enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3687
EURO
34,9670

Amerika’nın keşfi ,Kolomb ve gerçekler

430
A+
A-

AMERİKA’NIN KEŞFİ, KOLOMB VE GERÇEKLER

Kimilerine göre Amerika kıtasını keşfeden adam, kimilerine göre ise de çok önceden başkası tarafından bulunan kıtanın kendisine mal edilen kişidir. Bizde Kristof Kolomb olarak tanınır.
Portekizcede Cristóvão Colombo, İtalyancada Cristoforo Colon ve Latince’de Christopher Columbus olarak tanınır.
Amerika kıtası ile ilgili olduğu gibi dini inanışı hakkında da iki farklı iddia mevcuttur. Birçok kaynakta Hıristiyan misyoner olarak tanıtılsa da, Yahudi olduğuna dair de önemli bilgiler de var.
Bunlardan en önemlisi yine bir Yahudi olan, yazar David M. Eichharn’dır. Eichharn’ın iddiasına göre onun asıl adı Juan Colon’dur ve İspanya Yahudi’sidir. Yazar, “Elinde harita, kafasında bilgi olmadan meçhul denizlerde macera arayışına çıktı” yönündeki görüşleri de şu ifadelerle yalanlıyor: “Colombus, anlatıldığı gibi yalnızca cesaret ve önsezilerine güvenerek yola çıkmadı. Kolomb, gerçekte “Yeni Dünya” için ayrılıyordu. Aslında Yeni Dünya’nın varlığını, önceki Vikingli kâşiflerin araştırmalarından biliyordu. Esas gizli amacı, güçlü Yahudi dostları için bir yer bulmaktı.”
Yahudi tarihçi Simon Wiesenthal, Kolomb’uyu şöyle tarif ediyordu: ”O Musevi olduğunu saklayan bir Sefarad (İspanyol),bir Konversodur. Ancak Kolomb, diasporada bulunan vatandaşları için sığınma yeri bulmaya niyetliydi.”
ABD’li akademisyen, Dil Profesörü Estelle Irizarry; ünlü kâşif Kristof Kolomb’un hatıralarında kullandığı Katalan dilinde, Ladino kökenli kelimelere dayanarak yaptığı araştırmada Kolomb’un Yahudi olarak doğmuş olabileceğini öne sürdü.
Türkiye’deki Yahudi cemaatinin yayın organı olan “Şalom gazetesi” ise, Kriftof Kolomb’un gerçek kimliğini gizleyen bir Yahudi olduğu iddiasını gündeme getirmişti.
Şalom gazetesinde 2015 yılına ait bir haberine göre Dil Uzmanı Estelle Irizarry, söz konusu iddialarını Kristof Kolomb’un hatıralarındaki DNA’ ismi altında bir kitapta dile getirdi. Profesör Irizarry yayınladığı kitapta ayrıca, Yahudi kimliğini özellikle saklamış olduğunu belirtiyor.
Kolomb hakkında araştırmaları ile bilinen İspanyol Consuelo Varela, Kolomb’un Muharref Tevrat’ı ezbere bilen dindar bir Yahudi olduğu ve en büyük hayalinin Kudüs’te Süleyman Tapınağı’nı yeniden inşa etmek olduğunun altını çizerek tespitini şöyle tamamlamıştır: “…Aynı sosyal sınıfa mensup bir Katolik için böyle bir şey söz konusu olamazdı. Üstelik ünlü gemicinin en büyük düşü, Kudüs Tapınağı’nı yeniden inşa etmekti. Oysa Katolik kilisesine göre, İsa Yahudileri lanetlemişti. Tapınak bir daha asla inşa edilemeyecekti. Bugün Kristof Kolomb’un Yahudiliği artık tartışma götürmez bir olgudur.”

Türk Yahudi cemaatinin yayın organı Şalom gazetesinde ise, Dalia Sayah’ın yazdığı “Kristof Kolomb gerçekten Yahudi miydi?” başlıklı bir araştırmasında şöyle denilmektedir: “Fakat asıl önemlisi Kolomb’un ailesine yazdığı bütün mektupların sol üst köşesinde göze çarpan ilginç bir monogramdır. Maurice David’in çözdüğü bu monogramın bir Yahudi’nin kaleminden çıkan her türlü yazının başında bulunması gereken iki harften: ‘bet’ ve ‘he’ den oluştuğu bugün biliniyor. (Beth ve he: yani Beezrat ha Chem ya da Ba ruch Chem, Tanrı (Yehova) kutsaldır…) O’nun bir Marrana (Yahudi dönmesi) olduğu iddiasını kanıtlayan başka bir nokta ise tablolarında sol elini belli bir şekilde tutmasıdır. Bu Marranoların birbirlerini tanımak için kullandıkları gizli bir işaretti…

Kolomb’un bir Yahudi olduğu iddiasını dillendirenlerden biri de M’ İnteresse Dergisidir. Ekim 1991’de çıkan sayısında, Kolomb’un Katalanya kokenli gizli Yahudi (Konverse) olduğunu yazmıştır.
Kolomb, herkesin ifade ettiği gibi macera peşinden koşmak için uzun deniz seferine çıkmamıştır. Çok daha büyük idealleri vardır. Hayali, Siyonizm’e hizmet etmek ve diasporada bulunan Yahudilere vatan bulmaktı. David M. Eichharn, Kolomb’unun bu amacını şöyle dile getiriyor:” Kolomb gerçekte Yeni Dünya” için yola çıkmıştı.
Aslında bu Yeni Dünya’nın varlığını önceki Vikingli kâşiflerin araştırmalarından biliyordu. Asıl gizli amacı, farklı ülkelere gönderilen” diaspora” dönemini yaşayan kardeşlerine bir yer bulmaktı.”
Yine Amerikan The New Republic dergisinde yer alan başka bir iddiaya göre, Yahudi tarihçi Simon Wiesenthal da Kolombu’nun İspanya’dan sürülen Yahudilere yeni bir yurt bulmak için yola çıktığına inananlardandır.
Yahudi Ansiklopedisi olan “Encyclopaedia Judiaca,”Kolomb’dan bahsederken, onun yola çıkarken bir Yahudi ritüelini uyguladığını yazıyor: ”Kolomb; bütün hazırlıklarını tamam olmasına rağmen, yola çıkmak için tam bir gün sebepsiz beklemiştir.” Dergi, burada dikkat çekmek istediği Yahudiler için kutsal olan ayın dokuzudur. Zira Yahudi takvimine göre ayın dokuzu, Süleyman Tapınağı’nın yıkılığı gündür. Bugün Yahudiler oruç tutarak tapınağın yıkılışının yasını tutmaktadırlar. Kolomb’un yola çıkma gününü Yahudi geleneklerine göre belirlemiştir.
Fransız Ça M’İnteresse dergisi de; Ekim 1991 sayısında, Kolomb’un Katalanya kökenli ve Genova’ya sığınmış bir gizli Yahudi (konverso) olduğunu vurgulamıştı. Yahudi tarihçi M. Kayserling ise, Kolomb’un eşi Beatrice Enriquez’in de Yahudi olduğunu bildirir.
Diaspora’da bulunan Yahudilere güzel bir vatan bulmak üzere yola çıkan Kolomb’un keşfettiği “Yeni Dünya,” düşündüğü gibi Yahudiler için gelecekte iyi bir yurt olmuştur. Dünya hâkimiyetin giden yolda itici bir güç merkezi olarak yerini almıştır.

Yazarın Diğer Yazıları