enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3755
EURO
34,9680

İnme ( Felç ) Rehabilitasyonu

968
A+
A-

Felç olarak da bilinen inme, beyin damarlarının bazı nedenlerden dolayı tıkanması ya da hasar görmesi sonucu ortaya çıkan genel ya da kısmi fonksiyon kaybıdır. Bu fonksiyon kayıpları his bozukluğu, kaslarda kuvvetsizlik, denge-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozuklukları ve yürüme bozuklukları olarak kendini gösterebilir. İşte tam burada rehabilitasyonun önemli bir yeri vardır.

İnme rehabilitasyonunun amacı, hastaların bozulmuş fonksiyonlarını yeniden işlevsel hale getirip onların olabildiğince bağımsız yaşamalarını sağlayabilmektir. Ayrıca bunlara bağlı olarak hastanın yaşam kalitesini arttırmak fizik tedavinin amaçlarından biri olmaktadır.

İnme sonrası rehabilitasyon gerektiren sorunlar genelde yürüme problemleri ve kollarda-ellerde fonksiyon kayıpları şeklindedir. Bu sorunlardan dolayı hastanın günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanmaktadır. Bu kısıtlıkları en aza indirmek için erken dönemde fizik tedaviye başlanmalıdır. İnme rehabilitasyonu kapsamında birçok fizik tedavi yaklaşımı bulunmaktadır. Bunlar genel olarak eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe egzersizleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri, denge ve yürüme eğitimleri şeklindedir. Ayrıca robotik rehabilitasyon, sanal gerçeklik tedavileri gibi ileri rehabilitasyon yaklaşımları da vardır. Bunlardan hastaya uygun olanı seçilerek kişiye özel bir rehabilitasyon programına başlanmalıdır.

Fizyoterapist Funda NAYİR

Yazarın Diğer Yazıları