enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5138
EURO
34,5824
Cargill

Televizyon izleme alışkanlıklarında diziler önde

Televizyon izleme alışkanlıklarında diziler önde
553
A+
A-

Türkiye’de Televizyon İzleme Süresi 4,5 Saati Aştı

TİAK Televizyon İzleme Araştırmaları, Türkiye’de 2020 yılında şahıs başı ortalama tv seyretme süresinin, dünya ortalamasının da üstüne çıkarak, 2019 yılına nazaran 19 dakikalık bir artışla 4 saat 33 dakika olarak gerçekleştiğini açıkladı. TİAK’ın verilerine bakılırsa, tv seyretme süreleri pandeminin de etkisiyle bütün yaş gruplarında artmıştır. Türkiye’de ortalama televizyon izleme süresi en yüksek olan il İzmir olarak açıklanırken, televizyonda en oldukça diziler alaka gördü. TİAK ayrıca 2022-2027 5 senelik devre için reyting ölçümleri konusunda mevcut yüklenici olan Kantar Medya’yla anlaşma yapıldığını duyurdu.


Türkiye’de televizyon izleme araştırmalarını organize eden TİAK, Türkiye Televizyon İzleyici Ölçümü Araştırması 2020 neticelerini ve yeni döneme ait gelişimleri, düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla duyurdu.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TİAK Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Önal, Reklamverenler Derneği Başkanı Ahmet Pura, Reklamcılar Derneği Başkanı Volkan İkiler, TİAK Yönetim Kurulu Üyeleri, kanal ve ajans yöneticileri ve TİAK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen görüşmede, 2022-2027 döneminde Türkiye’de reyting ölçümlerini meydana getirecek araştırma firması Kantar Medya ile bir imza töreni gerçekleştirildi.


Toplantıda açıklanan Televizyon İzleme Ölçümü Yıllığı 2020 sunumunda yer edinen verilere gore, Dünyada yaklaşık 2 saat 54 dakika olan tv seyretme süresi Türkiye’de 4 saat 33 dakika olarak gerçekleşti. Türkiye’de, 2019 yılına kıyasla, pandeminin yaşandığı 2020 yılında ortalama televizyon seyretme süresi 19 dakika arttı.
Hafta içi Çarşamba, haftanın tüm günlerinde ise Pazar lider…
2020 yılı verilerine nazaran, hafta içi %18,91 ile en çok Çarşamba günü seyretme yapılırken, hafta sonu ve öteki bütün günler arasında en fazla seyretme oranına sahip gün % 19, 49 ile Pazar günü oldu. Yıl averajına bakıldığında, en fazlaca tv izlenen saat aralıkları ise 20:00-23:00 olarak belirlendi. 2020 senesinde en oldukca televizyon izlenen ay Nisan, en az TV izlenen ay ise Ağustos olurken, yılın yaklaşık televizyon seyretme rekoru, 29 Mart 2020 (Pazar) günü 6 saat 48 dakikayla gerçekleşti.
Televizyon seyretme alışkanlıklarında diziler önde
Tüm izleyiciler içinde, diziler %29, çocuk programları ise %21,1 ile toplam yayınlanma oranı en yüksek program türleri oldu. Türk dizileri yurt dışında da alaka odağı olarak büyük başarı kazandı. 25 Türk dizisi, 11 ülkede, 2020 yılı boyunca en çok izlenen ilk 10 program arasına girdi.
Bu diziler içinde ‘Bir Zamanlar Çukurova’ 3 ülkede, ‘İstanbullu Gelin’ ve ‘Sen Anlat Karadeniz’ 2 ülkede listeye girmeyi başardı. Ayrıca ‘İstanbullu Gelin’, ‘Fazilet Hanım ve Kızları’, ‘Beni Affet’, ‘İkizler Memo-Can’ ve ‘Siyah Beyaz Aşk’ yapımları yayınlandıkları ülkelerde bütün programlar arasında 2. Sırayı aldı.
2020’de Dünyada en fazlaca tv izleyen ülke ise 5 saat 45 dakika ile Romanya iken, İzlanda 1 saat 16 dakika ile minimum televizyon izleyen ülke olmuştur.
“Pandemide 2. Evleri ölçüme dahil ettik”
Geçen yıllara farkla ölçümlemede konuk izlemelerini ve vakit kaydırmalı izlemeleri de raporlamaya dahil ettiklerini ifade eden TİAK Genel Müdürü Dursun Güleryüz, “Özellikle 2020 senesinde vatanımızda de etkisini yayınlayan Covid-19 pandemisinin de etkisiyle 2. Evlerde (yazlık, kır evleri vb.) artan tv izlemelerini de ölçüme dâhil ettik. Bu gelişmede de dünyada öncü ülkeler arasındaki yerimizi aldık. Televizyon izleyicilerinin ekran ile ilişkisi çok dinamik; lineer tv izleme pratiği hala oldukca etkin ama tv izlerken vakit, mekân kavramı, platformlar ve seyretme araçları hızla değişiyor. Ölçüm sistemimize yönelik yaptığımız gelişmeler izleyici ölçümleri konusunda yaşanacak yeniliklere ışık tutacak ve birçok ülkeye misal olacaktır” diye konuştu.