enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2047
EURO
37,8359
ALTIN
2.914,36
BIST
9.012,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
26°C
Bursa
26°C
Açık
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
31°C
Cumartesi Çok Bulutlu
28°C
Pazar Yağmurlu
22°C
CARGILL
CARGILL

Prof. Dr. Harzadın : Vücudumuz harika bir makina

Prof. Dr. Harzadın : Vücudumuz harika bir makina
A+
A-

Prof. Dr. Harzadın: “Yediklerimiz, Gelecek Nesilleri Etkiliyor”

Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği “Fonksiyonel Beslenme ve Çocuk Sağlığı” söyleşisinde Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, annelere, fonksiyonel beslenme tekniklerini ve çocukları sağlıklı beslemenin yollarını anlattı.

Gaziemir Belediyesi’nin 23 Nisan Çocuk Şenliği kapsamında “Fonksiyonel Beslenme ve Çocuk Sağlığı” söyleşisi düzenlendi. Söyleşiye, fonksiyonel beslenme teknikleriyle doğru beslenme konusunda çalışmalar yapan Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, konuşmacı olarak katıldı. İnsanların neden beslenmeye ihtiyaç duyduğunu anlatarak sunumuna başlayan Harzadın, “Besinler bizim enerji ihtiyacımızı karşılıyor. Ama onun ötesinde etkileri var besinlerin. Bütün vücudumuza yeni, farklı bir madde sokuyoruz besinlerle. Yani farklı bir bilgi alıyoruz. Aldığımız bilgi doğru ise sağlığımızı olumlu, yanlışsa olumsuz etkiliyor. Olumlu gıdaları tüketelim, olumsuzlardan uzak duralım demek kolay ama uygulaması kolay değil. Beyindeki tat merkezin doyuramayınca yemekten memnun olmuyoruz ve ruhsal açlığımız devam ediyor. Sağlıklı beslenme, matematik işi değil. Sosyal çevremiz, yaşam şeklimiz beslenme alışkanlıklarımızı etkiliyor” diye konuştu.

“Besinler, hastalıklara neden olan, hastalıkları tedavide eden birer unsur” diyen Harzadın sözlerini şöyle sürdürdü: “Vücudumuz sürekli yenileniyor. Yediklerimiz doğrultusunda hücrelerimiz yenileniyor. Kaliteli beslenirsek kaliteli hücrelerimiz olur. Besin diye yediğimiz ama içinde besin olmayan gıdalarla karşı karşıyayız. Beslenmemiz, yaşam şeklimiz vücudumuzun iç dengesini etkiliyor. Bugün yediğimiz yiyecekler gelecek nesilleri de etkiliyor.”

Vücudumuz harika bir makina

Herkesin vücudunu dinlemesi ve vücudun verdiği uyarıları dikkate alması gerektiğini ifade eden Harzadın, “Vücudun temel çalışmasını iyi bilmemiz ve hangi sorunların hangi hastalıklara yol açtığını iyi bilmemiz gerekiyor. Vücudumuz kendini sürekli yenileyen harika bir makine. İnsan vücudunda 34 trilyon hücre, vücudumuzda yaşayan 300 trilyon canlı var. Bu hücreler, vücudumuzun her yerindeler. Vücudumuzda çok iyi bariyer fonksiyonu, bir denge var. Bakterilerle bu dengenin korunması için kurallarımız olması gerekiyor. Yediklerimiz, yaşam şeklimiz, stres düzeyimiz bu dengeyi etkiliyor” dedi.

Çocuk beslenmesine dikkat

“Anne karnından itibaren maruz kaldıklarımız, yaşam şeklimiz vücudumuzu çok etkiliyor” uyarısı yapan Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın, çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalara da dikkat çekti. Şekerli yiyecekler, gazlı içecekler, kızartmalardan, fast food, paketli yiyecekler, kahvaltılık gevrekler, salam, sosis gibi yiyecek ve içecekleri çocuklara tükettirilmemesi gerektiğinin altını çizen Harzadın, şu önerilerde bulundu: “Bu yiyecekleri kesinlikle evlerinize sokmayın. Çocuk evde görünce bunları normalleştiriyor. Ayran, kasap sucuk ve pastırma tercih edin. Sütlü çikolata yerine bitter çikolata verin çocuklarınıza. Evde çikolatayı kendiniz yaparsanız çok sağlıklı ve daha uygun maliyetli olur. Çorbalarınızı mutlaka kemik sulu olsun. Her şeyin içine zerdeçal koyun. Margarin yerine tereyağı, zeytinyağı kullanın. Kavrulmamış kuruyemişleri çocuklarınıza tükettirin.  Haftada iki defadan fazla balık tüketmeyin. Dip balıkları yerine yüzey balıklarını, küçük balıkları tercih edin. Büyük balıklarda çok fazla metal var. Ağır metal analizleri yapılmış, onaylı balık yağlarını çocuklarınıza verin. Yeşil sebzeleri, renkli meyve ve sebzeleri mutlaka çocukların beslenmesinde kullanın.”

Sağlıklı nesiller yetiştireceğiz

Prof. Dr. Nazan Uysal Harzadın’a çiçek takdim ederek teşekkür eden Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda “Gaziemirli yurttaşlarımızın sağlıklı beslenmesi bizim için çok önemli. Bu yüzden sizi burada ağırlamak bizim için çok önemli. Sağlıklı beslenme önerilerini mutlaka mutfaklarımıza asmalıyız. Çocuklarımıza sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak sağlıklı bir nesil yetiştirmeliyiz. Bu yöndeki eğitim ve çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.