enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Az Bulutlu
28°C
Bursa
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
33°C
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
30°C

Kimdir bu özel çocuklar ?

A+
A-

Çocuk sahibi olmak isteyen her aile sağlıklı bir bebeğe kavuşma hayali kurar. Ama bazen her şey düşünüldüğü gibi yolunda gitmeyebilir. Hiç beklemedikleri şekilde daha farklı daha özel bir çocukla karşı karşıya kalabilirler. Peki sahiden kimdir bu özel çocuklar?

Sağlıklı her çocuğun belirli bir gelişim süreci vardır. Bu gelişim sürecinde onlardan belirli davranışlar bekleriz. Bunlar genelde kısaca şöyledir:

  • 3 aylık bebekler başını dik tutabilmelidir.
  • Diş çıkartma belirtileri 5. ayda başlar.
  • 6 aylık bebekler ek gıdaya geçebilirler. Ayrıca artık dik bir şekilde oturmaya başlayabilirler.
  • 8.ayda yavaş yavaş emeklemeye başlarlar. Ayrıca bir yerden tutunup ayağa kalkmayı da deneyebilirler.
  • 11.ayda dede, mama gibi kolay telaffuz edilen kelimeleri söyleyebilirler.
  • 12-18 aylık süreçte ise yürüme konusu ele alınabilir.

İşte bu süreçler genel olarak sağlıklı bir çocuğun gelişimini göstermektedir. Bu süreç içerisinde zihinsel davranışsal ya da fiziksel olarak genelden farklı olan çocuklarımız “özel çocuk” olarak adlandırılır.

Özel çocuklar diğer çocuklara göre daha çok ilgi, sabır ve sevgi isterler. Onların hem fiziksel hem ruhsal açıdan normalden daha fazla desteklenmeye ihtiyacı vardır. Tam bu kısımda tabi ki en büyük rol de aileye düşmektedir.

Aileler bebeklerinin gelişimini hem anne karnında hem de doğduktan sonraki süreçte sıkıca takip etmelidir. Tabi ki her bebeğin gelişimi tıpa tıp birbirine benzemeyecektir. Ama çocuklarında genelden farklı bir durum gören aileler kesinlikle vakit kaybetmeden bir doktora başvurmalıdırlar. Duruma göre de eğer özel bir çocuğa sahiplerse sürekliliği olan bir özel eğitim sürecine başlamalıdırlar.

Yazarın Diğer Yazıları