enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5258
EURO
34,9344
Cargill

Dadaşlar diyarı Erzurum

Dadaşlar diyarı Erzurum
515
A+
A-

Sevgili okurlarım elbette ki bir Erzurumlu hemşeriniz olarak gurur duyuyorum . Bugün de sizlere doğunun sınırları kültür ve medeniyet şehri Erzurum’un kurtuluşu ve milli mücadele kahramanlarımız dan bahsedeceğiz.

Erzurum deyince Nine hatun ve Karafatma elbette ki komutan KAZIM KARABEKİR ve ordularından söz edeceğiz . Bunlar gibi milli kahramanlarımızı anmadan geçemeyiz .

Anadolu Türk tarihinin, kültür ve medeniyetinin, merkez şehirlerinden olan Erzurum, özellikle son iki yüzyılda, büyük acılar çekti. İşgal ve katliamlara maruz kaldı. Fakat her defasında, yüksek inancı sayesinde, ayağa kalkmasını bildi.

Erzurum, Birinci Dünya Savaşı’nda büyük acılar yaşayıp, ihanetlerle sırtından hançerlendi. 16 Şubat 1916 Rus işgalinin ardından, Rus kuvvetlerinden destek alan Ermeni çetecilerince gerçekleştirilen Müslüman katliamı, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş ateşini Anadolu insanıyla Kazımkarabekir, Nine Hatun’la , Hatunoglu Kemalbey’ lerle Erzurum’da başlatmıştır ve milli mücadelede ordularımız muzaffer olmuştur.

Erzurum, Kahraman ordumuzu daima minnet ve şükranla anmaktadır.

Öte yandan, eli silah tutan evlatlarının ordu saflarında mücadele ettiği Erzurum’da, din hizmetleriyle uğraşan, fakat düşmana karşı, 70 atlıdan oluşan müfrezesiyle mücadele eden, Alvarlı Efe gibi zatları da daima hürmet ve muhabbetle anıyoruz.

Bin yıldır Anadolu’nun doğu kapısı olarak vatan koruyuculuğu yapan Erzurum, kurtuluşunu müteakip, işgal altındaki başkent ve diğer yurt toprakları için kıyama karar verdi ve büyük bir kongre hazırlığına girişti.

Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Paşa, ekibiyle beraber İstanbul’dan gelip, özgür Erzurum’da katıldığı ve başkanlık yaptığı Erzurum Kongresi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attı ve milli mücadeleyi Erzurum’dan başlatmıştır.

Erzurum, Türk milli varlığının istinat ettiği tarihi bir şehir olmuştur

Erzurum deyince Naim Hoca Efendi akla gelir,Erzurum deyince taş mağazaları,koç döner, turkuler dile gelir,kültür ve şairlerin şehridir .
Reyhani, Mevlut ihsanı, Mustafa Aydın gelir aklımıza
İbrahim Erkal’la şaha kalkan dadaşın ünü tavan yapmıştır ve daha bilmediğimiz nice kahramanları vardır.
Ölmüşlerimizi rahmetle kalanları selametle anıyorum.

Bursa’da federasyon başkanımız ÖMER ÖMEROGULLARI olduğu gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bizi temsil eden federasyon yöneticilerimiz ve dernek yöneticilerimizi bu kutlu görevde tebrik ederim başarılar dilerim.

Memleketimiz ve ülkemiz kurtuluşunda ,ve kuruluşunda emeği geçen başta başkomutan
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ve tüm milli kahramanlarımızı, şehitlerimizi rahmet minnetle anıyorum…

Gazeteci Yazar Hayrettin BULUT