enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5138
EURO
34,5824
Cargill

Seratonin Nedir ? Virüslere iyi bir beslenme ile karşı koyun

Seratonin Nedir ? Virüslere iyi bir beslenme ile karşı koyun
637
A+
A-

Dünya esenlik örgütü tarafından pandemi olarak düşünülen Covid-19 salgınına yönelik, deva ve aşı tedavileri araştırılmaya devam ediyor. Virüsün etkileri ve beraberinde getirdiği hastalığın sebepleri tam olarak tespit edilemediğinden, tam anlamıyla bir tedavi yöntemi de hemen hemen ortaya koyulabilmiş değil. Ancak, hastalığı önlemede vurgulanan birtakım tedbirler bulunmakta. Özellikle bağışıklık sistemi sıska olan bireylerde, hastalığın daha şiddetli belirti göstermesi sebebiyle beslenme bu süreçte ciddi önem kazanıyor. Pandemi döneminde, virüslere karşı mücadelede mühim öneriler veren Diyetisyen Nagehan Afşar, virüslere karşı mücadelede altın değerinde 5 beslenme önerisinde bulunmuş oldu.

“Hastalığın seyrini değiştiren belirli bir besin grubu tespit edilememekle beraber ehil ve dengeli beslenmenin, kaliteli bir uykunun ve ehil fiziksel aktivitenin hastalığa yakalanma riskini azalttığı ve yakalanan bireylerde ise hastalığın iyi seyirli ilerlemesine yardımcı olabileceği vurgulanmıştır” açıklamasında bulunan Diyetisyen Nagehan Afşar, insan bedenindeki bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi halinde virüslere karşı oldukca önemli bir koruyucu olduğunun vurguladı. “Vücudumuz temelde karşılaşmış olduğu birçok değişik virüsün verebileceği hasarlara karşı, bu virüsleri bağışıklık hücreleri ile kontrol altında tutulabilmektedir. Bağışıklık hücrelerimizin virüslere yada öteki zarar verebilecek mekanizmalara karşı savunmasını belirleyen, bireysel veya çevresel özellikler bulunmaktadır. Genetik faktörler, doğum şekli, anne sütü alımı, yaş, cinsiyet, gövde kütle indeksi, mikrobiyota ve beslenme durumu bu sistemi etkileyen birtakım temel başlıklardır” ifadelerini kullanan Nagehan Afşar, “Covid-19 virüsüne karşı net bir tedavi uygulanamamasından dolayı, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hem fert aynı zamanda topluluk olarak bu salgına karşı alabileceğimiz en temel önlemlerden birisidir” dedi.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek beslenme önerileri nasıl olmalı?Sorusunu yanıtlayan Diyetisyen Nagehan Afşar Covid-19 başta olmak suretiyle, tüm virüs ve zararlı maddelere karşı korunmanızı sağlayacak 5 temel beslenme önerisinde bulunmuş oldu.

Seratonini yükselt stresi yönet

“Covid-19’un dünya çapında bir pandemi olarak kabul görmesi ve tüm dünyayı etki dibine alması ile birçok değişik yaş grubunda korku, endişe, kaygı ve buna benzer stres yaratmıştır” açıklamasında bulunan Diyetisyen Nagehan Afşar, stresin bağışıklık sistemini etkileyen temel faktörlerden biri bulunduğunun altını çizdi. Afşar “Stresi yönetmemiz, bağışıklık sistemimiz açısından oldukça mühim. Bu konuda bizi en iyi destekleyecek maddelerden biri de seratonin içinde ne olduğu yüksek besinleri beslenme planımıza eklememiz olacaktır. Seratonin içinde ne olduğu yüksek olan besinleri başlıca; nohut, balık, hindi eti, muz, erik ceviz ve yumurta olarak sıralayabiliriz” dedi.

D vitamini

D vitaminin önemini vurgulayan Nagehan Afşar “Beyindeki atık maddelere karşı temizleyici görevi, bağışıklık sistemini destekleyici özelliği ile malum D vitamininin, kan değerlerimizde yeterli miktarda bulunması gerektiği vurgulanmıştır. D vitamini eksikliği, akciğer fonksiyonlarında azalma, enfeksiyonlarda artış ile sonuçlanabilmektedir. Bu sebeple yeterli D vitaminini vücudumuz için sağlamamız icap eder. D vitaminin en temel deposu güneştir ve güneş ışığı ile vücudumuzda sentezlenebilmektedir. Beslenmemizde; yumurta sarısı ve karaciğer eklenerek de gıda ile alımı desteklenmelidir. Takviye kullanması ise gerekli kan tetkiklerine bakılarak hekim önerisiyle alınabilir” açıklamasında bulundu.

Demir

Bağışıklık sistemi için mühim olan minerallerden de bahseden Diyetisyen Nagehan Afşar “Demir, bağışıklık sisteminde enfeksiyonlara karşı vazife alan hücrelerin çoğalması ve olgunlaşmasında gerekli mineraldir. Özellikle yumurta, kurubaklagiller, koyu yeşil sebzeler ve kuru meyveler demir içeriği yüksek besinler içinde yer verilmiştir” dedi.

Omega-3

Omega-3 ile ilgili konuşan ve “Bağışıklık sistemimizin düzenlenmesi ve desteklenmesinde önemli bir yeri vardır. Vücutta oluşabilecek enfeksiyon riskini azaltmaktadır” diyen Nagehan Afşar,“Balık ve öteki deniz ürünleri, ceviz, keten tohumu başlıca en iyi Omega-3 kaynakları olarak listemize eklenmelidir.

Kuarsetin

“Flavonoid grubu bir bileşiktir ve enfeksiyonu azaltabilecek özelliğe haizdir” ifadelerini kullanan Afşar “Kuarsetin; kuşkonmaz, soğan, sarımsak, şeklinde sebzelerde veya elma, çilek gibi meyvelerde ek olarak siyah veya yeşil çayda bulunmaktadır” dedi. Diyetisyen Nagehan Afşar, “Sonuç olarak; beslenmemizde alacağımız önlemler bizim hem hastalığa yakalanma riskimizi azaltmamıza destek olacak bununla beraber hastalığa yakalanan bireylerde daha iyi bir iyileşme tablosu gösterecektir” diyerek sözlerini tamamladı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

ETİKETLER: ,