enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3143
EURO
35,1060
CARGILL

Tarım ve hayvancılık teknolojileri sektörü Bursa’da buluşacak

Tarım ve hayvancılık teknolojileri sektörü Bursa’da buluşacak
528
A+
A-

Tarım ve hayvancılık sektörlerinin merakla beklediği dev buluşma Tüyap’ta başlıyor.
Tüyap, BURTARIM 2021 Bursa 18. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ve Bursa 13. Uluslararası Hayvancılık Ekipmanları Fuarı ile tarım ve hayvancılık sektörünün 2 yıl aradan sonraki en büyük buluşmasına ev sahipliği yapacak. Ulusal ve uluslararası ölçekte 150’nin üzerinde firmayı bir araya getirecek olan fuarlar, Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. tarafından, TARMAKBİR iş birliği ile 5-9 Ekim tarihlerinde Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek.

Tarım ve hayvancılığın alanına giren en yeni teknolojilerin sergileneceği fuarda düzenlenecek Fuar Arena etkinliğinde yapılacak traktör şovları ile görsel bir şölen yaratılacak. Yarışmaların da görsel şölene eşlik edeceği fuara; Balkan ülkelerinin tamamı, Rusya-Ukrayna bölgesi, Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya Ülkeleri, Körfez Ülkeleri, Fas, Tunus Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra, Kenya, Uganda, Senegal, Etiyopya gibi Orta Afrika ülkeleri ve İran’dan binin üzerinde yabancı iş insanı bekleniyor.

Tarım sektörü dünyanın 3,7 trilyon dolara ulaşan büyüklükteki gelirinden gıda ürünleriyle birlikte yüzde 4,3 pay alıyor. Dünya nüfusunun 30 yıl içinde 10 milyara ulaşacağı ve tarımsal üretime olan talebin de en az yüzde 70 artacağı öngörülüyor. Dolayısıyla günlük gıdaya erişim, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye için de hayati bir önem kazanıyor. Türkiye, geniş ürün yelpazesine imkân veren coğrafi özellikleriyle tarımsal üretimde ve hayvancılıkta büyük bir potansiyel barındırıyor. Her yöresinde yetişen farklı ürünler ve en yeni teknolojileri tarım üretimi ile hayvancılık faaliyetlerine adapte eden yönüyle gelecek için büyük fırsatlar sunuyor.

Tarımda önde gelen şehirlerden Bursa, iki yıl aradan sonra tarım ve hayvancılık sektörünün en büyük ve en kapsamlı buluşmasına hazırlanıyor. BURTARIM 2021 Bursa 18. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 13. Uluslararası Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, 5-9 Ekim tarihlerinde Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. En yeni teknolojilerin sergileneceği fuar, düzenlenecek şovlar ve yarışmalarla da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Fuarlar hareketli geçecek!
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü “Fuarımız tarım ve hayvancılık sektörlerinin gelişimi için çok büyük önem taşıyor. Bu sene tarım ve hayvancılık sektörlerinin 2 yıl aradan sonraki en büyük buluşmasına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Balkan ülkelerinin tamamı, Rusya-Ukrayna bölgesi, Gürcistan, Azerbaycan ve Orta Asya ülkeleri, Körfez ülkeleri, Fas, Tunus Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra; Kenya, Uganda, Senegal, Etiyopya gibi Orta Afrika ülkeleri ve İran’dan pandemi şartlarına rağmen 1000’in üzerinde yabancı iş insanı bekliyoruz. Türkiye çapında 50’nin üzerinde il ve ilçeden ziyaretçi ağırlamayı hedefliyoruz. Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz fuarımızda Türkiye’nin tarım ve hayvancılık teknolojilerinde ulaştığı son noktayı gözler önüne sereceğiz. Fuarın medya sponsoru olan Agro TV iş birliği ile gerçekleştireceğimiz Fuar Arena etkinliğinde fuar süresince traktör ve ekipman şovları ve çeşitli yarışmalar düzenleyeceğiz.” diye belirtti.

