enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
30,9141
EURO
33,5298
CARGILL

Sanal Pazar

213
A+
A-

                                                       SANAL PAZAR

Çağımızın getirdiği olağanüstü ayrımcılıklardan istifade edebilme çabasında olan insanoğlu, sınırsız teknoloji bilgisiyle bazı meselelerin çözümünde bize ışık tutabilmesi babında birçok işlemi bir araya getirerek ihtiyaçlarımızı gidermektedir. Elbet hızla gelişen teknoloji ve yaygınlaşan internet alışkanlıkları, toplumsal yapıyı değiştirdiği gibi, tüketim şeklini de değiştirdi. Sanal pazarın global ölçek de tabii hale gelmesinde büyük rol model olan geniş kurumsal şirketlerin yapıcı desteği unutulmamalıdır.

Sanal Pazar alışveriş çılgınlığının zamane tüketim açlığında mobil iletişimle ayaküstü erişebilme imkanıyla kolaylaştırılmışsa da tasvip edilmeyen alışverişlerde yaşanmaktadır. Küresel ölçekli mağazaları ve İkinci el satış platformları tüketiciye dünyanın herhangi bir yerinden bulunduğu konumdan hiçbir efor sarf etmeden rahat, kolay ve hızlı bir şekilde alışveriş yapabilmenin konforunu insanlarımıza yaşatmaktadır. Elbette ki dokunmadan ve incelemeden sanal ortamdan seçerek satın aldığımız ürünleri istençdışı yanlış seçimler yapmamıza neden olabiliyor.

Zamane gençliğimizin daha fazla Sanal pazardan istifade ettiğini düşünürsek elbette yanılmış olmayız.Ayrıca, maalesef sipariş edilen ürün yerine beklenilen den farklı ya da defolu yollanması online ticaretin olumsuz yönlerindendir. Bugünkü yaşanılan dünyamızın gereği Kredi kartları ile yapılan ödemelerin de kolaylaştırıldığı bu sitelerde kişisel bilgilerimizin paylaşılıyor olmamız pek çok dolandırıcılığa mağruz kalmamıza sebep olmaktadır.

Hukuken yapılması gereken müdahalelerin cezai müeyyideleri her ne kadar ağırlaştırılmış dahi olsa var olanı hafifletecek açık sebeplere dayandırılarak şer mahiyetle tüketicilerin aleyhine birçok husumet görmezlikten gelinebilmektedir. Bilhassa Sanal Pazar ortamında satın alınan ürünlerin tüketiciye eksik, deforme vb. ulaştırılması bunların mamafih satıcı veya taşıyıcı tarafından kaynaklananlarını da göz önüne aldığımızda suistimallerin dikkat alınabilmesi elzemdir.

Zengin kaynaklarımıza güvenilerek üretilen birçok ürünün Sanal pazarlar üzerinden tüketiciye ulaştırılmasında yine gözle görülmeyen büyük sıkıntı yaşatanlar nakliyesinde görevlendirilen kargoculardır ki verilen emanetleri yerli yersiz teslimatlarında birçok sıkıntı oluşturabilmektedirler. Şu var ki son derece bazı zamanlarda satıcıya da alıcıya da problem oluşturacak kadar sıkıntılar yaşatmaktadırlar. Alıcıya teslimatında üşengeçlik, ağır ürünün taşımacılığı, uzak mesafe ye gitmeme vb . yaşanılanların satıcıyı ve alıcıyı çaresizliğe sürükleyerek zaruri beyaz yalanlara sevk etmektedirler.

Her konuda evveliyatında kendimizden başlayarak aldığımız sorumlulukları, görevleri ast olan dürüstlük bilinciyle sahiplenerek yaparsak var olan işletim sisteminin sağlam temeller üzerine oturtmuş oluruz. Sanal Pazar alışverişinin artık yaşam düzeni olduğunu benimseyerek hareket edip mamafih ondan en iyi şekilde nasıl istifade edebileceğimizi öğrenmemiz gerektiğidir.

 

ARAŞTIRMACI YAZAR

    ÖZLEM DAĞLI

Yazarın Diğer Yazıları
12.10.2022
01.02.2024