enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
34°C
Bursa
34°C
Açık
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
30°C
Çarşamba Açık
31°C

Bel ve boyun ağrıları

A+
A-

BEL VE BOYUN AĞRILARI
Bel ve boyun ağrıları toplumumuzun önemli şikayetleri arasında yer almaktadır. Geçmişten günümüze İnsan vücudu çeşitli zamanlara uyum sağlamış hatta dünya üzerinde bölgeden bölgeye değişen iklim şartlarına bile vücudumuz kendini adapte etmeyi başarmıştır. Günümüz koşullarında değişen iş hayatı ile beraber daha sedanter bir yaşam sürdüğümüz gerçeğini önümüze koyarsak sağlık açısından birçok problemi de görmüş oluruz.
Artık birçok ofiste masa başında neredeyse 8 saat geçiriyoruz ve vücudumuz buna dayanıklı bir yapıya sahip değil. Omurgamız vücudumuzda adeta taşıyıcı kolon görevi görüyor. Özensiz oturuş pozisyonları, çalışma masasının düzgün ayarlanmaması, dikkatsiz ani hareketler vs. gibi etmenler omurgamıza zorlayıcı baskılar yapabilir, kaslarımız spazma girebilir ve sonucunda bel-boyun ağrıları kaçınılmaz olabilir.
PEKİ NELER YAPMALIYIZ?
Öncelikle oturduğunuz sandalyenin yüksekliği masaya uygun olmalı, kollarınız masanın üstündeyken rahat çalışabilmelisiniz. Monitör göz hizasında olmalı ki başınız dik durabilsin.
Klavyede yazı yazarken mutlaka el bileği bölgesini koyabileceğiniz bir destek olmalı, eller havada kalmamalı.
Sandalyeniz ergonomik olmalı, çok yumuşak veya derin olmamalı.
Bel boşluğunu küçük bir yastıkla veya sandalye bel desteği aparatları ile desteklenmeli.
Ayaklarınız yere basmalı ve bacaklarınız kalçanızla aynı hizada olmalı ki farkında olmadan öne doğru eğilmiş olmayın.
Uzun süre masa başında hareketsiz kaldıktan sonra yapacağınız ani hareketler omurganıza ciddi zararlar verebilir.
Gün içinde hareketsiz kalan zamanları bir şekilde telafi etmelisiniz. Örneğin arabanızı biraz daha fazla yürüyeceğiniz yere park edin, asansör yerine merdiven kullanın, masa başında bir saatten fazla kaldığınızda kalkın odayı turlayın ve işinize tekrar geri dönün.

TEDAVİ
Artık kronikleşmiş ağrılarınız varsa sabahları yorgun ve ağrılı bir şekilde uyanıyorsanız çok geçmeden bir sağlık profesyoneline başvurmanızda fayda olabilir. Fizik tedavi olarak bel-boyun ağrıları için etkili yöntemlerden birisi manuel terapidir. Manuel terapi ile birlikte öncelikle spazma girmiş kas yumuşatılır akabinde omurga pozisyonunda herhangi bir anomali varsa orası çeşitli tekniklerle düzeltilir. Bununla birlikte hasta uygun egzersiz programı ile tedaviyi destekler ve önceki hataları tekrarlamazsa bütün ağrılarından kurtulabilir.
HAREKETLE KALIN!

Yazarın Diğer Yazıları