“Fuarlarımızla sektörü daha ileri seviyelere taşıyacağız.”
Tarım makineleri sektörüne ilişkin değerlendirmede bulunan Ersözlü, “Dünyada ihracatçı ülkeler sıralamasında 2001 yılında 31’inci sırada yer alan tarım makineleri sektörü, 2020 yılında sıralamada 15’inci sıraya yükseldi. 2001 yılında dünya ihracatından aldığı binde 3’lük payı bu süre içinde yüzde 1,6’ya çıkarmayı başardı. Bu rakamlar muazzam bir başarı tablosunu ortaya koyuyor. Düzenlediğimiz fuarlar aracılığıyla tarımsal mekanizasyon endüstrimizi daha ileri seviyelere ulaştıracağımıza inanıyoruz” ifadelerinde bulundu.

20 milyon dolardan 1 milyar dolara…
2020 yılında yaklaşık 120 ülkeye 1 milyar doları aşan ihracat gerçekleştiren tarım makineleri sektörü, 2021 yılında 1,3 milyar dolar seviyesini hedefliyor. 2020’de yapılan ihracatın 508 milyon dolarını traktör, 575 milyon doları ekipmanlar oluşturdu. Traktör aksam ve parçaları ise ihracattan 91 milyon dolar pay aldı.

Türk tarım makineleri endüstrisinin sektörde dünya ortalamasının çok üzerinde bir gelişim gösterdiğine işaret eden TARMAKBİR Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, “Tarım makineleri endüstrimiz yıllık 3 milyar dolar üretim seviyesine ulaşarak yaklaşık 25 bin kişiye istihdam sağlar hale geldi. Bu süre içinde en yeni teknolojileri üretim gücüne dahil ederek ülkemizin ihtiyaç duyduğu araçların tamamına yakınını üretme başarısına ulaştı. Üretim standartlarının yanı sıra ürün çeşitliliği ve kalitesi de gelişim gösteriyor. Bu gelişime bağlı olarak sektörün marka değeri de yükseliyor. 2000’lerin başında 20-30 milyon dolar seviyesinde ekipman, 30- 40 milyon dolar seviyesinde traktör imalatı yapan sektörümüz, bugün 1 milyar dolar seviyesini aşan ihracatı ile kayda değer oranlarda dış ticaret fazlası vermeye başladı. Sektörümüzün ulaştığı bu seviyeyi önümüzdeki yıllarda daha da yukarıya taşıyacağımıza dair inancımız tam. Yılbaşındaki ihracat hedefimiz 2021 yılında %20 büyümeyle 1,3 milyar dolar seviyesini yakalamaktı ama Ağustos sonu itibariyle %34’lük bir büyümeyi gerçekleştirdik.” dedi.

Uluslararası verimli iş birlikleri
Tarımsal üretim ve hayvancılığın gelişimine yön veren en yeni teknolojiler, her iki fuara damga vuracak. Traktör ve biçerdöverler, hayvancılık, tarımsal mekanizasyon ve teknolojileri, sulama sistemleri, sera teknolojileri, fidan, tohum, çiçekçilik ekipmanları, hayvansal üretim makineleri ve hayvan sağlığı ekipmanları fuarda sergilenen ürünler arasında başrol oynayacak. BURTARIM 2021 Bursa 18. Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 13. Uluslararası Hayvancılık Ekipmanları Fuarı’nın 5-9 Ekim 2021 tarihlerinde uluslararası verimli iş birliklerine sahne olması bekleniyor. Fuar 9 Ekim Cumartesi akşamı 17.00’ye kadar ziyaret edilebilecek.

TÜYAP Hakkında: Tüyap, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.801, yurt dışında ise 39 ülkede 197 fuar gerçekleştirdi. Geride bıraktığı 42 yılda Tüyap, 127 ülkeden 331 bin 643 firmaya hizmet verdi ve düzenlediği fuarlarda 213 ülkeden 66 milyon 255 bin 558 ziyaretçiyi ağırladı. Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize eden şirket, halen yılda ortalama 10 yurtdışı fuara Türk milli katılımı organize ediyor. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşu olan Tüyap, profesyonel kadrosu ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birlikleri yaparak, Türkiye’de sahip olduğu ve işlettiği 7 fuar merkezi ve 6 ülkede sahip olduğu uluslararası ofisi ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyor. Yeni dönemde ‘ticaret için önce sağlık’ mottosuyla fuarlarını düzenleyen Tüyap, Türk Standartları Enstitüsü’nün Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk fuarcılık şirketi olmanın sorumluluğuyla, dijital olanaklarını da seferber ederek hibrit fuarlar düzenlemeyi sürdürüyor.