enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5782
EURO
34,7958
Cargill

Sedanter yaşam ve fizik tedavi

499
A+
A-

Modern yaşamda artık iyiden iyiye günlük aktivitelerde düşüş göze çarpıyor. Daha az hareket ediyoruz, daha az yürüyor daha az fiziksel aktivitelerde bulunuyoruz. Tabi bu duruma son yıllarda ki gelişen teknolojinin hayatımıza hızla girmesinde büyük etkisi var. Hareketsizliğin zararlarına ve ardından egzersiz yapmayarak aslında neleri kaçırıyoruz bir bakalım:
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hareketsiz yaşam tarzı ölümcül durumlarla karşılaşma riskini arttırıyor, kardiyovasküler hastalık, diyabet ve obezite riskini iki katına çıkarıyor ve yanısıra bazı kanser türleri, hipertansiyon, osteoporoz, lipid bozuklukları, hormonal dengesizlik, depresyon ve anksiyete riskini de arttırıyor.
Peki günde sadece 20-25 dk hızlı yürüyüş veya 15-20 dk kültür-fizik egzersizleri ile ;
STRESİ AZALTIRIZ.
Nitekim egzersiz kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını azaltmaya yardımcı olması ve insana kendini iyi hissettiren endorfin hormonunu salgılatır.

BİLİŞSEL DURUMU DÜZELTİRİZ.
Fiziksel aktivite ardından bilişsel fonsiyonları çalıştırıyor ve daha net ve duru düşünmeye sevk ediyor.

UYKU DÜZENİ SAĞLARIZ.
Düzenli egzersizin önemli faydalarından diğeri de uyku kalitesini artırması ve dolaylı yoldan yine beynin işlevlerine katkı sunması.

KİLOMUZU KONTROL ALTINA ALABİLİRİZ.
Her gün yapılan kısa bir egzersiz metabolizmanın hızlanması dolayısıyla fazla ödem ve kilolardan kurtulmamızı sağlar.

Bunlar gibi sayacağımız vücudumuza yararlı birçok etkiyi sadece günde 20-25 dakikamızı ayırarak sahip olabiliriz. Tabi düzenli ve sürekli olması şartıyla…

SAĞLIKLI GÜNLER…..
Fzt. Mehmet ÖĞMEN

Yazarın Diğer Yazıları