enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5274
EURO
34,6129
Cargill

Güvenlik açığı: iPhone 13 Pro, 1 dakikada kırıldı!

Beyaz şapkalı bilgisayar korsanları, geçtiğimiz ay tanıtılan iPhone 13 Pro modeli üzerinde jailbreak yaptı. Öncelikle jailbreak’in ne …

Güvenlik açığı: iPhone 13 Pro, 1 dakikada kırıldı!
704
A+
A-

Beyaz şapkalı bilgisayar korsanları, geçtiğimiz ay tanıtılan iPhone 13 Pro modeli üzerinde jailbreak yaptı. Öncelikle jailbreak’in ne olduğundan bahsedelim. Bu işlemle iPhone‘un yazılımını kırıp Apple’ın koyduğu sınırların dışına çıkmak mümkün. İşlemin ardından App Store dışından da uygulama yüklenebiliyor. Ancak bu, önemli güvenlik açıklarına neden olabiliyor.

Bununla birlikte, Apple bu işlemi önermiyor. Çünkü jailbreak’li bir iPhone arızalandığında cihaz garanti kapsamı dışında tutulabiliyor. Nedeni ise Apple’ın jailbreak’e şiddetle karşı olması. Üstelik birçok kullanıcı, işlemin ardından cihazının kullanılamaz hale geldiğini ifade ediyor.

Hacker, iPhone 13 Pro telefondaki dosyaları uzaktan sildi

Çin’deki Tianfu Cup yarışmasında beyaz şapkalı hackerlar, iPhone 13 Pro‘da jailbreak yaptı. Bilgisayar korsanları, jailbreak’insadece yaklaşık 1 dakika sürdüğünü söyledi. Üstelik beyaz şapkalı hackerlar bu işlemi uzaktan yaptı.

Ayrıca iPhone 13 Pro üzerinde jailbreak yapan hackerlar birçok erişime sahip oldu. Telefondaki fotoğraflara ve diğer dosyalara erişen ekip, bunları silme iznine de ulaştı. Bu arada, rekor kıran bu işlemi PangU Lab‘ın güvenlik uzmanları gerçekleştirdi.

Hackerlar, söz konusu güvenlik sorununa Safari veya iOS 15‘deki bir açığın yol açtığını belirtti. Ancak PangU grubunun beyaz şapkalı (kötü niyetli olmayan) bilgisayar korsanlarının bu açığı ortaya çıkarması durumun iyi yönü olarak gösteriliyor.

PangU Lab grubundan bir bilgisayar korsanının bu başarısı, uzaktan ve sadece yaklaşık 1 dakika sürdüğü için dünyada ilk olarak kabul ediliyor. Ayrıca, PangU grubu Tianfu Cup’taki bu başarısı ile 300 bin dolar para ödülü kazandı.

 

Kaynak : SHİFTDELETE

ETİKETLER: ,