enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5342
EURO
34,6230
Cargill

Grip aşılarına eşit ve ücretsiz ulaşmak herkesin hakkıdır

Grip aşılarına eşit ve ücretsiz ulaşmak herkesin hakkıdır
679
A+
A-

Bursa Tabip Odası yaptığı yazılı açıklamayla, “Önceki yıllarda risk grubunda olduğu için grip aşısı devlet tarafından ücretsiz karşılanan vatandaşlarımız, bu sene grip aşılarına neden ücretsiz ulaşamıyor?” diye sordu.

Grip mevsiminin geldine dikkat çeken Bursa Tabip Odası, “Sağlık Bakanlığının grip aşısı için belirlediği risk grubundaki 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan vatandaşlar grip aşılarını reçete ettirmek için Aile Sağlığı Merkezlerine başvuruyor. Ancak aşıya ulaşabilen kişi sayısı çok az, pek çoğu aşı olamadan ASM’den ayrılıyor. Sebebiyse Sağlık Bakanlığı ‘nın geçen sene olduğu gibi bu sene de aşı planlamasını farklı kriterlere göre yapması. Aşıya şu anda sadece ‘’çok yüksek risk grubunda‘’ olanlar ulaşabiliyor” dedi.

“Çok yüksek risk grubunu hangi hastaların oluşturduğu bilinmiyor”

Sağlık Bakanlığı‘nın belirlediği ‘’çok yüksek risk grubunu’’ hangi hastaların oluşturduğu ise bilinmediği vurgulanan açıklamada, “Grip aşısı olmak için bekleyen ‘’risk grubundaki’’ vatandaşlara ne zaman aşı sırası geleceği ve bakanlığın elindeki aşıların risk grubundakilerinin ne kadarını aşılamaya yeteceği de diğer bilinmeyenler. Sağlık çalışanları bu çok bilinmeyenli pandemi ortamında canını dişine takmış çalışırken, bir de hastalarının grip aşısıyla ilgili sorularını yanıtlamakla uğraşıyor. Ama yanıtlayamıyor çünkü şu anda hangi kriterlerle grip aşısı ödendiğini bilmiyor.

Sağlık Bakanlığı ‘’çok yüksek risk grubu‘’ belirleme kriterlerini hangi bilimsel verilerle oluşturduğunu kamuoyuyla paylaşmalıdır. Grip aşısı olmak için bekleyen milyonlarca insan ne zaman kendilerine aşı sırası geleceğini bilmelidir. Pandeminin yoğunluğunun arttığı şu günlerde vatandaşların birkaç gün arayla ASM’lere aşı kontrolü yaptırmak için gelerek hastalık riski almaları engellenmeli ve özveriyle çalışan sağlık personelinin iş yükü arttırılmamalı” çağrısında bulunuldu.

“Aşılara eşit ve ücretsiz ulaşmak herkesin hakkıdır”

Dünya Sağlık Örgütü 6 aydan büyük herkesin grip aşısı olmasını önerdiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi, “Covid-19 aşısı yapamadığımız çocuklarımızın grip aşısı yaptırmaları bu sene daha da önemli. Ancak biz henüz risk grubumuzu bile aşılayamıyoruz. Parayla aşıya ulaşmak isteyenler ise 117 TL ödeyerek aşılarını yaptırabiliyorlar. Sağlıkta eşitsizliklerin pandemiyle görünürlüğü daha da artmışken grip aşısına ulaşmak da bu eşitsizliklerden birine dönüşüyor. Aşılar hayat kurtarır. Bulaşıcı hastalıklardan korunmada aşılara eşit ve ücretsiz ulaşmak herkesin hakkıdır. Devlet bu hakkı korumalıdır.”