bunu değiştirmek yasal olarak mümkün değil” diye konuştu.

Yönetmelik Ne Diyor

Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmesi, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemesine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek sureti ile toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur.

(BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)