enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5991
EURO
34,7375
Cargill

Bel ve boyun ağrıları

673
A+
A-

BEL VE BOYUN AĞRILARI
Bel ve boyun ağrıları toplumumuzun önemli şikayetleri arasında yer almaktadır. Geçmişten günümüze İnsan vücudu çeşitli zamanlara uyum sağlamış hatta dünya üzerinde bölgeden bölgeye değişen iklim şartlarına bile vücudumuz kendini adapte etmeyi başarmıştır. Günümüz koşullarında değişen iş hayatı ile beraber daha sedanter bir yaşam sürdüğümüz gerçeğini önümüze koyarsak sağlık açısından birçok problemi de görmüş oluruz.
Artık birçok ofiste masa başında neredeyse 8 saat geçiriyoruz ve vücudumuz buna dayanıklı bir yapıya sahip değil. Omurgamız vücudumuzda adeta taşıyıcı kolon görevi görüyor. Özensiz oturuş pozisyonları, çalışma masasının düzgün ayarlanmaması, dikkatsiz ani hareketler vs. gibi etmenler omurgamıza zorlayıcı baskılar yapabilir, kaslarımız spazma girebilir ve sonucunda bel-boyun ağrıları kaçınılmaz olabilir.
PEKİ NELER YAPMALIYIZ?
Öncelikle oturduğunuz sandalyenin yüksekliği masaya uygun olmalı, kollarınız masanın üstündeyken rahat çalışabilmelisiniz. Monitör göz hizasında olmalı ki başınız dik durabilsin.
Klavyede yazı yazarken mutlaka el bileği bölgesini koyabileceğiniz bir destek olmalı, eller havada kalmamalı.
Sandalyeniz ergonomik olmalı, çok yumuşak veya derin olmamalı.
Bel boşluğunu küçük bir yastıkla veya sandalye bel desteği aparatları ile desteklenmeli.
Ayaklarınız yere basmalı ve bacaklarınız kalçanızla aynı hizada olmalı ki farkında olmadan öne doğru eğilmiş olmayın.
Uzun süre masa başında hareketsiz kaldıktan sonra yapacağınız ani hareketler omurganıza ciddi zararlar verebilir.
Gün içinde hareketsiz kalan zamanları bir şekilde telafi etmelisiniz. Örneğin arabanızı biraz daha fazla yürüyeceğiniz yere park edin, asansör yerine merdiven kullanın, masa başında bir saatten fazla kaldığınızda kalkın odayı turlayın ve işinize tekrar geri dönün.

TEDAVİ
Artık kronikleşmiş ağrılarınız varsa sabahları yorgun ve ağrılı bir şekilde uyanıyorsanız çok geçmeden bir sağlık profesyoneline başvurmanızda fayda olabilir. Fizik tedavi olarak bel-boyun ağrıları için etkili yöntemlerden birisi manuel terapidir. Manuel terapi ile birlikte öncelikle spazma girmiş kas yumuşatılır akabinde omurga pozisyonunda herhangi bir anomali varsa orası çeşitli tekniklerle düzeltilir. Bununla birlikte hasta uygun egzersiz programı ile tedaviyi destekler ve önceki hataları tekrarlamazsa bütün ağrılarından kurtulabilir.
HAREKETLE KALIN!

Yazarın Diğer Yazıları