enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Bursa
Açık
34°C
Bursa
34°C
Açık
Pazar Açık
34°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
30°C
Çarşamba Açık
31°C

İnme ( Felç ) Rehabilitasyonu

A+
A-

Felç olarak da bilinen inme, beyin damarlarının bazı nedenlerden dolayı tıkanması ya da hasar görmesi sonucu ortaya çıkan genel ya da kısmi fonksiyon kaybıdır. Bu fonksiyon kayıpları his bozukluğu, kaslarda kuvvetsizlik, denge-koordinasyon bozukluğu, konuşma bozuklukları ve yürüme bozuklukları olarak kendini gösterebilir. İşte tam burada rehabilitasyonun önemli bir yeri vardır.

İnme rehabilitasyonunun amacı, hastaların bozulmuş fonksiyonlarını yeniden işlevsel hale getirip onların olabildiğince bağımsız yaşamalarını sağlayabilmektir. Ayrıca bunlara bağlı olarak hastanın yaşam kalitesini arttırmak fizik tedavinin amaçlarından biri olmaktadır.

İnme sonrası rehabilitasyon gerektiren sorunlar genelde yürüme problemleri ve kollarda-ellerde fonksiyon kayıpları şeklindedir. Bu sorunlardan dolayı hastanın günlük yaşam aktiviteleri kısıtlanmaktadır. Bu kısıtlıkları en aza indirmek için erken dönemde fizik tedaviye başlanmalıdır. İnme rehabilitasyonu kapsamında birçok fizik tedavi yaklaşımı bulunmaktadır. Bunlar genel olarak eklem hareket açıklığı egzersizleri, germe egzersizleri, kas kuvvetlendirme egzersizleri, denge ve yürüme eğitimleri şeklindedir. Ayrıca robotik rehabilitasyon, sanal gerçeklik tedavileri gibi ileri rehabilitasyon yaklaşımları da vardır. Bunlardan hastaya uygun olanı seçilerek kişiye özel bir rehabilitasyon programına başlanmalıdır.

Fizyoterapist Funda NAYİR

Yazarın Diğer Yazıları