enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2351
EURO
37,9131
ALTIN
2.927,39
BIST
9.012,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
26°C
Bursa
26°C
Açık
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C
Pazar Yağmurlu
22°C
CARGILL
CARGILL

Arı kolonileri kayıt altına alınıyor

Arı kolonileri kayıt altına alınıyor
A+
A-

Kovan sahiplerine, arı kolonilerini kimliklendirme zorunluluğu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Arı Kolonilerinin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik’ ile bütün arı kolonilerinin kimliklendirilmesi zorunlu hale geldi. Böylece koloniler, kovan sahiplerinin onaylanmış kovan plakalarıyla tanımlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bünyesinde arı kolonisi (yumurtlayan ana arısı bulunan ve üretim faaliyetlerinin sürdürüldüğü arı ailesi) bulunan tüm işletmeleri kayıt altına alacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Arı Kolonilerinin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınması Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, arı kolonilerinin hareketlerinin ve hastalıklarının daha etkin kontrolünün sağlanması, ülkesel veya bölgesel eradikasyon programlarının etkin yürütülmesinin desteklenmesi amacıyla arıcılık işletmelerinin belirlenmesi ve bunlarda bulunan arı kolonilerinin kimliklendirilmesi, kayıt altına alınmasıyla ilgili usul ve esaslar düzenlendi. Yönetmelikle, bütün arı kolonilerinin kimliklendirilmesi zorunlu hale geldi.

Buna göre koloniler, kovan sahiplerinin il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetki verilen kişi, kurum veya kuruluşa müracaatları üzerine onaylanmış kovan plakalarıyla tanımlanacak. Koloniler tanımlanmaksızın bulunduğu işletmeden nakledilemeyecek, bilgiler otuz gün içerisinde il/ilçe müdürlüklerine bildirilecek.

Bildirimde bulunmayana koloni başına idari para cezası

Kolonilerin tanımlanmasına ilişkin masraflar kovan sahipleri tarafından karşılanacak. Kovan sahibinin süre içerisinde bildirimde bulunmadığı durumda ilgili il/ilçe müdürlüğü işletmeye ve buradan yapılacak arı hareketlerine kısıtlama getirecek, koloni başına idari para cezası uygulayacak.

Üzerinde özgün tanımlama numaraları bulunan kovan plakaları, Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar dahilinde işletmelere tahsis edilecek.

Kovan plakaları gerekli makamların izni olmaksızın hiçbir suretle sökülemeyecek veya değiştirilemeyecek. Kovanların tahrip olması, parçalanması veya kovandaki koloninin ölümü halinde, işletmenin işletme defterine/formuna kaydedilecek ve gerekli makamlara otuz gün içerisinde bildirilecek. Kovanın kaybolması veya çalınması halinde de otuz gün içinde durum bildirilecek.

Böylece, bünyesinde koloni bulunduran tüm işletmeler tanımlanacak ve kayıt altına alınacak. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından kovan plaka numaraları veri tabanında tutulacak.

Herhangi bir nedenle yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerekli bildirimleri yapılmayan kolonilerin aktif/pasif durumu, kovan sahibinin kendisine ve işletmesine ait bilgileri, bildirim süresine bakılmaksızın 31 Aralık’a kadar güncellenecek.