enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
30,9828
EURO
33,6294
CARGILL

Z kuşağı ofisten çalışmak istiyor

Z kuşağı ofisten çalışmak istiyor
12
A+
A-

Z kuşağının işgücünden aldığı payın artışı, çalışma modellerini ve ofis trendlerini değiştirdi. Küresel salgının ardından pek çok şirket hibrit modele geçse de güncel bir araştırma, Z kuşağına mensup 5 kişiden dördünün uzaktan çalışırken iş arkadaşlarından uzaklaştığını düşündüğünü gösterdi. 

Dijital çağa doğan ve değişime uyum hızı önceki kuşaklardan çok daha fazla olan Z kuşağı, küresel işgücünden önemli bir pay almaya başladı. Bu durum, çalışma modellerini ve ofis trendlerini değiştirdi. Küresel salgının ardından şirketler ofisi ve uzaktan çalışmayı içeren hibrit modellere geçse de, araştırmalar Z kuşağının ofise dönmeye istekli olduğunu gösterdi. 9 ülkede 3 bini aşkın çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırma, Z kuşağına mensup 5 çalışandan dördünün, evden çalışırken iş arkadaşlarından uzaklaştığını düşündüğünü, bu kişilerin ofis ortamında iş arkadaşlarıyla bağ kurmanın daha kolay olduğuna inandığını ortaya koydu.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan eOfis Kurumsal İletişim Direktörü Melis Ataç, “Z kuşağı süreçler ve akışlardan çok insan ilişkilerine ve iletişim kurmaya önem veriyor. Teknoloji yerlisi olan bu kuşak için yüz yüze iletişim kurmak, iş arkadaşlarıyla bağ oluşturabilmek önemli. Veriler de gösteriyor ki Z kuşağı ofiste çalışmak istiyor” dedi.

10 kişiden yalnızca biri ofis tasarımından memnun

Söz konusu araştırmada, Z kuşağına mensup 5 kişiden dördünün ofiste çalışırken kendilerini daha aktif hissettiği görüldü. Öte yandan araştırma katılımcılarının yalnızca %11’i mevcut ofislerinin tasarımından ve kullanım biçiminden memnun olduklarını dile getirdi.

Bu durumun işverenler için büyük bir fırsatı da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Melis Ataç, “Z kuşağı ofiste çalışmak istese dahi, mevcut ofisler onları estetik ve konfor anlamında tatmin etmiyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ancak premium ofisler Z kuşağını memnun edebilecek tasarım ve kullanım esnekliğine sahip. Bu noktada tek bir ofis alanına yatırım yapmak yerine eOfis gibi tek sözleşmeyle Türkiye’nin 13 şehrinde 55 A+ plazada ortak ofis olanağı sunan, seçilen lokasyonda hesaplı fiyatlarla uçtan uca tasarlanmış hazır ofis seçenekleri vaat eden çözümler, işverenler için daha cazip bir hal alıyor” ifadelerini kullandı.

Z kuşağı çalışması en zor kuşak 

Resume Builder tarafından yürütülen bir araştırmada 4 yöneticiden üçünün Z kuşağıyla çalışmayı “zor” olarak, 2 liderden birinin de şimdiye dek çalışılması en zor kuşak olarak nitelendirdiği görüldü. Her kuşağın kendine has beklentileri olduğunun altını çizen Melis Ataç, “Z kuşağına esnek bir çalışma ortamı hazırlamak, çalışma saatleri konusunda özgürlük vermek, şirket aidiyetini güçlendirmek için etkinlikler, sosyalleşme olanağı ve topluluk fırsatları sunmak gerekiyor. Z kuşağı ayrıca, işyerinde kapsayıcılık, eşitlik ve çeşitlilik yaklaşımları konusunda da oldukça duyarlı. Uygun çalışma ortamı, esneklik ve yönetim stratejileri uygulandığında kendilerinden beklenen tam potansiyeli gösterebilirler. Bu grubun işgücünden her yıl daha fazla pay aldığını düşündüğümüzde, işverenlerin Z kuşağına uygun insan ve kültür politikaları geliştirmesi kritik hale geliyor” diye konuştu.