enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
Cargill

Toplumda Siyasi Etik

37
A+
A-

Etik değerler tüm karar alma süreçlerine ve her seviyedeki faaliyetlerle ilişiklidir. Yasaların düzenleyemediği öznel durumları etik davranış kuralları düzenler ki toplum içinde dürüstlüğü ilke benimseyerek saygınlığının artmasına vesiledir. Siyasi etik, bir değer bilincinin, her bir bireyin ideolojisinin ve görüşüne saygılı ve pozitif birlikteliği amaçlayan samimiyettir.

Her zaman sorunsuz ve kolay bir siyasi etik oluşturmak mümkün olmadığı zamanlarda da, yapılan seçim ve alınan kararların toplumun genel yapısını bozmadan ve ahlaki bir deformasyona neden olabilecek davranış ve kararlardan kaçınılmasıdır. Makam ve mevki fark etmeksizin saygılı, doğru ve dürüst bir iletişim stratejisinin olmadığı bir alanda, etkili ve güven üzerine kurulu bir iletişim mümkün değildir.

Siyaset, var olan sorunları ortaya çıkararak, çözmek ve açık durumlarda eylemin sorumluluğunu ahlaki ve etik çerçevesinde kararlar alma eyleminin parçasıdır. Toplumsal fayda, ulusal ve devletin menfaati uygulamasında da yasal yaptırımlar çerçevesinde ahlaki ve etik kurallarından taviz verilmemesi önem arz etmektedir. Her bireyin hakkı ve devletin çıkarları gözetilerek bir dengede yürütülen siyasi etik her anlamda olumlu bir etkiye dönüşür.

Emanetin bilincinde, kamu hizmetlerini etkin, verimli bir şekilde yürüten kamu görevlilerini onure edici, yöneticisi tarafından motive edilmelidir ki görevlerini yerine getirirken ve takdir yetkilerini kullanırken mesleki etik ilke ve standartlara bağlılığı değerlendirilmeye alınmalıdır. İnsan onuruna ve emeğine saygı, güven, doğruluk, açıklık, güvenilirlik, nesnellik vb haklarına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.

Etik kurallara aykırılığa yönelik etik olmayan somut iddiaları inceleyerek sonuca bağlayabilme erdemliliğiyle, lehine menfaat sağlayamazsızın öz iradesiyle kendisine verilen yetkileri hakkaniyetiyle kullanabilmektir asli olan.. Kayırmacılık olmaksızın herkese adilane yaklaşımlarla imkanlarını etkin, verimli ve tutumlu kullanabilmektir.

Toplumda siyasi etiğin bozulmasına sebep olabilecek hileli davranış veyahut kamu gücünün kötüye kullanılması durumunda genel toplumda bozulmalara ve ülke sulhunda kargaşaya yol açacağından temel ilkelerin gözetilmesinde öngörülen uygulamalarında adil ve şeffaf bir yönetim şekli büyük bir önem taşımaktadır. Gelecek kuşaklarımızın, geçmişten ders çıkararaktan din, dil, felsefi, inanç, siyasi düşünce, ırk, cinsiyet ve benzeri sebeplerle ayrım yapmadan, toplumsal etik kurallarca adapte edilmesi gerekilmektedir.

 

 

  ARAŞTIRMACI YAZAR

        ÖZLEM DAĞLI

Yazarın Diğer Yazıları
10.11.2022
01.02.2024
12.10.2022